1970’li yılların başında Gebze’de 7 milyon 200 bin metrekare alan üzerine kurulan TÜBİTAK, her bakımdan çok önemli bir devlet kurumumuz. Bu kurumla ilgili yazı yazarken biraz daha dikkatli oluyorum, eleştirilerimizin yıkıcı değil yapıcı olmasına özen gösteriyorum. 

TÜBİTAK ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi iş birliği haberinin özetine bir göz atalım;

TÜBİTAK Belediye İş birliği

Cumhurbaşkanı Sn. Erdoğan’ın son TÜBİTAK ziyaretinde, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Projesi kapsamında TÜBİTAK’ta ilaç, kozmetik ve takviye gıda üretimi protokolü imzalandı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen, Kandıra’nın kaderini değiştirecek “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Üretim Teşvik” projesi kapsamında TÜBİTAK ile protokol imzalandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın ile TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal tarafından atılan imzalarla yağı çıkarıldıktan sonra elde kalan posalardan kozmetik, kimya ve gıda gibi sektörler için hammadde üretiminin önü açıldı.

Nihat Ergün ve Fikri Işık Ne Yaptı?

Çok önemli ve güzel bir iş birliği, keşke bu yıllar önce yapılsaydı. Keşke bu ve bunun gibi iş birlikleri TÜBİTAK’tan sorumlu Kocaelili Bakanlar Fikri Işık ve Nihat Ergün döneminde başlasaydı.

Acı ama gerçek… Her iki Kocaelili bakanı yakından tanımamıza rağmen gerek yüz yüze ve gerekse gazeteci ve belgeselci olarak yaptığımız önerileri dikkate almak şöyle dursun tepki göstermekte ve itibarsızlaştırmaktaydılar.

Gebze TÜBİTAK başta olmak üzere Kocaeli, bilim, sanayi ve teknoloji dendiğinde her iki bakanımız bu gün eser ve hizmetleri ile anılıp gök kubbede hoş sedalar bıraksalardı keşke…

Nihat Bey bugün başka parti kurma peşinde. Nihat Bey AK Parti’nin Kocaeli kurucu ilçe başkanı, bakanlık yaptı ve etkili siyasetçi oldu. Acı ama gerçek Nihat Bey Kocaeli siyasetini Gebze düşmanlığı üzerine bina etti. Köyleri mahalle yapıp, köy hayatını bitiren, tarım, hayvancılık ve ziraatı öldüren Büyükşehir Belediye Yasası Nihat Ergün’ün eseridir. Biz Gebze Gazetesi’nde bu yanlışlığı dile getirirken eleştirileri dikkate almak yerine bizim yazı ve haberlerimizi itibarsızlaştırıyordu, gerçekten yazık. Geçen zamana yazık oldu… Büyükşehir Yasasındaki bu yanlışlıkları düzeltmek için geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan başkanlığında toplanan Tarım Orman Şurası’nda köylere özel önem verilmesi konusunda karar alındı.

TÜBİTAK ve Büyükşehir Belediyesi’nin tarım konusunda ortak proje yapma kararı, tarımın merkezi köylerimizin geleceği adına sevindirici.

Fikri Işık ve Yerli Otomobil

AK Parti Kocaeli kurucularından, uzun süre il başkanlığı, milletvekilliği, bakanlıklar ve son olarak başbakan yardımcılığı yapmış bir isim, bugün fazla ortada gözükmeyen bir siyasetçi…

Kocaeli adına gerçekten büyük bir şanstı, Kocaeli’ye çok büyük hizmetleri̇ olabilirdi, adını Türkiye Bilim ve Teknoloji tarihine altın harflerle yazdırabilirdi…

Cumhurbaşkanı Sn. Erdoğan’ın TÜBİTAK ziyaretinde yerli ve milli iş makinasını çalıştırıp tören alanına gelirken, aklıma Fikri Bey’in TÜBİTAK sahasında kullandığı, Türkiye’nin ilk yerli otomobili olarak takdim edilen otomobili sürüş anı geldi. Yerli otomobil üretimi ile ilgili Fikri Bey’in Devri Alem Belgesel Programı’na yaptığı açıklamalar halen arşivimizde. Yerli otomobille ilgili daha sonra yaşananlar… TÜBİTAK’ın başarısızlığı, harcanan onlarca milyon Euro’nun çöpe gitmesi.

Fikri Bey ve Nihat Bey bizleri bu yazılar üzerine daha önce yaptıkları gibi eleştirecekler. Bizim amacımız onları eleştirmek değil TÜBİTAK gerçeğini ortaya koymak. Her iki bakanımız ve Kocaeli’nin duayen siyasetçisi ve devlet adamı isimler, TÜBİTAK’ta yaşadıklarını mutlaka kamuoyuna açıklamalı ve bakanlık ve siyaset anılarını yazarak tarihe canlı şahitlik yapmalı.

Özellikle kendisini yakından tanıdığım Fikri Bey’in, yerli otomobilde TÜBİTAK’ın neden başarısız olduğunu açıklayacağına inanıyorum.

45 yıllık gazeteci ve belgeselci olmanın sorumluluğu ile geleceğe not düşmek için bu yazıları kaleme aldım. TÜBİTAK, Türkiye’nin göz bebeği. Son olarak TÜBİTAK MAM Başkanı Kocaelili Prof. Dr. İbrahim Kılıçarslan’a bir çağrıda bulunmak istiyorum. TÜBİTAK MAM’ın, 50 yıllık geçmiş tarihinin müzesini kurup, geçmişten ders ve ibret alınmasını sağlayın. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile tarım üzerine yaptığınız iş birliğinin başarılı olmasını sağlayın. Sn. Kılıçarslan, sizlerin üzerine Kocaeli’nin evladı olarak büyük bir sorumluluk düşmekte.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından servis edilen haberin devamını okuyalım;

Kandıra 80 Milyon Kazanacak

Kandıra’ya, çarpan etkisi ile 5 yılda 80 milyon TL kazandıracak projeyle Kocaeli ilaç ve kozmetik hammadde üretiminin merkezi haline gelecek. Biberiye, Tıbbi Nane ve Oğul Otu yetiştiriciliği, toprak analizi yapılan 1200 dönüm alanda 87 çiftçi tarafından yapılacak.

PROGRAM CUMHURBAŞKANI ÖNCÜLÜĞÜNDE GERÇEKLEŞTİ

TÜBİTAK’ta düzenlenen programa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, AK Parti Kocaeli Milletvekilleri Cemil Yaman, Emine Zeybek, Fikri Işık, İlyas Şeker, Mehmet Akif Yılmaz, Radiye Sezer Katırcıoğlu, Sami Çakır, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, AK Parti İl Başkanı Mehmet Ellibeş, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Balamir Gündoğdu, MHP İl Başkanı Aydın Ünlü ve Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Aydınlık katıldı.

BÜYÜKŞEHİR İLE PROTOKOL

TÜBİTAK’taki incelemelerin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin Tıbbi ve Aromatik İşletme Merkezi (TABİM)’in kurulması ile ilgili iş birliği protokolü imza törenine katıldı. TÜBİTAK ve Büyükşehir arasında yapılan protokol ile 10 yıllığına TÜBİTAK’ın Ar-Ge çalışmalarını ve formüllerini yapacağı bitkisel ilaç, bitkisel kozmetik ve bitkisel takviye gıda üretimi gerçekleştirilecek. Protokol anlaşmasından sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Varank, Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükakın ve TÜBİTAK Başkanı Mandal toplu fotoğraf çektirdi.

TÜRKİYE’DEKİ İLK

TABİMSEKAPARK A.Ş. ve TÜBİTAK arasında imzalanan protokol kapsamında Tıbbi ve Aromatik İşletme Merkezi (TABİM) kurulacak. Büyükşehir Belediyesi, SEKAPARK AŞ, Kocaeli Ticaret Odası, Kocaeli Sağlık Müdürlüğü ve Kocaeli İl Tarım Müdürlüğü destekleri ile oluşturulan iş birliği projesi kapsamında kamu, özel sektör ve üretici iş birliği sağlanacak. Üretilen ürünlerin ulusal ve uluslararası pazarlara sunulmasının önünü açacak proje kapsamında kurulacak eksraksiyon tesisinde gıda katkı maddesi, kozmetik ürün ve ilaç hammaddesi üretimi, yapılacak. Türkiye’nin ilk Tıbbi ve Aromatik İşletme Merkezi (TABİM) Kocaeli’ye büyük katkı sunacak.

TIBBİ AROMATİK YAĞ ÜRETİM TESİSİ

Tıbbi Aromatik Yağ Üretim Tesisi 40 dönüm alanda kurulacak. Komplekste; distilasyon tesisi, kurutma alanı, depolama alanı, uygulama bahçeleri, ARGE ürün bahçeleri, laboratuvar, çiftçi eğitim merkezi ve tıbbi aromatik bitki üretim seraları yer alacak. Öte yandan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi kırsal kalkınmanın sağlanması için birçok projeyi hayata geçiriyor. Örnek olan projelerle ekonomik getirisi yüksek ürünlerin yetiştirilmesi hedefleniyor.  (Kaynak 9 Ağustos 2020 Gebze Gazetesi Haberi)

Evet gazeteci ve belgeselci olarak çok büyük önem ve değer verdiğim TÜBİTAK ile ilgili araştırma yazılarıma devam edeceğim, en kısa zamanda Kandıra’da gerçekleşen proje alanına gidip, yerinde görüp, projeyi sonuna kadar  takip edeceğim.

banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

banner934