banner1001
 Gebze Ticaret Odası’nın daveti ile gittiğimiz Kars Sarıkamış Şehitlikleri’ndeki araştırma ve belgesel çekimlerimizi tamamlayarak, Gebze’ye dönerken tarihi geçmiş bir kez daha gözümün önüne geldi.

Bölgeye ilk kez 2001 yılında gitmiştik. Daha sonra Sarıkamış’tan Giresun Harşit Savunması’na birçok belgesel çekimi yaparak, şehitlere vefa borcumuzu ödemeye çalışıyoruz.
 

Kafkas Cephesi Beyaz Savaş Belgeseli


Sarıkamış Harekatı’ndan Harşit Savunması’na

Birinci Cihan Harbi’nin, Kafkas Cephesi’nin Sarıkamış bozgunundan sonra son savunma hattı Harşit Vadisi’dir. Sarıkamış Cephesi’nin bozulmasından sonra Rus orduları Doğudan Erzincan ve Kuzeyden Doğu Karadeniz bölgesini işgal ederek Harşit Vadisi ve Tirebolu’ya kadar gelmişlerdir. Tirebolu’dan Gümüşhane’ye kadar Harşit Vadisi’nde 16 aya yakın bir mücadele olmuş ve çok ciddi çarpışmalar yaşanmış. Harşit Savunması’nın karargâh merkezi Espiye Arpacık Köyü’dür. Doğu Karadeniz Bölgesi’nin vilayet merkezi olan Trabzon, işgal edildiği için vilayet merkezi Ordu’ya taşınmıştır.
40 yıldır dünyanın birçok yerinde araştırmalar yaparak kültür ve medeniyet tarihimizi araştıran bir gazeteci ve belgeselci olarak Sarıkamış’tan Harşit Vadisi’ne kadar araştırmalar yaparak birçok bilgi ve doküman topladık. Rusya, Azerbaycan ve Sibirya’daki esir kamplarında çekimler yaptık.


SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ’NE VEFA


22 Aralık 1914’te başlayıp 5 Ocak 1915’te sona eren ve 90 bin askerin şehit olduğu on binlerce askerin Sibirya esir kamplarına düştüğü Sarıkamış Şehitleri ile ilgili tüm okurlarımızı Kur’an hatmi okumaya ve Fatiha ile şehitlerimizi anmaya davet ediyoruz. Sarıkamış Şehitleri ile ilgili ilk ve en kapsamlı belgeseli, 2003 yılında Devri Alem Belgesel TV programı hazırladı. 2013 yılında da Sibirya bölgesine giderek Rusya’daki esir kampları ile ilgili araştırmalar yapmıştım.
Artvin, Rize, Trabzon bölgesindeki işgal yerlerinden kaçan sivil halk (kadın, çocuk ve yaşlılar) öncelikle Giresun ve ilçelerine sığınmış. Giresun halkı savaştan kaçan sivil halk ve muhacirlere kucak açmış. Giresun halkı bir taraftan Rusları Harşit’te durdurmaya çalışırken diğer taraftan muhacirlere sahip çıkıp onların açlık ve soğuktan ölmelerini önlemişlerdir.
Harşit Vadisi ile ilgili çok ciddi çalışmalar yapılmalı. Kitap ve belgeseller çekilerek bu vadiyi gelecek kuşaklara aktararak, kültür ve tarih bilincini oluşturmalıyız. Bu konuda Giresun Valiliği öncülüğünde bölgede araştırmalar yapılmalı.

Daha önce bu köşede sizlerle paylaştığım makalemi tekrar paylaşıyorum;


KARADENİZ’İN ÇANAKKALE’Sİ HARŞİT SAVUNMASI ŞEHİTLERİNE VEFASIZLIK
 

1916-1918 yıllarında askerlerimiz birçok cephede olduğu gibi Karadeniz’de destanlar yazmış, namert düşmana geçit verilmemiştir. Birinci Dünya Harbi’nde açlık, yokluk, salgın hastalığın bir sel gibi çiğneyip geçtiği Doğu Karadeniz’de önemli savaşlar yapılmış. Sarıkamış bozgunundan sonra Rus Ordusu ancak Harşit’de durdurulmuş ve 16 aya yakın Harşit Vadisi’ni savunarak Rus Ordusu Harşit’i geçememiştir.
Harşit Cephesi’ndeki şehitlikler bugüne kadar araştırılmamış. Şehitlikler yok olmuş, Harşit Cephesi şehitlerine bir anıt mezar bile yapılamamıştır. Harşit Savunma’sının canlı şahidi siperler her geçen gün yok oluyor. Başbakanlık Devlet Arşivleri ve Askeri Tarih Arşivleri’nde Harşit Savunması ile ilgili arşiv belgeleri tasnif bile edilememiştir.
İlgili devlet yetkilileri tarafından bölgede ciddi araştırmalar yapılmalı. Harşit şehitleri için bölgeye bir şehitler anıtı dikilip siperler koruma altına alınmalı. Arşiv belgeleri tasnif edilip kamuoyuna açıklanmalı. Harşit şehitlerine vefa borcumuzu ödemek ve Karadeniz’in Çanakkale Cephesi mesabesinde olan Harşit Savunması siperlerin korunması için Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Sayın İsmail Kahraman, Başbakan Sayın Ahmet Davutoğlu, Genel Kurmay Başkanı Sayın Orgeneral Hulisi Akar başta olmak üzere, mülki, askeri ve idari devlet yetkililerinin bölgeye ilgisini çekip Harşit Vadisi’nde araştırma ve inceleme yapması için kampanya başlatılmalı.


SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ ANILDI
Geçtiğimiz günlerde Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından düzenlenen Sarıkamış Şehitleri Anma Programı’nı takip ettim. Sarıkamış’ın bittiği yer Harşit Savunması’dır. Konuyla ilgili olarak detaylı bir araştırma yaparak, o günlerde yaşananlar gelecek nesillere aktarılmalıdır. Bu yıl düzenlenen anma programı ile ilgili gazetelerde yer alan haberlerin özetini sizlerle paylaşıyorum.
Allahuekber Dağları'nda şehit olan 90 bin asker, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'ın da katılımıyla sıfırın altında 20 derece hava sıcaklığına rağmen Türkiye'nin dört bir yanından gelen binlerce kişinin katıldığı yürüyüşle anıldı. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nca düzenlenen Sarıkamış Harekatı'nın 101. yılı anma törenleri için Türkiye'nin dört bir yanından gelen binlerce kişi Sarıkamış Şehitleri’ni anmak için buluştu. Çocuğu, kadını, erkeği, genci, yaşlısıyla binlerce kişi, Sarıkamış Harekatı'nda şehit olan askerleri anmak için dondurucu soğuğun yaşandığı sabahın erken saatlerinde Allahuekber Şehitlik Anıtı'nda toplandı.
Tekbirler getirerek, dualar eşliğinde başlayan 8,5 kilometrelik yürüyüş, yaklaşık 2 saatte varılan Yukarı Sarıkamış Şehitliği'nde sona erdi. Yürüyüşün ardından Yukarı Sarıkamış Şehitliği'nde düzenlenen törende, Şehitler Anıtı'na çelenk sunularak, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı okunmasının ardından dualar edildi.
Evet, geçmişimizi bilmez ve unutursak geleceği göremeyiz. Tarihimizi iyi tanımalı, anlatmalı ve gelecek nesillere ulaştırmalıyız. Şehitlerimize vefa borcumuzu bu şekilde ödeyebiliriz. Mevki, makam geçici, önemli olan kubbede hoş seda bırakmak.

banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

banner934