GÜNDEM Haberleri Tümü

İsmail Kahraman - Evren Paşa’nın ölümü ve Darbeler

 Zaman ne de hızlı geçiyor. Bir zamanların kudretli darbe lideri Kenan Evren’in ölümü de tıpkı darbe yaptığı zaman ki gibi olay oldu. Ölümü ile ilgili birçok şeyler yazıldı çizildi. Hakkını helal etmeyenler, cenazesine gitmeyenler, 50 kişinin idam edilmesi, yüzlerce kişinin kaybolması, on binlerce kişinin habise atılıp işkenceye tabi tutulması değim yerinde ise acı sıkıntılı ve izdırap ile geçen darbe yılları Evren Paşa’nın ölümü ile yeniden hatırlandı.

12 Eylül darbesini yakından takip etmiş üstelik o dönemde asker ocağında bulunmuş bir kişi olarak, bugüne kadar darbeler ile ilgili birçok yazı kaleme aldım. Yazdığım o yazılar ile ilgili bazı bölümleri sizlerle paylaşmak istiyorum. Ancak, Evren Paşa’nın ölümü ve cenazesi ile ilgili tarihe not düşme açısından birkaç satır karamak istiyorum.
İnsanlar yaptıkları ile anılırmış. Evren Paşa’da yaptıkları ile anılacak. Darbe dönemindeki haksızlık ve adaletsizlikleri sürekli gündeme gelecektir. Gerçekten insanlar hayatlarında çok işi şeyler ve hayırlı hizmetler bırakmalılar. Sadece 12 Eylül darbesi değil, bütün darbeler mercek altına alınmalı. Darbelere giden yolun neler olduğu darbeleri yapanlardan çok darbeye sebep olan siyasetçileri de yargılamak gerektiğine inanıyorum.
60 İhtilalinden 28 Şubat sürecine darbeler, ihtilaller e muhtıralar yaşamış bir kuşağın gazetecisi ve belgeselcisi olarak Evren Paşa hakkında bugün konuşulanlar ve konuşanlar biraz da kendileri öz eleştiride bulunmalı. Her dönem değerleri kullananlar güçlünün yanında olup güçsüzlere karşı hükümran olanlar Evren Paşa’nın ölümünden ders ve ibret almalılar.
12 Eylül darbesini eleştiren tüm siyasiler acaba neden 12 Eylül anayasanı değiştiremediler. Bunu çok iyi sorgulamak gerekiyor. Anayasa değişikliği yine gündemde. 12 Eylül den sonra birçok iktidar göreve geldi. Tek başına parti kuranlar Özal’dan Erdoğan’a Demirel’den Ecevit’e birçok güçlü iktidar göreve gelmesine rağmen, 12 Eylül’ün izlerini taşıyan anayasayı değiştiremedi. Acaba neden?. Siyasiler kendini bir çek etmeli ve sorguya çekmelidir.
60 ihtilali ve Menderes’in idamının üzerinden tam 55 yıl geçti. 60 ihtilalinin bile birçok izi yasa ve yönetmeliği halen yürürlükte. 60 ihtilalinin izleri bile silinemedi. Medyamız darbeler ile ilgili ahkâm kesiyor. Darbe olduğunda ilk şakşakçılar maalesef medya mensupları. Medyacılarımızda kendilerini sorgulamalı, nerede hata ettiklerini irdelemelidirler.
Bugün Basın ilan Kurumu diye çok önemli bir medya kurumumuz var. Bu kurum 1961 yılında darbe yönetimi tarafından kanun kuvvetinde kararname ile kuruldu. Halen bu kanun ile Basın ilan Kurumu hizmet vermekte. 4 yılseçilmiş genel kurul üyesi olarak Basın İlan Kurumunda görev yaptım. Kurumun kendisini yenilemesi, 60 darbesinin tortusundan kurtulması gerektiğini savunan bir gazeteciyim. Medyamız Basın ilan Kurumunun günün şartlarına uygun hale getirilebilir konusunu da irdeleyip Basın İlan Kurumunu 60 darbesinin izlerinden kurtarması gerekiyor.
Evet, Evren Paşa hatası ile sevabı ile ebedi aleme gitti. Bizim kültürümüzde ölünün arkasından konuşulmaz diye bir deyim var. Aslında konuşmalıyız. İyisiyle kötüsüyle tarihe mal olmuş ülkemizi ve hayatımızı etkilemiş insanlar ile ilgili hem hayatta iken hem öldükten sonra eleştirilerimizi ve övgülerimizi dile getirmeliyiz ki geçmişten ders ve ibret alalım. Evren Paşa’nın ölümünden acaba kaç kişi ders ve ibret alabildi.
Evren Paşa, 9 Mayıs 2015 Cumartesi öldü. 12 Mayıs 2015 salı günü Ankara’da genel kurmay başkanlığında düzenlenen devlet töreni ile hiç siyasetçinin katılmadığı cenaze töreni ile ebedi aleme uğurlandı. Evren Paşa’nın cenaze haberini http://www.milliyet.com.tr/7-cumhurbaskani-kenan-evren-gundem-2057825/ linkinden okuyabilirsiniz
DARBELER VE İHTİLALLER İLE İLGİLİ NE YAZMIŞTIM
Darbeler ve ihtilaller ile ilgili birçok kaleme aldım. Bu yazılarım halen internet sitelerinde yayınlanmakta. Yazıların tümünü www.gebzegazetesi.com ve www.belgeselyayincilik.com sitelerinden okuyabilirsiniz. Yazılarımın başlıkları ile bir bölümünü ve ayrı ayrı linklerini ise buradan sizlerle paylaşıyorum.
28 ŞUBAT DARBESİ VE ERBAKAN’IN VEFATI! (04/18/2015)
Yıl dönümleri çok önemli. Geçmişi hatırlamak ve geleceğe ibret nazarı ile bakmak gerekir. Yıl dönümleri bunun için önemli bir fırsat. Siyasi tarihimizin son 50 yılında iz ve eser bırakan bir lider Prof. Dr. Necmettin Erbakan. Vefatı ve 28 Şubat darbesi aynı güne rastlamakta. Bu gerçekten önemli bir durum.
Devamı için http://www.belgeselyayincilik.com/ismail-kahraman/makaleler/28-subat-darbesi-ve-erbakanin-vefati
27 MAYIS DARBESİNİN ARDINDAN (06/02/2014)
27 Mayıs çok şey ifade eder Türk Demokrasi ve Türkiye Cumhuriyeti tarihi için. 27 Mayıs, bir darbedir, bir ihtilaldir, Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı işlenmiş bir cinayet ve Türkiye halkının seçtiği başbakanın ve Bakanlarının idam edilmesi demektir. Benim hayatım için ayrı bir anlam ifade eder.
Devamı için http://www.belgeselyayincilik.com/ismail-kahraman/makaleler/27-mayis-darbesinin-ardindan
ÖMRÜMÜZ DARBE TARTIŞMALARI İLE GEÇTİ (05/21/2014)
Askeri savcılığın dünkü açıklaması önemliydi. Genel Kurmay’da hazırlandığı iddia edilen “Belge” tartışması ile  en güzel iki haftamız boşuna geçti. Belge ister  gerçek ister sahte olsun, bana göre bu belgenin hiç bir önem ve değeri yok.
Devamı için http://www.belgeselyayincilik.com/ismail-kahraman/makaleler/omrumuz-darbe-tartismalari-ile-gecti
28 ŞUBAT DARBESİ YARGILANACAK MI? 04/29/2014
Türk siyasi tarihine 28 Şubat darbesi olarak geçen post model darbesinin 17. yıldönümü. 28 Şubat Darbesinin yıl dönümü dolasıyla mağdur olan haksızlığa uğrayan zarar gören insanlar örgütlenerek harekete geçtiler. 28 Şubat darbesinde mağdur olan insanların harekete geçmesi darbenin yeniden gündeme gelerek özellikle bürokrat, medya ve sivil toplum örgütü ayaklarının da gün yüzüne çıkarılacağı öğrenildi.
Devamı için http://www.belgeselyayincilik.com/ismail-kahraman/makaleler/28-subat-darbesi-yargilanacak-mi
DARBE DÖNEMİNDE GAZETECİ OLMAK (07/15/2013)
Türkiye’de darbe dönemi Mısır’da ki darbeyle yeniden konuşulup tartışılıyor. İki darbe, bir muhtıra, bir post modern, bir de e-muhtıra dönemi yaşamış bir gazeteci olarak darbe dönemiyle ilgili zaman zaman yazılar kaleme alıyor ve anılarımı sizlerle paylaşıyorum.
Devamı için http://www.belgeselyayincilik.com/ismail-kahraman/makaleler/darbe-doneminde-gazeteci-olmak

    Çok Yorumlananlar

Yorum Gönder
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir. Teşekkür Ederiz.
Yorumunuz onaylanmıştır, teşekkür ederiz.
Ad Soyad
Yorumunuz