SİYASET:
Bilim , Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı Neden Kocaeli'den Alındı?

25 Mayıs 2016 Çarşamba 13:54

Nihat Ergün’den sonra yine bir Kocaeli Milletvekili olan Fikri Işık’ın Bilim, Teknoloji Ve Sanayi bakanı olarak görev alıp üst üste bakanlık yaparak görevini sürdürmesi, hiç tahmin edilmeyen bir zamanda sanayi bakanlığı koltuğunu koruyacak derken Bilim, Teknoloji ve Sanayi bakanlığına veda ederek Milli Savunma bakanlığına gelmesi tam anlamıyla süpriz oldu. Kocaeli’de şok meydana getirdi.

Kocaeli Türk Sanayi’nin Başkenti

Sanayimizin atar damarı olan bir  anlamda Türkiye Sanayi  Bilim ve Teknoloji bilişim vadisinin başkenti olan Kocaeli’den Sanayi Bakanlığının alınması süpriz olduğu kadar düşündürücü.Binali Yıldırım hükümetinin bir anlamda Kocaeli’ne bakış açısınıda yansıtıyor.Başta Kocaeli Bölgesindeki ilgili yetkililer,  sivil toplum örgütleri ve  kamuoyu deyim yerindeyse tüm Kocaeli halkı kurulduğu günden bu yana Bilim , Teknoloji ve sanayi bakanlığını üstlenen Kocaeli’den neden bu bakanlığının alındığını tartışmaya açmalıdır.

Belgesel haber ajansı olarak Türkiye sanayi tarihi ile ilgili uzun süredir araştırmalar yapıp belgesel çalışması yürütmekteyiz. Kocaeli Bitinya ve Bizans döneminde de ağaç sanayi ve tersanecilikle adından söz ettiren bir bölge. Osmanlı’da ilk sanayi hamlesi Kocaeli’nde başlar.Osmanlı’da ilk kağıt fabrikası 1700’lü yıllarda İzmit’e bağlı Yalak Ağbat’ta kurulmuştu. İlk dokuma fabrikası Hereke’de üretime başlamış , Osmanlı’nın ilk tersane sanayi Karamürsel’de kurulmuştu. Yine Osmanlı döneminde ilk modern sanayiye geçiş çimento sanayi Eskihisar Darıca’da faaliyete başlamıştı.

Cumhuriyet dönemine geldiğimizde Türkiye’nin ilk modern sanayiyi, planlı sanayileşme Gölcük Askeri tersana sanayi, İzmit Seka kağıt fabrikası, Hereke halı ve dokuma sanayi, Çayırova cam sanayi , TOE otomotiv sanayi daha buna benzer sanayi kuruluşu Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren planlı sanayiye geçiş döneminde Kocaeli’nde hareketlenmiş 1970’li yıllarda Türkiye Bilimsel Teknik Araştırma Merkezi Gebze’de faaliyete başlamıştı.

Görüldüğü gibi sanayilşeme hareketi bilim ve teknoloji merkezi olarak adından söz ettiren Kocaeli bölgesinde Bilim Teknoloji ve Sanayi bakanlığının alınması hem üzücü hemde düşündürücü. Bu bakanlık Kocaeli’de kalmalıydı.Bilim, Teknoloji ve Sanayi bakanlığı Kocaeli’ye verilmeliydi.Bakanlığın Düzce’ye verilmesi ayrı bir araştırma ve merak konusu.Bu konuyu ayrı bir yazıda analiz edeceğiz. Ama şimdiki konumuz Bilim, Teknoloji ve Sanayi bakanlığı neden Kocaeli’den alınması , gerçekten bu konu enine boyuna tartışılmalı araştırılmalı analizler yapılıp bu konu üzerinde paneller ve çalışmalar düzenlenmelidir.Bu konuda siz değerli okurlarımızından “Bilim, Teknoloji ve Sanayi bakanlığının neden Kocaeli’den alındığı sorusu ile ilgili yorumlar ve analizler yapmanızı istiyor.Yorumlarınızı ve analizlerinizi
belgeselhaberajansi@gmail.com’a göndermenizi istiyoruz.

Sanayi Tarihimize Geçen İki Bakan Kimdir?


Bilim, Teknoloji ve Sanayi bakanlığı tarihimize geçen ilk bakanlar Kocaeli bölgesinden Nihat Ergün ve Fikri Işık oldular.Her iki ismin özgeçmişlerini T.B.M.M’nin resmi internet sitesinden alarak sizlerle paylaşıyoruz.

Türkiye’nin İlk Bilim Teknoloji Ve Sanayi Bakanı Nihat Ergün Kimdir?

Nihat Ergün,14 Eylül 1962 yılında Kocaeli’nde (Çınarlı/Derince) doğdu. Lise öğrenimini İzmit Teknik Lisesi’nde tamamladı. 1984 yılında Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinden mezun oldu. Serbest ticaret, muhasebe, müşavirlik, yöneticilik ve danışmanlık gibi alanlarda çalıştı.

1994 yılı Mahalli İdareler Seçimlerinde Derince Belediye Başkanlığına seçildi.

26 Eylül 2001 tarihinde AK Parti Kocaeli Kurucu İl Başkanı oldu.

22, 23 ve 24. Dönemlerde AK Parti’den Kocaeli Milletvekili olarak seçildi.

AK Partinin I. ve II. Olağan Kongrelerinde MKYK üyeliğine seçildi.

12 Nisan 2005’te AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevine getirildi.

8 Ağustos 2007’de AK Parti Grup Başkanvekilliğine seçildi.

60. Hükümet’te (1 Mayıs 2009) Sanayi ve Ticaret Bakanı olarak atandı.

61. Hükümet’te Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı olarak görev yaptı.

Evli ve 4 çocuk babasıdır. (Kaynak:www.tbmm.gov.tr)

Türkiye’nin ikinci Bilim Teknoloji Ve Sanayi Bakanı Fikri Işık Kimdir?

Fikri Işık, 13 Eylül 1965'te Gümüşhane Babacan köyünde doğdu. Babasının adı Tevfik, annesinin adı Mecbure'dir.

Öğretmen, İş Adamı; Orta Doğu Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi Matematik Öğretmenliği Bölümünü bitirdi.

İzmit ve İstanbul'da özel okullarda İngilizce ve matematik öğretmenliği yaptı. Gıda sektöründe yönetici olarak çalıştı.

20 Ekim 2001 tarihinde Ak Parti Kocaeli Kurucu İl Yönetim Kurulu Üyesi oldu

22 Haziran 2003 tarihinde Ak Parti Kocaeli İl Başkanı oldu ve bu görevi 4 yıl sürdürdü.

23. ve 24. Dönemlerde Ak Parti'den Kocaeli Milletvekili olarak seçildi.

2007-2013 yılları arasında Ak Parti Genel Merkez Teşkilat Başkanlığında Bölge Koordinatörü ve Teşkilat Başkan Yardımcısı olarak Türkiye'nin değişik bölgelerinde 47 ilin sorumluluğunu yürüttü.

31 Ocak 2013 tarihinde TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanlığına seçildi.

ODTÜ Mezunlar Birliği Vakfı, Hereke Eğitim ve Kültür Yardımlaşma Derneği, Kızılay,Yeşilay, Ay Işığı Yetim ve Öksüz Çocuklar Yardımlaşma Derneği ile Kocaeli Gümüşhaneliler Vakfı'nın üyesidir.

İyi düzeyde İngilizce, orta düzeyde Arapça bilen Işık, evli ve 4 çocuk babasıdır. (Kaynak:www.tbmm.gov.tr)

Nihat Ergün Ve Fikri Işık Nasıl Hatırlanacak

Türkiye’nin ilk Bilim, Teknoloji Ve Sanayi bakanı olarak Kocaeli tarihine geçen Nihat Ergün ve Fikri Işık Uzun denecek bir sure bakanlık yaptılar. Başarıları ile başarısızlıkları ile Kocaeli siyasi tarihinde yerlerini aldılar. Mili Savunma bakanlığında Sayın Fikri Işık’a başarılar diliyoruz. Belgesel haber ajansı olarak siz değerli okurlarımızdan her iki eski bakanla ilgili yorumlarınızı bekliyoruz.Gerek Sayın Nihat Ergün gerekse Sayın Fikri Işık, Kocaeli tarihinde nasıl hatırlanacaklar? sizler nasıl hatırlıyorsunuz? yorumlarınızı
belgeselhaberajasi@gmail.com adresine yazabilirsiniz.

banner982
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

Ömeroğlu ilk meclisini gerçekleştirdi
31 Mart yerel seçimlerinin üzerinden bir hafta geçmesinin ardından Dilovası Belediye Başkanlığı koltuğuna...

Haberi Oku