GÜNDEM Haberleri Tümü

Sanayi Zirvesi’nden Sanayi Müzesi’ne

İsmail Kahraman Makale

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın himayelerinde Türkiye’nin ilk Sanayi ve Teknoloji Zirvesi, Gebze Teknik Üniversitesi’nin ev sahipliğinde devam ediyor. Çarşamba günü Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Fikri Işık ve Bilim, sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün katılımıyla açılışı yapılan zirve, Gebze için tarihi bir fırsata dönüşmeli. Tarihe geçen sanayi ve teknoloji zirvesi örnek alınmalı. Gebze'de düzenlenen Sanayi ve teknoloji zirvesinde keşke Türkiye Bilim Teknoloji ve sanayi tarihi sergisi de açılarak tarihi geçmiş de gündeme gelseydi.

Başbakan Yıldırım ve Bakanların katıldığı Gebze Teknik Üniversitesi’nin ev sahipliğinde, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının himayelerinde Gebze'de düzenlen sanayi ve teknoloji zirvesi Üniversite-Sanayi işbirliği açısından örnek ve muhteşem oldu.

Çok önemli sanayi kuruluşları ve araştırma merkezleri stant açtı

   Sanayi ve teknoloji zirvesinin tek eksiği geçmişe ve tarihe dair hiç bir şeyin olmaması. Keşke Zirvenin düzenlendiği alanın bir bölümüne Tarihi fotoğraf ve malzemelerden oluşan, Türkiye Bilim, Sanayi ve Teknoloji tarihi sergisinde açılarak tarih bilinci oluşmasına kakı sunulsaydı. Ayrıca Kocaeli bölgesini tanıtan bir stant açılarak, Kocaeli ve Gebze'nin tarih kültür ve turizm değerleri Zirveye katılanlara tanıtılabilseydi.

Başta sayın Başbakan Yıldırım olmak üzere bakanlar ve yetkililere de göndereceğimiz, Sadece Kocaeli Gebze sanayi tarihi ve Kocaeli tanıtım ile ilgili hazırladığımız belgesel sinevizyonları sizlerle de paylaşıyorum.

Sanayi tarihi sinevizyonu https://www.youtube.com/watch?v=Kjb7yr81IAQ

Kocaeli tanıtım filmi

https://www.youtube.com/watch?v=ghG2-fECh8w

SANAYİ MÜZESİ KURULMALI

Devri alem belgesel Programı olarak yıllardan beri tarihe not düşme adına önemli bir çağrıda bulunuyoruz. Kocaeli Kültür hayatına kazandırmak için bir Sanayi Müzesi’nin ilimize kurulması şart. 1960’lardan sonra hızla sanayileşen ve Türkiye’nin sanayide ki Başkenti konumuna gelen Kocaeli’de mutlaka böyle bir müzeye ihtiyaç var. Bu konuda başta sayın Bakanlar olmak üzere ilgili ve yetkililere çağrılarda bulundu. Bu talebimiz hep sıcak karşılansa da ne yazık kibir adım atılabilmiş değil. İlimizdeki binlerce sanayi kuruluşundan tedarik edilecek makinelerle bir sanayi müzesi oluşturulabilir, Kocaeli’nin sanayi envanteri rahatlıkla ortaya çıkarılabilir.

 Bundan yaklaşık 3 sene önce GTO başkanı nail Çiler, GTÜ Rektörü Prof.Dr. Haluk Görgün ile birlikte Üniversitede toplantı düzenlemiş ve Sanayi Müzesini kuracaklarını açıklamıştı. Bizi de özel oalrak davet eden Nail bey, o gün yaptığı açıklamalarla gerçekten bizleri çok heyecanlandırmıştı. Ancak aradan 3 sene geçti ve müze çalışmaları ne durumda bilmiyoruz. GTO Başkanlığı’nda 3.dönemine giren ve bölgemizin büyük desteğini arkasına alan Nail beyin bu dönem vizyon projesi Sanayi Müzesi olmalı. Gebze Bölgesi’ne çok önemli eserleri GTO Vakfı aracılığıyla kazandıran ve Gebze’nin prestijini artıran Nail bey ile Devlet düzeyinde itibarı her geçen gün artan, son olarak Türkiye’nin savunma sanayinde ki göz bebeği kurumu olan ASELSAN’a başkan seçilen Rektör Haluk Görgün’ün bu konuda yapabilecekleri çok şeyler olduğuna inanıyorum. GTÜ ve GTO el ele vererek 3 yıl önce startını verdikleri projeyi hayata geçirebilir. Bu konuda ben Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın da önemli destekler vereceğine inanıyorum.

  Kocaeli’nin yakın sanayi geçmişine dair bir Müze kentimizin en önemli prestiji olabilir. Unutmayalım ki binlerce sanayi kuruluşunun yanı sıra AR-GE Merkezleri, Teknoparklar, TSE, TÜBİTAK, TÜSSİDE, Bilişim Vadisi, 13 OSB, 2 Üniversiteye ev sahipliği yapan bir Kocaeli; Osmanlı döneminde de büyük bir önem sahip konumdaydı. Osmanlı öncesi dönemler, Nikomedya Medeniyeti, uzun bir geçmişte Kocaeli, Anadolu’nun göz bebeği, İstanbul’un da Anadolu’ya açılan kapısı konumundaydı.

Yorum Gönder
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir. Teşekkür Ederiz.
Yorumunuz onaylanmıştır, teşekkür ederiz.
Ad Soyad
Yorumunuz