banner1006
SAĞLIK:
Bebeklerin Cilt Sağlığı İçin 7 Öneri

12 Aralık 2018 Çarşamba 07:38

Yenidoğan ve sonrasında bebeklerin cilt sağlığı için temizliğe ve mevsimine uygun kıyafet seçmek önem taşıyor. Bebeklerin kışı sağlıklı geçirebilmek için anne ve babaların bazı kurallara uyması gerekiyor. Memorial Kayseri Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Mehmet Alataş, kış mevsiminde bebeklerin cilt sağlığını korumak için önerilerde bulundu.

  

1.     Bebekleri soğuk günlerde dışarda gezdirmek ve hava almasını sağlamak yararlı bir aktivitedir. Ancak bebeklerin cildi, erişkinlerden farklı olarak sıcaklık değişimlerine karşı daha hassastır. Bebekler, açık havaya çıkartılacaksa aşırı sıcaklamış ya da üşümüş olmadığından emin olunması gerekir. Bebeğe giydirilen kıyafetlerin içeriği ve dışarıdaki sıcaklığa uygunluğu önemlidir. Aşırı terlemeye neden olabilecek hava almayan kıyafetler tercih edilmemeli ve bebekler kat kat giydirilmemelidir. Kıyafetler ortamın ısısına göre belirlenmeli, fazladan giydirilmiş kıyafetlerin sayısı azaltılmalıdır. Vücudun hava almasını sağlayan pamuklu giyecekler tercih edilmelidir.

 

2.     Genellikle yaz aylarında bebeklerde sorun olan isilik (miliarya), kış aylarında da görülebilmektedir. Ciltleri hassas olan bebekleri soğuk günlerde gereğinden fazla giydirmek terlemenin de etkisiyle kırmızı kaşıntılı kabarıklıklar olarak kendini belli eden isiliğe neden olur.

 

3.     Bebeklerdeki salya ve burun akıntısı nedeniyle dudaklarını devamlı yalamaları önemli bir sorun haline gelir. Sürekli ıslak ve nemli olan dudakların kuru havayla teması sonrasında çatlama ve kızarma ortaya çıkar. Bu döngüyü kırmak ve çatlamış olan dudakların hem bozulmuş olan bariyerini tekrar oluşturmak hem de nemlendirmek için ince bir tabaka halinde dudak balmleri (koruyucu) ve nemlendiricileri kullanılmalıdır.

 

4.     Bebeklerin cildini soğuk ve rüzgarlı hava kurutup egzamaya yol açabilir. Soğuk ve rüzgar nedeniyle kızarmış ve çatlamış ciltte yanma, kaşıntı ve batma şikayetleri ortaya çıkar. Özellikle vücudun el, ayak ve baş gibi uç kısımları soğuğa karşı daha hassas hale gelir. Bunun için eldiven, bere ve atkı kullanmak soğuk havanın ciltle temasını kesecektir.

 

5.     Mevsiminde ve özellikle de karlı havlarda ultraviyole ışınları çok etkilidir. Dolayısıyla bebekleri dışarı çıkarmadan en az 15 dakika önce, en az SPF 30 veya daha geniş spektrumlu güneş kremleriyle korumak önemlidir. Özellikle 6 ayını doldurmamış bebeklerde kimyasal koruyucu olmayan, titanyum dioksit veya çinko oksitli fiziksel koruyucular içeren güneş kremleri tercih edilmelidir.

 

6.     Bebekler genelde banyoda suyla oynamaktan keyif alır. Bu keyfin banyo sonrasında da sürmesi için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Alkol ve parfüm içeren sabun ve şampuanlar kesinlikle kullanılmamalı, pH değeri nötr olan ürünler tercih edilmelidir. Bebekler çok sıcak suda uzun süreli yıkanmamalı, kuruladıktan 2 dakika sonra uygun nemlendiriciyle tüm vücudu nemlendirilmelidir.

 

7.     Eğer bebeğin egzamalı bir cildi varsa; kasık, koltuk altı, ayak ve saçlı deri uygun temizleyicilerle yıkanmalı, vücudunun geri kalan kısmı sadece suyla temizlenmelidir.

Ayrıca kurumayı daha aza indirme için son durulama suyuna banyo yağlarından 2 kapak konulabilir.  

banner982
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

banner934

İzmit'in sağlık konteyneri depremzedelere...
İzmit Belediyesi tarafından Adıyaman'da inşa edilip malzemeleri tedarik edilen sağlık konteyneri depremzedelere...

Haberi Oku