banner1001
SAĞLIK:
Çocukların Seveceği Beslenme Çantası Mönü Önerileri

11 Eylül 2018 Salı 15:54

Ev Yapımı Sandviç – Yoğurt Ekleyin

 

Yetişkin döneminde daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürebilmenin temeli okul çağında doğru ve dengeli beslenme alışkanlığı kazanmaktan geçer. Okulların açılacağı bu dönemde ise en büyük görev anne ve babalara düşüyor.

 

Okul başarısının sırrı kahvaltı ve düzenli beslenmeden geçtiğini söyleyen Türkiye İş Bankası iştiraki Bayındır İçerenköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşe Korkmaz, okul beslenmesi ile ilgili anne ve babalara şu önerilerde bulundu:

 

Yetişkin bireyler, hayatlarının sonuna kadar devam edecek beslenme alışkanlıklarını okul öncesi ve/veya okul çağlarında edinirler. Bu nedenle okul çağlarında edindikleri beslenme alışkanlıkları, ilerde sağlıklı yetişkinler olabilmeleri açısından önem kazanmaktadır.  Ayrıca bu dönemdeki beslenme alışkanlıkları ileri dönemlerdeki bazı hastalıklara zemin hazırlaması açısından da önem taşımaktadır.

Okul çağındaki çocukların birçoğu sağlıklı beslenmenin temellerini bilmemektedir. Yine birçoğu dengeli bir diyetin ve fiziksel aktvitenin sağlıkları için önemli olduğunun farkında değildir.  Bu yüzden ebeveynler olarak çocuklarımıza sağlıklı beslenme ile ilgili doğru bilgiler öğrenmesinde yardımcı olmalıyız.

 

DÜZENLİ YEMEK YEMEYEN ÇOCUK  DAHA ÇOK ABUR CUBUR TÜKETİR

 

Yapılan araştırma sonuçlarına göre; öğrencilerin %60-85’inin kahvaltı yapmadıkları, %25-43’ünün satıcılardan alışveriş yaptıkları, buna rağmen sadece %15-25 oranında süt-ayran tüketildiği tespit edilmiştir. Bu sonuçlardan da anlaşıldığı üzere okul çağında beslenme alışkanlıkları açısından çok yol katedilmesi gerektiği ortaya çıkmaktadır. Bu noktada öğretmenler ve veliler olarak bazı sorumluluklarınız bulunmaktadır. Bunların başında çocuklara yol göstermek açısından iyi birer örnek olmak gelmektedir. Ayrıca çocuklar açlığa yetişkinler kadar dayanamazlar, bu yüzden düzenli yemek yemeyen çocuk daha fazla abur cubur tüketmeye başlar.

 

DAHA BAŞARILI OLMANIN YOLU KAHVALTIDAN GEÇİYOR

 

Okul çağındaki çocukların beslenmesindeki en önemli nokta, dengeli bir kahvaltıdır. Okula kahvaltı yaparak giden çocuk İyi beslenmiş çocuk demektir. Ve iyi beslenmiş bir çocuk öğrenmeye hazır demektir. 

Sürekli alışkanlık olarak öğün atlama, çocuğun okul performansı ve başarısı üzerinde negatif etkiler gösterdiği çalışmalar ile ispatlanmıştır. Yapılan çalışmalarda, kahvaltı yapan çocukların daha başarılı oldukları, daha geç yorgunluk hissi oluştuğu görülmüştür.

Ayrıca kahvaltı yapan çocukların, problemleri daha kolay çözdükleri, derse daha iyi konsantre olduları ve derslerden aldıkları notlar daha iyi olduğu bilinen gerçeklerdir.

1-2 dilim peynir çeşitleri, tam tahıllı ekmek, zeytin, pekmez - bal, süt, haftada 2-3 kere yumurta veya omlet, taze meyve, evde yapılmış kuru meyveli kek veya börek çocukların kahvaltılarında olabilecek gıdalar arasında sayılabilir.

YEMEKHANE MÖNÜLERİNİ İNCELEYİN

 

Çocukların yaşları ilerledikçe kafeteryada arkadaşları ile beraber olmak isterler. Birçok okul öğrencilerine kafeteryalarda ya da yemekhanelerde yemek şansı sunmaktadır. Bu noktada önemli olan sunulan yemek çeşitliliğidir.  Seçme şanslarının olması beslenme yeteneği kazanmasını sağlar.  Bu yüzden çocuklarımıza okullarda daha sağlıklı beslenmelerine yönelik yardımcı olmalıyız.

Bunun için;

Okullarda uygulanan mönü örneklerini mutlaka isteyin. Mönülerde beslenme uzmanın onayı olup olmadığını sorgulayın.

Yemek servis saatlerinde gözetmen olarak yer alın.

Okulun yemekhane sorumlularını tanıyın.

Okulda bulunan beslenme eğitim faaliyetlerini destekleyin.

 

BESLENME ÇANTASINDA HAZIR GIDA YERİNE EV YAPIMI YİYECEKLERE YER VERİN

 

Çocukların evden okula öğle yemeklerini getirmeleri gerekebilir. Bu tarz durumlarda hazırlanması kolay ve yemesi zevkli olduğu kadar, sağlık, güvenilir ve daha besleyici olan besinleri hazırlamalıyız.

Çocukların günlük gereksinmelerinde kemik gelişimleri için kalsiyuma ihtiyaç duyarlar. Hazır şekerli içeceklerdense süt, ayran gibi içecekleri beslenme çantasında bulunmasına özen gösterin. Özellikle evde yapılan probiyotikli ev yoğurdunu eklemeyi unutmayın.

Evden taşıdıkları yemekleri temiz ve güvenilir bir yerde saklaması gerektiğini hatırlatın. Güneşten ve sınıftaki ısıtıcından uzak bir yerde saklamalarına dair uyarın.

Beslenme çantasının için hazır kek, pasta, kraker tarzı gıdalar yerine, evde hazırlanmış sandviç tarzında gıdaları tercih edin. Çocuğunuz meyve alışkanlığı kazanması için beslenme çantasına meyve koymayı ihmal etmeyin.

 

 

 

 

ÇOCUKLARIN SEVECEĞİ BESLENME ÇANTASI MÖNÜ ÖNERİLERİ

 

SEBZE TOPLARI

 

MALZEMELER:

1 kase mevsim sebzeleri

1 kase haşlanmış nohut

1 adet yumurta

Ekmek içi

Nane

Maydanoz

Dereotu

 

YAPILIŞI:

Bütün malzemeler karıştırılıp top haline getirilir ve fırnda pişirilir.

 

PEKMEZLİ ARMUT TATLISI

 

MALZEMELER: (4 porsiyon için)    

4 adet armut

1 su bardağı pekmez

3 su bardağı su

 

YAPILIŞI:

Armutları sapı üzerinde kalacak şekilde soyun.

Tabanlarını dik durabilecek şekilde kesin ve bir bıçak veya oyacak ile göbeğindeki çekirdekleri çıkartın.

Bıçağınızla armutların üzerlerine çok aşırı derin olmayan yatay çizikler atın.

Ateşin üzerine bir tencere alın, armutları, pekmezi ve suyu koyun.

Tencerenin ağzını kapatıp ara ara kontrol edip hafif karıştırın.

 40 dakika kısık ateşte pişirin.

Servis tabağına aldıktan sonra üzerine tencerede kalan pekmezi de gezdirin ve tarçın serpin.

banner982
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

banner934

Acilin 'anne' şoförleri
Kocaeli'de kadın ambulans şoförleri ölüm ve kalım arasındaki ince çizgide adeta zamana karşı yarışıyor....

Haberi Oku