GÜNDEM Haberleri Tümü

Kıbrıs’dan Karadeniz’e Devri Alem

İsmail Kahraman Makale

 Güzel bir ata sözümüz vardır. “Yediğin, içtiğin senin olsun, Bize gördüklerini anlat”diye.  Kıbrıs’dan ayağımızın tozu ile Doğu Karadeniz’e geldik.. Maalesef biz bunun tam tersini yapmaktayız, sosyal medya üzerinden mükellef sofralar, ziyafetler, bir birinden lezzetli yemek görüntüleri paylaşarak göz hakkına girmekteyiz.

Ben sizlere yediğimi değil, gördüklerimi ve yaptığım araştırmaları paylaşıyor. www.devrialem.tv de belgesellerimi, www.gebzegazetesi.com da araştırma yazılarımı paylaşarak tarihe not düşüp zamana noterlik yapıyorum.

Kıbrıs’dan ayağımın tozu ile Doğu Karadeniz’e gelip, çocukluk yıllarımın geçtiği. Fındığın başkenti, kirazın Anavatanı, Ata dede memleketim Giresun’a geldim. Arşiv belgelerinde 550 yıl önce Trabzon’a bağlı Torul kazasının Bayramoğlu nahiyesi Olan Dikmen köyünde, ata dede mezarlarını ziyaret edip Fatiha okuyarak Sıla-i Rahim Kültürünü yaşadım.

KÖYÜMDE ÇOCUKLUK YILLARIMI YAŞADIM

Küçük oğlum Ahmet Emirhan’ın görüntü yönetmenliği eşliğinde bir zamanlar insan Sesi ile hareketli çocukların oynadığı mahalle de belgesel çekerek, geçmişe yolculuğa çıkıyorum.

Soğuk bir kış gecesi… 1960 yılında dünyaya geldiğim Giresun Espiye Soğukpınar beldesi Dikmen Köyü Karakışla mahallesindeki Çocukluk yıllarımın geçtiği evin önünde. Mazı altında Merak ve harmanda armut erik, elma, üzüm, taflan ağacı altında Darı ekmeği, pancar çorbası, garduf ve böğülcelerin ekildiği tarla çit ve çevkede zamanı durdurup, Devri Alem belgeseli çekerek, Sıla-i Rahim kültürü ile çocukluk yıllarımı yeniden yaşarken “Geçmiş zaman olur ki, Hayali cihan değer”

Sözünü bir kez daha hatırlıyorum..

SILA-İ RAHİM KÜLTÜRÜ VE ATA MEMLEKETLERİNİ ZİYARET

Dede yurdumuz Giresun başta olmak üzere Karadeniz illerine düştü.

Sıla, Gurbet, Ayrılık, Göç, Hasretlik, Hısım-Akraba, Memleket,  Mahalle, Vefa, Yar, Arkadaş, Ata ve Dede üzerine türküler yakılıp, Şiirler, romanlar ve Kitaplar yazılan çok önemli ve anlamlı kelimelerdir.

Bu kelimelerin içinde hasret, umut ve sevgi vardır. Herşeyin sanallaştığı, değerlerin Yok olup tükendiği, bir dünyada bize geçmişimizi hatırlatan ata ve dede memleketlerini, yılda bir kez de olsun ziyaret etmek, Hısım ve akrabalarla irtibatı kesmemek dinimizin emridir. Bu emri Kısacası Sıla-i Rahim olarak tanımlarız.

SILA-İ RAHİM NE ANLAMA GELMEKTE

Sıla kelimesi, kavuşmak, ulaşmak, vuslat anlamına geliyor. Sıla; “ulaşmak”, "kavuşmak” manasına gelen “vusul” kökünden gelmektir.

Rahim; kelime olarak rahmetten geliyor. Rahmet “acımak”, “şefkat duymak ” manalarını taşıyor. Akrabalık, hısımlık, yakınlık, kuvvet, karabet gibi farklı kelimelerle dile getirilen beşeri yakınlığı ifade ediyor. Bir nesneyi bir nesneye ulaştırmak bitiştirmek ve eklemek manasına gelmektedir.

Sıla-i rahim: Maddi ve manevi sıkıntılarımız olsada Her yıl Ata ve dede memleketlerine gidip. Hısım akrabayı ziyaret emek ve onlarla görüşmek ve mektuplaşmak; alakayı devam ettirmek akrabanın kusurlarını affetmektir. İslam dinin en önem verdiği konulardan biridir. Sıla-i rahim, akrabalar, yakınlar arasındaki bağı ve iletişimi sağlam tutmak bu ilişkileri koparmamaktır. Akrabalık ilişkilerinin iyi olması için karşılıklı saygı sevgi ve yardımlaşmanın güçlü olması gerekir.

ORADA BİR KÖY VAR UZAKTA

Köylere gidip ata, dede yadigârı evlerimizi tamir edip, bahçeleri yeşillendirip, mezarları koruma altına almalıyız. Köyleri şenlendirmeliyiz. Büyük şehirlerden sıkılanlar sanallıktan kurtulmak isteyenler gerçek dost ve arkadaş arayanlar. Hep birlikte kampanya başlatmalıyız. Hadi gel köyümüze dönelim şarkısını birlikte dillendirip köylere dönmeliyiz.

Giresun Görele’de tarihi bir köy de belgesel çekip araştırma yaptım.

Dayılı köyünden bir çok ünlü ismin yetiştiği Evlerde, tarihi geçmişi belgeselleştirdik. Türkiye’nin ilk Milli Eğitim Bakanlarından Hasan Ali Yücel, Ünlü kemençe Ustası Bicoğlu Osman’ın dünyaya geldiği Evler başta olmak üzere, bir çok ünlünün yetiştiği Tarihi Dayılı köyünün yaşlıları ile görüşüp, Görele belediye başkanı İle Bölgenin önemli tarihçilerinden Eğitimci Yazar Fahri Şirin’den Görele ve Dayılı köyü ile ilgili bilgiler alarak, www.devrialem.tv ve. www.gebzegazetesi.com

olarak tarihe not düşüp zamana noterlik yaptık.

Yorum Gönder
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir. Teşekkür Ederiz.
Yorumunuz onaylanmıştır, teşekkür ederiz.
Ad Soyad
Yorumunuz