banner1024
YAŞAM:
ANNE SÜTÜ KAMPANYASI

17 Ekim 2016 Pazartesi 17:54


Yüksek İhsitas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Doç. Dr. Cander:
 "Anne sütü için başlatılan kampanyaya tepkiler güzel oldu ama bu neredeyse bizim hizmetimizi kilitleme noktasına geldi. Süt ihtiyacımız bulunmamaktadır"
 Yeni Doğan Yoğun Bakım sorumlu hekimi Doç. Dr. Çizmeci:
 "Şu an ihtiyaç fazlası var. Bebeğe verebileceğimizin çok daha fazlası var elimizde"

 (AA) - Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Doç. Dr. Soner Cander, trafik kazası sonucu yaşamını yitiren 8 aylık hamile kadından sağlıklı bir şekilde sezaryenle alınan Kaan bebek için yakınları tarafından başlatılan "anne sütü" kampanyasında, Türk halkının yardımseverliğini gösterdiğini belirterek, "Anne sütü için başlatılan kampanyaya tepkiler güzel oldu ama bu neredeyse bizim hizmetimizi kilitleme noktasına geldi. Süt ihtiyacımız bulunmamaktadır." dedi.

Cander, hastanenin yeni doğan yoğun bakım sorumlusu Doç. Dr. Mehmet Nevzat Çizmeci ve başhekim yardımcısı Opr. Dr. Nurhan Çelik ile düzenlediği basın toplantısında, geçen hafta trajik bir olay yaşadıklarını, 32 haftalık hamile bir kadının trafik kazası sonucu hastaneye getirildiğini belirterek, bebeğinin sağlıkla dünyaya geldiğini ancak annenin beyin ölümünün geçen cuma günü gerçekleştiğini söyledi.

Yaşamını yitiren Tuğba Dilmeç'in vasiyeti üzerine organlarının da başka hastalara nakledildiğini ifade eden Cander, "Bu şekilde bebeğiyle birlikte 7 kişiye hayat vermiş oldu." diye konuştu.

Cander, "anne sütü" kampanyasının aile tarafından yapıldığını, kendilerinin böyle bir talepte bulunmadığını vurgulayarak, "Anne sütü için başlatılan kampanyaya tepkiler güzel oldu ama bu neredeyse bizim hizmetimizi kilitleme noktasına geldi. Süt ihtiyacımız bulunmamaktadır. Ancak yine de milletimizin kadirşinaslığını ve ne kadar yardımsever olduğunu tekrar görmüş olduk." diye konuştu.

- "Bebek yoğun stresle doğdu"

Çizmeci de 2 bin gram doğan "Kaan bebek"in tüm prematüre bebeklerde görüldüğü gibi başlangıçta kilo verdiğini ancak şu anda genel durumunun kaygı verici olmadığını bildirdi. 

Annesinin yaşadığı ciddi travmaya dayanarak bebeğin de yoğun bir stresle doğduğuna dikkati çeken Çizmeci, şunları kaydetti:

"Böyle bebekler doğduklarında birtakım sıkıntılar çekerler. Solunum sıkıntısı vardı yaklaşık 1,5 gün solunum cihazında tutuldu. Şimdi kendi başına oda havasında nefes alıp verebiliyor. Mide bağırsak sisteminde, yaşadığı strese bağlı olarak başlangıçta sıkıntı oldu. Ancak şimdi yavaş yavaş prematüre bir bebeğin alabileceği şekilde halkımızın da getirdiği süt ve mamalarla beslenmesini artırmaya başladık. Genel durumu stabil olan bir bebek ama prematüre ve erken doğması nedeniyle bir süre yoğun bakımda çok yakın izlemede tutmamız gerekecek. Biz de bebeği çok yakın takipte tutuyoruz."

- Anne sütü kampanyasında hastane telefonları kilitlendi

Çizmeci, anne sütü ile ilgili sosyal medyada başlatılan kampanya sonrası hastanenin telefonlarının kilitlendiğini belirterek, "Halkın vicdanı ve duyarlılığı güzel bir şey. Şu an ihtiyaç fazlası var. Bebeğe verebileceğimizin çok daha fazlası var elimizde. Kaldı ki, prematüre bebekler organ sistemleri tam olgunlaşmadığı için enfeksiyona açıklardır. O yüzden uygun şartlarda saklanmamış bir kavanozun içinde anne sütü geldiğini de gördük. Tabii ki bu sütü bebeğe verebilmemiz mümkün değil. Şu an bebek beklediğimiz ölçüde büyümesini devam ettiriyor." dedi.

Merkez Yıldırım ilçesinde 11 Ekim'de geçirdiği trafik kazasında ağır yaralanan 8 aylık hamile Tuğba Dilmeç, Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırılmış, karnındaki bebek, kadın doğum, genel cerrahi ve beyin cerrahi uzmanlarının müdahalesi sonucu sağlıklı şekilde sezaryenle alınmıştı. Anne Tuğba Dilmeç ise hayatını kaybetmişti. Önceden organ bağışı taahhüdünde bulunan kadının kalbi, karaciğeri, korneaları ve böbrekleri, 6 hastaya nakledilmek üzere alınmıştı.

banner982
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

Mahalli Spor Sahalarının Sayısı Hızla Artıyor
Körfez’de yeni dönemde spor tesisi alt yapısını yenilemek için çalışma başlatan Başkan Şener Söğüt,...

Haberi Oku