Öyle özel isimler vardır ki onları her daim düşünür her daim anarsınız . Türk milliyetçiliği dediğimizde  yazan söyleyen haykıran bir ad çıkar karşımıza ; ‘’ Namık Kemal ‘’ .
Buyurun bu gür sesli vatan şairini biraz daha yakından tanıyalım .

Tarih 21 Aralık 1840 , yer Tekirdağ , Türk Edebiyatı’nın öncülerinden Mehmed Kemal dünyaya gözlerini açar . Küçük yaşta annesini kaybeden çocuk Kemal , dedesi Abdüllâtif Paşa’nın yanında yetişir , onunla Rumeli ve Anadolu’nun çeşitli şehirlerinde geçirir hayatını . Bu sebeple özel öğrenim görür . 18 yaşlarında babasının yanına döner ve öğrendiği yabancı diller , aldığı özel eğitim sayesinde 1863 yılında Babıali Tercüme Odası’nda kâtipliğe başlar . Burada çalıştığı müddetçe dönemin önemli düşünür ve sanatçılarıyla tanışma fırsatı bulur . İttifak-ı Hamiyet Derneği’ne katılır . Tasvir-i Efkar Gazetesi’nde yazmaya devam eder . Bir süre sonra sakıncalı bulunan yazıları sebebiyle Erzurum’a vali muavini olarak atanır . Fakat Kemal bu göreve gitmez ve Ziya Paşa’yla birlikte Paris’e kaçar . Ardından Londra’ya geçer sırasıyla Muhbir ve Hürriyet Gazetelerinde yazar .

1870 yılında ülkeye geri döndüğünde İbret Gazetesi’nde yayınlanan  yazıları sebebiyle İstanbul’dan uzaklaştırılarak Gelibolu Mutasarrıflığı’na atanır . İşte Kemal  o meşhur oyunu Vatan Yahut Silistre’yi burada yazmaya başlar . Gedikpaşa Tiyatrosu’nda sahnelene oyun halkı coşturur . İstanbul’a dönüşü tutuklanan Kemal bu kez Magosa’ya sürgüne gönderilir . 1876’da 1. Meşrutiyet’in ilanıyla İstanbul’a döner . Kanun-î Esasi’yi hazırlayan kurulda yer alır . 1877 yılında Osmanlı-Rus savaşı çıkınca dönemin padişahı 2. Abdülhamid Meclis-i Mebusan’ı kapatır .Kemal beş ay kadar yine bir tutukluluk dönemi geçirir sonrasında Midilli’ye sürülür . 1879 Midilli Mutasarrıflığı , 1884 Rodos Mutasarrıflığı .1887 Sakız Mutasarrıflığı derken bir ömür geçip gider Anadolu’dan uzakta .1888 yılında Sakız Adası’nda hayata gözlerini yuman vatan şairimiz Gelibolu Bolayır’da defnedilir .

Namık ismini ona şair Eşref Paşa vermiş ve Türk milliyetçiliğinin kilometre taşlarından biri olan Kemal , milletinin gönlünde bu isimle daima hatırlana gelmiştir .

Şiirleri , tiyatro oyunları , romanları ve gazetelerdeki düşünce yazılarıyla Namık Kemal , edebiyatımızın çınarlarından en kıymetlisidir .


MURABBA(SIDK İLE TERK EDELİM)

Sıdk ile terk edelim her emeli her hevesi ,

Kıralım hâil ise azmimize ten kafesi ;

İnledikçe eleminden vatanın her nefesi ,

Gelin imdada diyor , bak budur Allah sesi !

Bize gayret yakışır merhamet Allah’ındır ;
Hükm-i âtî ne fakîrin ne şehinşâhındır ;

Dinle feryadını kim terceme-i âhındır

İnledikçe bak ne diyor vatanın her nefesi…

 
Mahv eder kendini bülbül bile hürriyet içün ;
Çekilir mi bu belâ âlem-i pür mihnet içün ?

Din içün , devlet içün , can çekişen millet içün ,

Azme hâil mi olurmuş bu çürük ten kafesi ?

Memleket bitti , yine bitmedi hâlâ sen, ben ,
Bize bu hâl ile bizden büyük olmaz düşmen ;

Dest-i a’dâdayız Allah içün ey ehl-i vatan ;

Yetişir terk edelim gayrı hevâ vü hevesi !..   ( NAMIK KEMAL)


Dillerde dolaşan hürriyet vatan bayrak layıkıyla özümsendiğinde lisandan çıkıp da kâlbe derinden yerleştiğinde sahip olduklarımızın kıymetini idrak edeceğiz bir gün , bir gün inşallah .

Edebiyatın edebi ve şahsiyeti yolumuzu aydınlatan en parlak kandil , egemenliği haykıran her nefesse vatan davasında temelde bir .

                                         Sibel Çakcak

banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981