SAĞLIK:
Medical Park'dan kanser uyarısı!

27 Eylül 2016 Salı 11:07

kanserli nodül uyarısında bulunan Yrd. Doç.Dr. Ali Rıza Çimen, “Boynunda gırtlağın altında dışardan fark edilecek kadar büyümüş nodülü olan hastalar, hekime erken dönemde kendileri başvurdukları için nodüllere gereği yapılmaktadır. Tiroid bezi içinde saptanan ve “nodül” olarak adlandırılan, çoğu zaman iyi huylu olan kitleler, hekim tarafından yapılan muayene ya da boyun bölgesine uygulanan görüntüleme tetkikleri ile tespit edilmektedir. Nodüllerin önemi, yaklaşık %5’nin tiroid kanseri olmasıdır yani % 95 iyi huylu kitlelerdir. Ultrasonografinin yapılma sıklığının artmasıyla, erişkinlerde tespit edilme oranları her 100 kişiden 60-70 kişiye ulaşmıştır. Nodül tespit edildiğinde aşırı hormon üretimi yapıp yapmadığı araştırılmalıdır. Çoğu zaman şikayet yapmadıkları için geç fark edilirler. Yaşlılarda, iyot eksikliği olan bölgelerde ve radyasyona maruz kalan insanlarda nodül daha fazla tespit edilmektedir.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Nodülü olan hastaların ailesinde kötü huylu tiroid hastalığı (tiroid kanseri) öyküsü sorgulanmalıdır. Ses kısıklığı, yutkunmada zorluk, nefes darlığı, boyun bölgesine radyasyon uygulanması, ailede 20 yaş altı ve 70 yaş üstü tiroid kanser öyküsü, erkek cinsiyet, tiroid bölgesinde ani başlayan ve hızlı büyüyen şişlikler, nodülün çevre dokulara yapışık olması, boyunda kötü görünümlü lenfadenopati saptanması tiroid kanseri olma ihtimalini artırır.

Genel olarak boyutu 1 cm üzerinde olan nodüllerden ince iğne aspirasyon biyopsisi yapılıp kanser olunup olmadığı görülmekte, sonrasında belirli aralıklarla nodüllerin büyüyüp büyümediği ultrason ile takibe alınmaktadır. Boyutu 3 cm üzerinde olan nodüllerde kanser olma olasığının artmış olması, zaman geçtikçe büyüme olması ve bası bulgularının ortaya çıkması, hormon üretme olasılığı olması nedeniyle çoğu zaman cerrahiye verilmektedir. Günümüzde tiroid nodülü olan hastalarda, ameliyat olmadan, kanser olup olmama açısından en önemli ve kolay uygulanan yöntem nodüllerden biyopsi alınmasıdır. Biyopsi uygun hastaların tiroid cerrahisi olması kararına yön verir. Tüm hedef, doğru zamanda doğru cerrahi tedaviyi uygulamak olmalıdır.

banner982
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

TEM’de Zincirleme Kaza: 6 Yaralı
TEM Otoyolu’nun Kocaeli geçişinde 4 aracın karıştığı zincirleme trafik kazasında 6 kişi yaralandı.

Haberi Oku