1 Kasım 2015 tarihinde yine sandık başına gideceğiz. Seçimlere 25 gün kala siyasi arena da bir hayli kızıştı. Siyasi partilerin seçim projeleri ile başlayan süreç önümüzdeki günlerde miting ve ev programlarına dönüşecek. 
Seçim vaatleri Türk siyasetinin olmazsa olmazlarındandır. Fakat bu projeleri açıklarken, biraz ayakların yere basması gerek. Seçim zamanı seçmene anahtar gösterenler, erken emeklilik vaatleri verenler vardı. Bakın, o erken emeklilik yüzünden şuanda birçok emekli olması gerektiğinden az maaş alıyor. Emeklilik yaşının uzatılması da cabası.
Siyasette bir saatin bile hesabı yapılması gerekirken, Türkiye’nin geleceğini ‘koltuk’ nedeniyle çöpe atanlara o gün oy verenler, bugün ne kadar yanlış bir şey yaptıklarını söylüyor.
Şimdi yine bir seçim dönemi… Siyasi partiler yine seçim vaatlerini bir bir ortaya çıkarttı. Siyasi partilerin seçim beyannamelerinde benzer veya aynı projelerin olduğunu da görmek mümkün. Özellikle gençler için ciddi vaatlerde bulunulmuş. Neden mi? Çünkü Türkiye’de ciddi bir genç oy deposu var ve bu kitlenin dikkatini çekmek hiçte kolay değil. Bunun içindir ki siyasi partiler gençlere yönelik çalışmaları ile dikkat çekmeye çalışmış.
AK Parti’nin vaatlerinde seçilme yaşının 18’e indirilmesi, iş kuran gençlere 50 bin TL’ye kadar karşılıksız kredi verilmesi gibi önemli projeler var. İş veren için ise ilk defa işe başlayacak olan bir genci işe alması durumunda 1 yıl boyunca maaşın devlet tarafından karşılanması gibi önemli bir madde de bulunuyor. Bakın bu son madde hem genç işsizliği azaltacak, hem tecrübesizlik ve mesleksizlik ortadan bir yolla kalkmış olacak, hem de iş veren personelden ciddi anlamda 1 yıl boyunca masrafsız kazanım elde etmiş olacak. Bu benim en çok beğendiğim projelerin başında geliyor. 
CHP’nin ise gençlerin yanında Adalet mekanizması için paylaştığı projeler oldukça dikkat çekici. Ne kadar katılırsınız bilmiyorum. Ben bir seçim beyannamesinde ilk olarak adalet ile ilgili projelere bakarım. Çünkü bir yerde, bir mekânda, bir ülkede Adalet çok iyi bir şekilde yönetiliyor ise o ülke zaten gelişmek için en önemli adımı atmış olur. Bu nedenle CHP ve özellikle MHP’nin adalet için önerilerini olumlu buluyorum.
Evet, bunlar sadece birkaç örnekti. Siyasi partilerin seçim vaatlerini açıklarken biraz daha ayakları yere basan projeler sunmaları gerekiyor. 
Ben bütün bunların dışında tüm siyasi partilerden ortaya çıkarttıkları projeler ve kaynakları ile ilgili de detaylı bir sunum yapmalarını ya da bunu kamuoyu ile bir yolla paylaşmalarını beklerdim. Noter tasdikli seçim beyannamesi biraz abest dursa da, siyasi partiler kanununda ek olarak “Genel seçimler öncesi ortaya çıkartılan seçim beyannameleri ve projeler imza altına alınır” gibi bir madde ile ‘Millet sözleşmesi’ gibi bir sistem ortaya konulmalı. Sanırım siyasete inancı kalmayan önemli bir kesimin de o proje ve beyannamelerin, yine o parti iktidara geldikten sonra hükümet programı olarak kesin işleme konulacağını bilmesi daha faydalı olacaktır. 
Türkiye’de siyaset belli bir kesim tarafından itibarsızlaştırılmaya, siyasetçi yıpratılmaya çalışılıyor. Bir çok siyasi parti gençlere şirin gözükmek adına seçilme yaşında indirime gitse de, mesleğim dolayısıyla siyasetle haşır neşir olmuş ve siyasi gelişmeleri yakından takip eden birisi olarak o siyasi partilerin herhangi bir aday listesinde o gençlere yer verileceğinden büyük şüphe duyuyorum. 
Çünkü siyaset yapmak isteyen gençlerin, yılların kurt siyasetçilerini saf dışı bırakarak o koltuğa oturmayı başarması oldukça güç. Gençler zoru başaracak güçtedir diyorsanız eğer, o gücü kısa bir süre sonra terse çevirebilecek kurt siyasetçilerde bu ülkede oldukça fazla. 
Durum bundan öteye de gidemiyor. Siyasi partilerin seçim beyannamelerinin ardından ortaya çıkan tablo bu. Ben siyasi partilerde ayrıntılı bir dokümanın kamuoyuna paylaşılarak hangi projenin maliyeti ne kadar ve kaynağı nereden sağlanacak gibi konularda bilgi verilmesini bekliyorum. Bunu hangi siyasi parti mi yapacak? Bekleyip göreceğiz.
banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981