Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılmasına da yeterli ve dengeli beslenme olarak tanımlayabiliriz.İnsan sağlığının hastalıklardan önlenmesi ve sağlığın korunmasında yeterli ve dengeli beslenme önemini vurgulamamak imkansız.Yetersiz ve dengesiz beslenme durumunda ne olur diye soracak olursanız insan vücudunun büyüme ve gelişmede yetersizliğe neden olmakta birlikte hastalıklara davetiye çıkartabiliriz.

Sağlığın korunmasında ve hastalıkların önlenmesinde yeterli ve dengeli beslenmenin temelidir.

Yeterli ve dengeli beslenme de besin gruplarının önemi nedir peki?

Proteinler

Yetişkin insan vücudunun ortalama %16'sı proteinlerden oluşmuştur. Bu depo şeklinde değil, çalışan ve belirli işler yapan hücreler şeklindedir. Proteinler hücrelerin esas yapısını oluştururlar. Belirli hücreler birleşerek vücut dokuları ve organları yapılır. Böylece protein, büyüme ve gelişme için başta gelen besin öğesidir.Vücudun savunma sistemlerinin, vücut çalışmasını düzenleyen enzimlerin, bazı hormonların da esas yapıları tabikide kimlerdir proteinler'dir.

Yağlar

Yetişken insan vücudunun ortalama % 18'i yağdır. Yağ en çok enerji veren besin öğesidir.Vitaminlerin bir bölümü vücuda yağla alınır. Yağ mideyi yavaş terk ettiğinden bize doygunluk verir. Deri altı yağı vücut ısısının hızlı kaybını önlemiş olu

Karbonhidratlar

Yetişkin insan vücudunda toplam karbonhidrat miktarı %1'in altındadır. Karbonhidratların başlıca görevi, vücuda enerji sağlamasıdır. Günlük enerjimizin çoğunu karbonhidratlardan sağlarız.

Mineraller

Yetişkin insan vücudunun ortalama %6'sı minerallerden oluşmuştur. Başlıca kalsiyum ve fosfor olmak üzere minerallerin bir bölümü iskelet ve dişlerin yapı taşıdır.Diğer bir bölümü (sodyum, potasyum) vücut suyunun dengede tutulmasını sağlar.Bazı minerallerde vücudun çalışmasını düzenleyen enzimlerin bileşenlerinde yer alır. Bazıları da (çinko selenyum) savunma sistemini desteklememize yardımcı olur.

Vitaminler

Vitaminlerin bir bölümü, besinlerle aldığımız karbonhidrat, yağ ve proteinden enerji elde edilmesine ve hücrelerin oluşması ile ilgili biyokimyasal olayların düzenlenmesine yardımcı olurlar. Bazı vitaminler, kalsiyum ve fosfor gibi madenlerin kemik ve dişlere yerleşmesine yardımcıdır. Bazı vitaminler de vücut için gerekli bazı

besin öğelerinin bozulmadan işlevini sürdürmesi ve bazı zararlı maddelerin etkilerinin azaltılmasında yardımcıdırlar.

Su

Su, besinlerin sindirimi, dokulara taşınmaları, hücrelerde kullanılmaları sonucu oluşan zararlı atıkların ve vücutta oluşan fazla ısının atılması için gereklidir. Vücuttaki bütün kimyasal olaylar çözelti içinde oluştuğundan, vücutta yeterince su bulunması yaşam için zorunludur. Yetişkin insan vücudunun ortalama %59'u sudur. Bebeklerin vücudunda su oranı yetişkinlerden daha yüksektir. Bütün besin öğeleri birlikte alındığında vücut normal büyüme ve gelişimini, sağlıklı ve güçlü çalışmasını sürdürmüş olur.

banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981