banner1006
 

Yarın Türkiye Cumhuriyeti tarihine kara bir leke olarak geçen 27 Mayıs 1960 Darbesi’nin yıl dönümü…

Dünyaya karşı savaş açan korona vebası günlerinde darbenin yıl dönümünü yaşıyoruz. Görünmez düşman korona virüsüne karşı devlet ve millet olarak seferberlik ilan ettik.

Tarihi günler, tarihi olaylar yaşıyoruz. Hayat durmuş, sokaklara çıkamıyor, dini ve milli bayramlarımızı bile yaşayamıyoruz.

İnsanlık adeta mahşerin provasını yaşıyor.  Ata evladından, ana oğlundan uzaklaştı.  Bugüne kadar darbe yapıp kan dökenler, korona günlerini yaşasalardı inanıyorum ki darbe yapmazlar ve kan dökmezlerdi.

DARBELERİN ANASI 27 MAYIS

Darbelerin anası olarak bilin ve kendisinden sonra gelen bütün darbe girişimlerine ilham kaynağı olan 27 Mayıs’ı unutmamak ve unutturmamak adına bizler üzerimize düşeni yapmaya gayret gösteriyoruz. Bu ülkede seçilmiş bir Başbakan ve 2 Bakan darbeciler tarafından hain bir şekilde idam edilerek öldürüldü. Demokrasi şehidimiz olan merhum Başbakan Adnan Menderes, Bakanlar Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan’ı bir kez daha rahmetle anıyorum. Düzmece mahkemeler, sahte belgelerle Yassıada’da yargılanan, savunma hakları bile ellerinden alınan, daha yargılama sonucu belli olmadan mahkemede demokrasi mücadelesi veren Menderes ve arkadaşlarını tarih hayırla yad ederken, darbecileri ise nefretle anıyor. 1960 darbesi o kadar ağır bir ihtilâldi ki, idamların yapıldığı urganların bile parasını astıkları kişilerin ailelerinden tahsil ettiler. Anayasa değiştirildi, zulümler uygulandı…

 DARBELERLE DOLU BİR TÜRKİYE

 Ben, dünyaya gözlerimi 1960 darbesi ile açmış bir gazeteciyim. Anacığıma küçük yaşlarda, ne zaman dünyaya geldiğimi sorduğumda, ihtilal olup, Menderes indirildiği zaman derdi hep. Ardından öğrenciyken 1970 Muhtırasını gördük, Asker iken 1980 darbesini yaşadık, gazeteci olarak 28 Şubat, 27 Nisan ve son olarak 15 Temmuz alçak ve hain darbe girişimine şahitlik ettik. Neredeyse her 10 yılda bir darbelerle yüzleşmek Türk siyasi tarihinin acı bir geleneği oldu. Ancak, en hain darbe girişimi olan 15 Temmuz’da Türk Milletinin sokaklara çıkarak, tanklara ve mermilere karşı yazdığı destan, bu ülkede bir daha darbeye yer olmadığının ve o dönemlerin geride kaldığının en güzel göstergesi oldu.

27 Mayıs çok şey ifade eder, Türk Demokrasi ve Türkiye Cumhuriyeti tarihi için. 27 Mayıs, Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı işlenmiş bir cinayet ve Türkiye halkının seçtiği başbakanın ve Bakanlarının idam edilmesi demektir. Acaba darbe olmasaydı bugün Türkiye ne olurdu sorusu önemli cevap arar. Dünyayı gezen bir belgeselci olarak diyorum ki darbeler olmasaydı, Türkiye bugün çok önemli noktalarda olurdu. Türkiye bugün Avrupa ülkeler gibi gelişmiş noktalarda olurdu. Türkiye uluslararası markalarda çok önemli konuma gelirdi, terörden söz edilmezdi. Her şey 1960 ihtilali ile yaşandı. Çok partili demokratik hayatın önü kesildi, her 10 yılda bir ihtilaller yapıldı, idamlar yaşandı. Tarihten ders ve ibret alınmadı. Keşke alınsaydı.

DARBELER OLMASAYDI

Türkiye’de anarşi ve terör, darbeler sonrası oluştu.  Her darbe öncesi Türkiye uçurumun kenarına getirilmiş, sağ sol olayları, gerginlikler hep böyle başlamıştı. Ve Türkiye hep geriye gitmişti, ekonomik olarak sömürülmüştü. Peki, 27 Mayıs’ta Menderes idam edildi, neden bir numaralı isme dokunulmadı? Celal Bayar Cumhurbaşkanıydı. Celal Bayar’ın idam edilmemesinin ardında birçok sebep var. Celal Bayar ile ilgili birçok iddialar gündeme geliyordu. O dönem çok ciddi şekilde araştırılmalı. Bugün medya kuruluşları sadece timsah göz yaşları döküyor. O günün bütün gazeteleri ele alınıp incelenmeli. Başbakan’ın idamıyla sonuçlanan darbe iyice araştırılmalı. Devri Alem Belgesel TV Programı olarak tarihe not düşmek adına o dönemin gazetelerini ortaya koyuyoruz. Geçmişten ders ve ibret alarak geleceğimize ışık tutalım.

TARİHTEN DERS VE İBRET ALMALIYIZ

Tarihi yargılamadan yaşanmış tarihimizi hatırlayarak geleceğimize emin adımlarla bakmak istiyoruz. Bir dönemi yargılamadık biz ama bir dönemde yaşananları biz ekranlara taşıdık. Büyük şair Mehmet Akif, tarih; ders ve ibret alınmak için vardır diyor. Eğer 60 ihtilalinden ders alınsaydı 1970 muhtırası olmaz ve sağ sol kavgaları çıkmazdı. Eğer 70 muhtırasından ders alınsaydı 1980 darbesi olmaz ve binlerce gencimiz sağ sol kavgasında ölmez, idamlar yaşanmazdı. Eğer 80 darbesinden ders alınsa Türk-Kürt kavgası çıkmaz ve on binlerce gencimiz ne olduğu belirsiz bir terör davasına kurban gitmezdi. 28 Şubat’tan ve 15 Temmuz’dan ders aldığımız yok. Bugün gerginlikler ve kavgalar var yine. Türkiye neredeyse 100 yıldır savaşa girmedi ama 50-60 yıl önce savaşa giren Avrupa ülkeleri bugün Türkiye’nin çok ilerisinde. 1950 yılında yardıma gittiğimiz Güney Kore bugün dünyanın önemli ülkeleri arasında. Bütün olaylar ekonomide düğümleniyor. Türkiye’nin güçlü bir ekonomiye geçebilmesi için güçlü bir siyasi yapıya ihtiyacı var. Ama bugün siyasilerimiz ne yazık ki kavga içerisinde.

İKTAV BELGESEL YAYINCILIK’TAN TARİHE IŞIK TUTAN SERGİ

Darbeler Tarihinden ders aldık mı?  Arşiv belgeleri tarihten ders ve ibret almak içindir. Bilgi, belge ve arşivler saklanmalı gençlerimize tarih ve kültür bilinci vermek için sergilenmelidir. Yıl dönümleri önemlidir. Şehadetlerinin 59. yıl dönümünde, halkın oyu ile seçilip, darbecilerce idam edilen Başbakanımız Adnan Menderes, Bakanlarımız Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu'yu rahmet ve minnetle anıyorum. Ruhları şad, mekanları cennet olsun. Demokrasi şehidi Başvekil Adnan Menderes ve arkadaşlarının idamları ile ilgili haberlerin yayınlandığı o güne ait gazetelerin orijinal sayılarını İlim Kültür Tarih Araştırmaları Merkezi İKTAV Belgesel Yayıncılık Kütüphanesi’nde www.iktav.com sergileyerek tarihe ışık tutmaya çalıştık. Geçtiğimiz yıl, Gebze Tatlıkuyu Mahallesi’ndeki kütüphanemizde açtığımız sergiyi bir hafta süre ile değerli takipçilerimize sunmuştuk. Korona vebası bittiğinde ve bu zor günleri geride bıraktığımızda siz değerli okuyucularımızla bu tarihi belgeleri yeniden buluşturmak istiyoruz. www.devrialem.tv ve www.gebzegazetesi.com olarak demokrasi şehidi Başvekil Adnan Menderes ve arkadaşlarını rahmet ve şükranla anıyoruz.



banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

banner934