SPOR Haberleri Tümü

İsmail Kahraman - Türkistan’dan Siriderya’ya Devri Alem ve Yavuz Bülent Bakiler

Bir süredir tedavi gören, edebiyat dünyamızın önemli isimlerinden Ünlü şair ve yazar Yavuz Bülent Bakiler’e Allah’dan acil şifa niyaz ediyorum. Yavuz bey, son olarak Türkistan Yesi’de Ahmet Yesevi Üniversitesi’nde yaptığımız Belgesel çekimimiz de Devri Alem programımıza önemli açıklamalar yapmıştı. Yavuz beyin bu açıklamalarını https://www.youtube.com/watch?v=Qqlvz0tYVFo adresinden izleyebilirsiniz.
Yazdığı “Türkistan” kitabı ile bizlere, Türk-İslam coğrafyasını tanıtıp sevdiren, “Balkanlar’da öksüz kubbeler” şiiri ile Şiir tadında bizleri evladı Fatihan diyarı Rumeli Tuna boylarına götüren, Hasta yatağında bile kitap okuyarak bize örnek olan Yavuz Bülent Bakiler, kalp krizi sonucu kaldırıldığı hastanede sağlık durumunun iyi olduğu açıklandı.

YAVUZ BÜLENT BAKİLER İLE TÜRKİSTAN GEZİSİ
Ünlü şair ve yazar Yavuz Bülent Bakiler’le geçtiğimiz yıl Kazakistan’ın Türkistan Yesi kentinde Hoca Ahmet Yesevi türbesinin bulunduğu şehirde, Türk ve Kazak devletlerinin ortak açtığı Ahmet Yesevi Üniversitesi’nde karşılaşmış, sohbet edip belgesel çekimi yapmıştık.

Türk Dünyası Gazeteciler şurasına katılmak üzere gittiğim Türkistan Yesi’de Siri Derya medeniyeti ile ilgili belgesel çekiminde konuşma yapan Bakiler, Türkistan coğrafyasının Türkiye için önemini vurgulamıştı. Yavuz Bülent Bakileri’nde konuşma yaptığı Devri Alem Belgesel TV programı www.devrialem.tv tarafından hazırlanan Türkistan’dan Siriderya Seyhun Medeniyeti’ne Belgeselimizin linkini sizlerle paylaşıyor, tekrar Yavuz Bülent bakilere Acil şifa diliyorum.

YAVUZ BÜLENT BAKİLER KİMDİR?
23 Nisan 1936, Sivas doğumlu. İlk ve orta öğrenimini Sivas, Gaziantep ve Malatya’da tamamladı. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitir­ dikten (1960) sonra kısa bir süre Yeni İstanbul gazetesinde çalıştı. TRT Ankara Radyosu Merkez Program Dairesi Başkanlığında operatör olarak görev yaparken çeşitli kültür programları hazırladı ve sundu. (1964-68). Sivas’ta avukatlık yaptı (1969-75). İl başkanlığı görevinde bulunduğu Adalet Partisinden belediye başkanı ve milletvekili adayı gösterildi. Başbakanlık Toprak ve Tarım Reformu Müsteşarlığında hukuk müşavirliği (1975-76) ve bir süre Ankara Televizyonunda çalıştıktan (1976-79) sonra Kültür Bakanlığı müsteşar yardımcılığı (1979-80) görevlerinde bulundu. 12 Eylül’den sonra müşavir kadrosuna atandı ve 199Z’ye kadar bu bakanlıkta hizmetini sürdürdü. İki yıl Başbakanlık müşaviri olarak görev yaptıktan sonra 1994’te kendi isteğiyle emekli oldu. Çalışmalarını İstanbul’da sürdürdü.

İPEK YOLU’NUN KADİM MERKEZİ TÜRKİSTAN (YESİ) ŞEHRİ
Hoca Ahmet Yesevi yüzlerce yıl önce binlerce talebesini Horasan'a, Anadolu'ya, Kafkaslar ve Balkanlara göndererek Türkistan medeniyetini dünyaya yaymıştı. 1800’lü yıllarda yapılan tarihi Türkistan tren istasyonunda bizleri Nur yüzlü Kazak Türkmen kardeşlerimiz karşıladı.
Hoca Ahmet Yesevi ve kadim ipek yolu merkezi Kazakistan'ın Türkistan şehri... Türk Konseyi’nin düzenlediği İpek Yolu turunun çok önemli bir etabını daha belgeselleştirdik. Bundan tam 25 yıl önce ilk kez 1994 yılında bir kış günü gelmiştik buraya. Türkistan bölge Valisini ziyaret ederek güne başladık 2017 Türk dünyası kültür başkenti olan Türkistan'da ilk durağımız Hoca Ahmet Yesevi'nin türbesi oldu.

Özel izin alarak Türbede, Hoca Ahmet Yesevi müzesinde, Yaşadığı evde ve tüm tarihi mekanlarda belgesel çekerek tarihe not düştük. Yılda bir milyon turistin ziyaret ettiği bölgenin, 2017 Türk dünyası kültür başkenti ilan edilmesi bölgeye ilgiyi arttırmış. Türkistan’a 70 km mesafede hoca Ahmet Yesevi'nin Hocası olan Arslan baba türbesini ziyaret edip, Fatiha okuduk bölgeye. Kazakistan devlet başkanı Nur Sultan Nazarbayev büyük ilgi gösteriyor.

Yorum Gönder
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir. Teşekkür Ederiz.
Yorumunuz onaylanmıştır, teşekkür ederiz.
Ad Soyad
Yorumunuz