Türk-İslam medeniyetinin muhteşem eser ve izlerinin bulunduğu Özbekistan’a veda etmeye hazırlanıyoruz. Hava oldukça soğuk ve yağmurlu. Hem biz hüzünlüyüz, hem de Semerkant… Özbekistan’da son günümüzü çok iyi değerlendirmek istiyoruz. Semerkand’da ilim ve irfanın sembol. Çölün ortasındaki ova anlamına gelen Registan meydanındaki Uluğbey, Şirdar ve Tillekari Medreselerini ziyaret ediyoruz. Medreselerin ihtişamı karşısında heyecanlanıyoruz. Bu medreselerden yetişen ünlü ilim ve Din adamlarını düşünüyoruz. Medrese odalarındaki göz ve gönül okşayıcı mimari güzellik karşısında, kendimizden geçiyoruz. Bir zamanlar medrese odalarındaki ders okuyan talebelerin sesini duyar gibi oluyoruz. Medrese odaları tümü ile dükkan haline getirilmiş, hüzünlü olarak Buradan ayrılıp Bibi Hatun camisine gidiyoruz.

   Bibi Hatun camisi, Bir zamanlar Orta Asya’nın en büyük camilerinden birisiydi. Timur han eşi adına yaptırdığı bu camide bir zamanlar Hz. Osman döneminde yazılan en büyük Kuran-ı Kerim bulunuyordu. Mermer taştan yapılmış rahle caminin avlusunda sergilenmiş minareleri ve İhtişamlı mimarisi ile Bibi Hatun Cami ziyaretçi akınına uğruyor. Bibi Hatun’un türbesi Caminin karşısında Semerkand’a hakim yerde..

SEMERKAND ANLATILMAZ, YAŞANIR

Semiz ve bereketli yer anlamına gelen. Semerkand’a veda ederken, sizleri Semerkand’daki tarihi mekanlarla baş başa bırakıyoruz.

Emir Timur’un nakış nakış işlediği Semerkand… Sadece tarihî kısmı bile bir günde gezilemeyecek kadar zengin. Registan Meydanı, Uluğ Bey Medresesi, Hazreti Hızır Camii, Şirdar Medresesi, Bibi Hanım Camii, Tilla Kari Medresesi ve Emir Timur’un mezarının bulunduğu Gur-i Emir Türbesi ziyaret edilmesi gereken yerler arasında. Gur-i Emir’in görkemli kapısında biraz durup o muhteşem süslemeleri seyre dalarsanız içinizin oradaki renklere boyandığını hissedersiniz.

  Listenin başında Ali Kuşçu’nun da çalışma yaptığı Uluğ Bey Rasathanesi ve Uluğ Bey’in çalışmalarının sergilendiği müze var. Rasathane dışındaki yerlerin neredeyse tamamı aynı yerde ve birbirine yürüme mesafesinde. Tıpkı Buhara gibi medreseler şehri diyebileceğimiz Semerkand, İslam’ın en önemli ilim ve kültür merkezlerinden biri.

 Emir Timur’un torunu olan Uluğ Bey astronomiye meraklı olduğundan Semerkand’a bir rasathane yaptırmak istemiş ve Cemşî el-Kâşî, Kadızâde-i Rûmî gibi ünlü astronomi âlimlerini Semerkand’a davet etmiş. Böylece 1420 yılında, bir medrese ile birlikte Merâga’dan sonra İslâm dünyasının en büyük rasathanesi olan Semerkand Rasathanesi’ni inşâ ettirmiş. Bu rasathane çağının en büyük astronomi ve matematik merkezi haline gelmiş.

   Semerkand hep böyle, İslam dünyasının önemli isimleriyle anılır; Semerkand’da şehit düşen ve Ashâb-ı Kirâm’dan olan Kusem b. Abbas b. Abdülmuttalib (r.a.), Said b. Osman b. Affân (r.a.), evliyanın büyüklerinden Ubeydullah Ahrâr (k.s.) Semerkand’dadır. İmam Buhârî ve İmam Mâtürîdî de Semerkand’da vefat etmişler.

Semerkant hava limanından Özbekistan. Hava yolları uçağı ile 4 saatlik uçak yolculuğu ile Türkiye’ye dönerken, gönlümüz ve kalbimiz Özbekistan’da kalıyor. Elveda, Kültür ve medeniyet merkezi Özbekistan…Elveda…..

banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

banner934