GÜNDEM Haberleri Tümü

İsmail Kahraman - Kocaeli’nin turizm kenti olmasını isteyen Bakan Veysel Eroğlu’na Kocaeli raporu

Bakan Eroğlu’na Dilovası çağrısı


Dilovası’nın 35 yılını bilen bir gazeteci olarak, dünden bugüne gelişimini çok iyi biliyorum. Mahalleden İlçeye giden yolda Dilovası’nın özellikle çevre noktasında ki sıkıntılarını sürekli gündeme getiriyoruz. Bu nedenle çeşitli defalar Orman Bakanı sayın Eroğlu’na çağrılarda bulunuyoruz. Sayın Bakanın çevre sorunlarına duyarsız kalmaması da çok sevindirici. Sayın Bakana 2 yıl önce yazdığımız yazıda bakın Dilovası şile ilgili hangi konuları gündeme getirmiştik. 

Bakan Eroğlu Dilovası’nı kurtarabilecek mi?

Dilovası sürekli gündemde. Çevre kirliği ve diğer olumsuz haberler ile gündeme gelmeye de devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde, Sakarya gazeteciler cemiyeti başkanı arkadaşım Sezai Matur’un Sakarya TV’deki çevre konulu programda masanın üzerindeki gazete haberi dikkatimi çekmişti. Haberde Sakarya’ya yapılacak Organize sanayi bölgesi ile ilgili manşet ‘Dilovası gibi olacağız” spotu yer alıyordu.
Dilovası artık olumlu olarak anılmalı. 35 yıllık gazetecilik hayatımda Dilovası ile ilgili birçok yazı hazırlayıp TV programı çektim. Geçtiğimiz günlerden arşivimi incelerken 1990 yılında TRT 2 televizyonu market programında Dilovası ve Taş ocakları ile ilgili yaptığım haberin görüntülerini izledim. Dilovası deresinin zehir aktığını içme suyuna fabrika kimyasallarının karıştığını Türkiye’ye duyurmuştuk.
Dilovası artık farklı bir şekilde anılmalı. Bu konuda Dilovası kaymakamlığı çok ciddi çalışmalar yapıyor. Kaymakam bey Dilovası’nı artık marka kent olarak tanıtmak için çalışmalar yaptığını bildirdi. Bu konuda,  Dilovası köyleri derneği başkanı Çerkeşli köyünden yetişen Gebze Teknik Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç. Dr Numan Akdoğan’ın bilim kurulu başkanlığını yaptığı Dilovası panel çalışmaları bölge için çok önemli bir hizmet olacak.
Dilovası birçok sorun ile uğraşıyor. Bu sorunları çözmek için devlet millet iş birliği içinde çalışmalar yapılmalı. Geçmişte Dilovası’ndan Salih Gün ve son dönemde de Lütfü Türkkan mecliste milletvekili olarak bulundular. Eski milletvekillerinden Eyüp Ayar başkanlığında TBMM çevre araştırma komisyonu bile kurularak, Dilovası’nın çevre sorunları meclis gündemine geldi.  Komisyonun hazırlandığı rapor tozlu raflarda kaldı ve hiçbir şey çıkmadı
Son olarak, Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun Dilderesi ıslahı ile ilgili açıklamaları önemli. Bu ıslah çalışması 20 yıl önce yapılmalıydı. Ancak yeni başladı. Temennimiz ıslah çalışmaları en iyi şekilde düzenlenir ve Dilovası sorunsuz hale gelir. Bu konuda Bakan Eroğlu’nun yaptığı açıklamaların özetini sizlerle paylaşıyorum…

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA GELDİ
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Dilovası’nın önemli bir problemini çözüme kavuşturmak için harekete geçti.Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak “Kocaeli Dilovası Dilderesi Islahı” ile ilçedeki taşkın zararlarına ve kötü görüntüye son verilecek.
Proje ile Kocaeli ili, Dilovası ilçesi DOSB içerisinden geçen fabrika ve esnaf mahallerinin taşkın ve rusubat zararlarından korunması hedefleniyor. Bu kapsamda, Dilderesi’nde taşkın ve kirliliği ortadan kaldıracak çalışmalar hızla devam ediyor.

PROJE’NİN İHALESİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Projenin kısa sürede teşkil edilmesi için “Kocaeli Dilovası Dil Deresi Islah Projesi’nin dere ıslahına ilişkin kısımları DSİ tarafından, çevre düzenlemesi ise Kocaeli Büyükşehir Belediye tarafından yürütülecek. Yaşanan kirlilik ve taşkın ihtimalinin ortadan kaldırılmasına yönelik olarak gerçekleştirilen işin ihalesi Ağustos 2013’te yapılmıştı.
Dilovası ile ilgili daha önce birçok yazı kaleme almış ve Dilovası ile ilgili belgeseller hazırlamıştım. Yaptığım araştırmalar ve yazı serisinin bir bölümünü sizlerle paylaşıyor, yazının tümünü www.gebzegazetesi.com adresinden okuyabilirsiniz.  Dilovası belgeselini ise https://www.youtube.com/watch?v=2321hC6KxcQ linkinten


Yorum Gönder
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir. Teşekkür Ederiz.
Yorumunuz onaylanmıştır, teşekkür ederiz.
Ad Soyad
Yorumunuz