banner1001
SAĞLIK:
Aşırı sıcak ortamda çalışmak böbrek taşı sebebi

14 Eylül 2018 Cuma 12:05

Böbrek taşının kadınlara oranla erkeklerde 3 kat daha fazla görüldüğünü belirten Anadolu Sağlık Merkezi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Cüneyt Adayener, “Az su içen, düzensiz beslenen, aşırı sıcak ortamlarda uzun süreli çalışan ve gün içerisinde hareketsiz kalan kişilerde taş oluşma riski artıyor” açıklamasında bulundu.

Böbrek taşlarının erkek ağırlıklı bir hastalık olduğuna değinen Anadolu Sağlık Merkezi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Cüneyt Adayener, “Genetik faktörler ve hormonal nedenler dışında insan vücudunda böbrek taşı oluşumunu engelleyen önemli maddeler var. Bu maddeler, kadınlara oranla erkeklerde daha az bulunuyor ve taş oluşumuna zemin hazırlıyor” dedi.

Böbrek taşını oluşturan birçok neden var

Böbrek taşı oluşumunda birçok faktörün rol oynadığını ve nedeninin kesin olarak bilinmediğini söyleyen Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Cüneyt Adayener, “Böbrek taşı oluşumunu hızlandıran nedenlerin başında idrarın dışarıya atıldığı kanallar içerisinde bol miktarda bulunan mineralli partiküllerin birleşmesi geliyor. Bu partiküller, az su içen, düzensiz beslenen, aşırı sıcak ortamlarda uzun süreli çalışan ve gün içerisinde hareketsiz kalan kişilerde daha hızlı birleşiyor ve taş oluşma riskini artırıyor” dedi.

Metabolik araştırmalar tekrar taş oluşma riskini azaltıyor

Daha önce böbrek taşı düşürmüş kişilerde tekrar oluşma ihtimalinin yüksek olduğunu belirten Doç. Dr. Adayener, birinci derece akrabalarda böbrek taşı bulunan kişilerin de bu hastalığa yakalanma riski olduğunu vurguladı. Böbrek taşı düşüren hastaların tekrar düşürme ihtimaline karşı, tedavi sonrası çıkan taşların incelenmesinin önemli olduğuna söyleyen Doç. Dr. Adayener, “Bu taşlar cinsinden boyutuna, hastanın beslenme şeklinden su tüketimine kadar günlük yaşantısındaki aktiviteleri de kapsayan metabolik bir araştırmadan geçmeli” şeklinde konuştu.

Su ve düzenli beslenme önemli rol oynuyor

Böbrek taşı oluşumunu engellemek ve tekrar oluşma ihtimalini azaltmak için gün içerisinde bol miktarda su içmenin faydalı olacağının altını çizen Doç. Dr. Adayener, beslenme şeklinin de düzene sokulması, özellikle gün içerisinde fiziksel aktiviteler yapılması gerektiğinin altını çizdi.


banner982
Anahtar Kelimeler
Böbrek Taşı
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

banner934

Acilin 'anne' şoförleri
Kocaeli'de kadın ambulans şoförleri ölüm ve kalım arasındaki ince çizgide adeta zamana karşı yarışıyor....

Haberi Oku