banner1006
Geçtiğimiz yıl, Adana’da bir öğrenci yurdunda yangın çıkmıştı. Bedeni, maddi ve manevi çok büyük ızdıraplar ve kayıplar yaşanmıştı. İşte evlerde ve yurtlarda olan bu yangınlar sebebiyle aşağıdaki yazıyı yazma gereği duydum.
Gerek evler ve apartmanlarda, gerekse öğrenci yurtlarındaki yangınların çıkış nedenlerine baktığımız zaman büyük oranda “BİLGİSİZLİK VE ÖNEMSEMEMENİN” olduğunu görürüz.
Bir yangında önce yangın söndürülür. Daha sonra çıkış sebebine bakılır. Neden çıkmış? Kim tarafından çıkarılmış? vs. konuşulmaz, bakılmaz.

BÜTÜN MESELE YANGININ MEYDANA GELMESİNE ENGEL OLMAKTIR. HER TÜRLÜ KORUYUCU ÖNLEMİ ALMAKTIR. 

Binaların Yangından Korunması Yönetmeliği’nde; “Acil durum ekiplerinin personeli; bina sahibi, yöneticisi veya amirinin sorumluluğunda yangından korunma, yangının söndürülmesi, can ve mal kurtarma, ilk yardım faaliyetleri, itfaiye ile işbirliği ve organizasyon sağlanması konularında, mahalli itfaiye ve sivil savunma teşkilatlarından yararlanılarak eğitilir ve yapılan tatbikatlar ile bilgi ve becerileri artırılır. Ekip personeli ile binadaki diğer görevliler, yangın söndürme alet ve malzemelerinin nasıl kullanılacağı ve en kısa zamanda itfaiyeye nasıl ulaşılacağı konularında tatbiki eğitimden geçirilir. Binada senede en az bir kez söndürme ve tahliye tatbikatı yapılır” der. 
Bir apartmanda yöneticiler otomatikman bu hususlardan sorumludur. Dolayısıyla, apartmanda olan her tehlikeden, alınmayan her tedbirden de yöneticiler mesuldür. 
Evlerdeki durumda aynı şekildedir. Evde oturanlar mutlaka tedbirlerini almalıdırlar.
Binalar bazen Elektrik İç Tesisat Yönetmeliği’nde belirtilen hususlara uygun yapılmamış olabiliyor. 
Her panoda kaçak akım rölesi bulunmalıdır. 
Elektrikli cihazların kablo, fiş ve priz sistemi sağlam ve yüke uygun olmalıdır. 
Birçok alet bir prize bağlanmamalıdır. 
Kablolar halojen free özellikte ve sigorta değerine uygun kesitte olmalıdır. Priz grupları en az 2,5 mm², aydınlatma grupları da 1,5 mm² olmalıdır. 
Yurtlarda elektrikli ısıtıcılar yasaklanmalıdır. 
Şarj cihazı dahil, elektrikli el aletleri ve cihazları kullanılmadıklarında prize takılı olmamalıdır. 
Kullanılan elektrikli el aletlerinin topraklamaları yapılmalıdır.
Her evde yangın söndürme tüpü olmalıdır. Yine her apartmanda veya yurtta da sahanın durumuna göre yeterli miktarda yangın söndürme tüpü bulunmalıdır. Mutlaka kullanılması öğrenilmelidir. Acil durum, yangın söndürme ve tahliye tatbikatları yapılmalıdır. 
Mutfaklarda LPG tüpleri çalışma mekanının dışında olmalı, bakır veya yanmaz boru ile çalışılan yere getirilmeli, dedantörleri sağlam olmalıdır. 
LPG için zemine, doğal gaz için tavana yakın yerlere gaz kaçak dedektörleri konulmalıdır.
Bacalar belirli zamanlarda temizlenmelidir. 
Elektrikten kaynaklanan yangınlar ev, apartman, yurt ve diğer her yerde olabilir. 
Bunun dışında çocukların ateş ve yanıcı maddelerle oynamaları, sigara ve izmaritler, herhangi bir depremde oluşabilecek kıvılcımlar, ocaklar, sobaların devrilmesi, gaz borularının kırılması da yangına sebebiyet verebilir. 
Sobalar yere yakın konulmalı, borular tavan veya duvara monte edilmelidir. 
Yangında ölümler genellikle yanarak değil, boğularak zehirlenmeden olur.
Yangında duman öldürücüdür. Dumandan korunmak için yangın esnasında yere yakın bulunulur ve hareket edilir. Yüz ıslak bezle örtülür. Tehlikesiz yerlerden çıkılır. 
Kapalı bir yerde kalan kişi kapıyı kapatıp, altını da ıslak bir bezle kapatmalı, eğer giysisi tutuşmuşsa yerde yuvarlanarak, söndürmelidir.
Yangının meydana gelmesi için; ısı kaynağı (ateş, kibrit, çakmak vs.), yanacak madde ile oksijen üçlüsüne ihtiyaç vardır. Bunlardan birisi olmazsa yangın meydana gelmez. Dolayısıyla, tedbirleri buna göre almak gerekir. 
Tabii bir afet, bir depremde insanlar ne yapacağını iyi bilmelidir. Öncesinde de her türlü önlem alınmalıdır. Dolaplar devrilmesin diye, altlarına takozlar konulmalı veya duvara sabitlenmelidir. Deprem anında dolap yanında ve avize altında bulunulmamalı, eğilip, kapanıp, tutunulmalıdır. Pencerelere saksı konulacaksa sabitlenmelidir. 
Her evde ve yurtta ilk yardım malzemesi bulunmalı, nasıl kullanılacağı da öğrenilmelidir. 
Allah (c.c) hepimizi afatından korusun.
Değerli okurlar,
13.12.2018 TARİHİNDE SAAT 13.00’DA ATSO ATATÜRK KONFERANS SALONUNDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İLE İLGİLİ BİR ÇALIŞTAY DÜZENLENECEKTİR.
BAKANLIKTAN YETKİLİLERİNDE KATILACAĞI BU TOPLANTIDA BENDE KONUŞMACI OLARAK BULUNACAĞIM.
KATILMAK İSTEYEN VE MÜSAİT OLAN DOSTLARIMI BEKLERİM. 
Kalın sağlıcakla…
11.12.2018
banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

banner934