Gazetecilik ve belgeselcilik, olayların ve zamanın canlı şahidi olmak demektir. 20 yıldır Sarıkamış Şehitliklerine gidip, araştırma yapıp, belgesel çekimi yapmanın sorumluluğunu taşıyarak bu yazıyı yazıyorum.

Sarıkamış Şehitliklerine ilk kez 2001 yılında temmuz ayında gitmiştim. Bugüne kadar birçok kez Sarıkamış’a gidip belgesel çekimleri yapıp, sempozyum ve panellere katıldım, konferans ve seminerler verip belgesel gösterimlerine katılıp, konuşmalar yaptım. Bizleri bu bölgelere götürüp gezdiren, bilgi ve belge veren, destek olan başta Prof. Dr. Bingür Sönmez Bey olmak üzere bizlere ilgi gösterip değer veren herkese teşekkür ediyorum.

Gebze Ticaret Odası’nın daveti ile 10 ve 13 Ocak 2020 tarihlerinde yeniden Sarıkamış bölgesindeyim. 20 yıl içinde birçok şey değişmiş. Yatırımlar yapılıp, yeni şehitlikler ortaya çıkarılıp, anıtlar ve yollar yapılmış. Devletimiz şehitliklere sahip çıkıyor. Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’ın talimatı ile çok büyük bir müze ve tanıtım merkezi yapılmış, çok güzel bir hizmet.

Sarıkamış bölgesini gezerken 20 yıl öncesi gözlerimin önünden sinema şeridi gibi geçti.

Gebze Ticaret Odası heyetinin Sarıkamış’ta ilk ziyaret ettiği yer, Sarıkamış Allahüekber Şehitliği oldu. Burada Fatiha okundu, akşamda otelde çok güzel ve anlamlı, şehitlerin ruhuna uygun, güzel bir toplantı yapıldı. Ancak her toplantı, Gebze Ticaret Odası’nın toplantısı gibi olmuyor. Biz şehitleri anarken, yanımızdaki otelin bahçesinde gençler alkol partisi düzenleyip, disko müziği ile kendilerinden geçiyordu. Bu acı manzaranın belgesel görüntülerini çekerken, 105 yıl önce bu vatan için şehit olan 90 bin Mehmetçik genç geldi aklıma. Üzülüp kahroldum ve şehitlerimizin ruhuna Fatiha okuyup onlardan özür diledim.

Sarıkamış’ın Milli Park olmasında katkımız var

2003 yılında Gebzeli gazeteci arkadaşım Yılmaz Işık ile Sarıkamış’a belgesel çekmeye giderken yeni bakan olan Kocaelili siyasetçi Osman Pepe’nin Ankara’da düzenlediği basın toplantısına katılıp, Sarıkamış’ın tarihi milli park olması ile ilgili dosyamızı Osman Pepe’ye vermiş, Osman Bey yıllar sonra milli park çalışmalarının bu dosya ile başlatıldığını açıklamıştı.

Sarıkamış ruhu ölüyor

20 yıl önce Sarıkamış Şehitliklerinde samimi ve şehit ruhuna uygun, şov ve ranttan uzak, anlamlı ve önemli, Sarıkamış Şehitler ruhuna uygun toplantılar yapılıyordu. Gösterişler, şovlar yoktu.

banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981