GÜNDEM Haberleri Tümü
banner1032

İsmail Kahraman - Hüseyin Avni Alparslan’dan, Şehit Murat Şahin’e Giresun Gönüllüleri

Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır

Toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır!!!

İletişim Fakültesi Dekanları zirvesi için geldiğim baba ocağı memleketim Giresun’da acı haberle sarsıldık. Giresun Espiye ilçesi yakın köyüm olan Yeniköy’den bir askerimizin de aralarında bulunduğu 4 askerimizin şehadet haberi yüreğimizi dağladı. Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamada Irak sınırında düzenlenen operasyon çerçevesinde teröristlerle girilen çatışmada 4 askerimizin şehit olduğu, 7 askerimizin ise yaralandığı bildirildi.

Yapılan açıklamada, "Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu olayda hayatını kaybeden aziz şehitlerimize Allah'tan rahmet, kederli ailelerine, Türk Silahlı Kuvvetleri ile asil milletimize başsağlığı ve sabır, yaralanan kahraman silah arkadaşlarımıza acil şifalar dileriz." sözleri aktarıldı.

TARİH BOYU GİRESUNLU GÖNÜLLÜ ŞEHİTLER

Şehit olanlardan Giresun Espiye İlçesi Yeniköy’den piyade sözleşmeli er Murat Şahin’in baba ocağı Evi bizlere çok şey anlatıyor. Keşke biz de anlayabilsek. Şehidimiz Murat Şahin’in ecdadı, Ataları Oğuz Türklerinin Çepni boyundan. Giresun Osmanlı döneminde arşiv belgelerinden vilayeti Çepni olarak bilinmekte.

VİLAYET-İ ÇEPNİ

Oğuz Türklerinin Çepni boyu Trabzon’un fethinden 160 yıl önce, Ordu Mesudiye’de Bayramlı Hacıemiroğulları beyliğini kurup Ordu ve Giresun bölgesini vatan yapmak için çok sayıda Şehitler vermiş. Yaylalarda Meşhet Obası, Meşhet Beleni, Kara

Meşhet ve meşhet kıranı gibi adlarla bilinen Çok sayıda toplu şehitlik var. Bu şehitlikler bu bölgeyi vatan yapmak için, Trabzon Pontus devleti ile savaşan Çepni Türkleri’ne aittir.

Giresun, Trabzon’un fethinden 64 yıl önce Bayramlı Hacıemir İbrahim beyin oğlu Süleyman bey tarafından 1397 yılı İlk baharında binlerce şehit verilerek fethedilip Türk vatanı yapılmış ve daha sonra hiç işgale uğramamış

Fatih’in Trabzon’u fethinde En büyük katkı ve desteği Giresun Çepni beyleri vermişti. Fatih sultan Mehmet han Giresun ve Ordu’da yaşayan Çepnilerden vergi almamış.

Doksan üç harbi, Birinci dünya ve Balkan savaşları ile Kurtuluş Savaşı’nda çok sayıda Giresun uşağı cephelere gönüllü gidip şehit olmuşlar. Giresun merkezdeki Nizamiye mahallesi adını Kafkas cephesine gönüllü giden Giresun alaylarından almakta.

Kurtuluş savaşının en önemli Cephesi Sakarya meydan muharebesine Gönüllü katılan Hüseyin Avni Alparslan komutasındaki 42. ve Topal Osman ağa komutasındaki 47. Gönüllü Giresun alayı erlerinden binlercesi başlarında Hüseyi Avni Alparslan olmak üzere Ankara Haymana’da Polatlı’da ve Afyon İsçehisar da Vatan uğruna şehit oluşmuşlardır. Ne acıdır ki Haymana mangal dağında Yunanlıları durduran şehit Binbaşı Hüseyin Avni Alparslan’ın mezarı bile bulunamamıştır.

HÜSEYİN AVNİ ALPARSLAN KİMDİR?

Hüseyin Avni Bey, 1876 yılında Tirebolu’da Cintaşı mahallesinde doğdu. Babası Hüseyin Yazıcıoğullarından Hoca Emin Efendi’dir. Köseoğlu lakabıyla da anılır. Amasya Suluovalı olan Emin Efendi, 1840 yılında doğmuş, Tirebolu’da mahalle mektebinde hocalık yapmıştır. Tirebolulu Yanıkömeroğlu Mehmet Kaptan’ın kızı Kadın hanımla evliliğinden Hüseyin Avni, Hayriye ve Fevgiye isimli üç çocuğu olmuştur. Hüseyin Avni ilk mektebi ve Rüştiyeyi Tirebolu’da okudu. 5 yıllık idadi(lise) öğrenimini Trabzon’da yaptı. Subay olmak istiyordu. 1898 yılında İstanbul Pangaltı Mekteb-i Harbiyesi’ni kazandı. Hüsyin Avni Bey, Selanikli Başyazıcı ailesinden Rıza Ağa’nın kızı Huriye Hanımla evlendi. Çocuğu yoktur. 1901 de Teğmen olarak mezun oldu. Balkanlarda eşkıya takibi yaptı. 1904’de Selanik’de Jandarma Zabitan Mektebi tedrisatına devam ederek, Manastır Jandarma Alayı 5.Tabur Grenebe Bölük komutanı oldu. Bulgar eşkiyası takip ve bastırmada başarılar kazandı. İttihat ve Terakki’nin 31 Mart ayaklanmasını bastırmak için oluşturduğu Hareket Ordusuna gönüllü katılarak, öncü kuvvetlerinde yer aldı. Hüseyin Avni Bey’in Hareket Ordusuyla ayaklanmanın bastırılmasında başarılı görevler yaptığı anlaşılmaktadır. Çünkü tekrar Jandarma sınıfına geçmiştir. Hareket Ordusu ile Selanik’ten İstanbul’a gelen Hüseyin Avni Bey, Nisan 1909’da Kasımpaşa Jandarma Bölük Kumanda’nı oldu. ... Buradan Mart 1910 tarihinde İzmit(Kocaeli) Jandarma Bölük Komutanlığı’na tayin edildi. 29 Ocak 1912 tarihinde Harbiye Nezareti Harita Komisyonu’na rütbesiyle atandı. Daha sonra Balkan Savaşında başarılı görevler yaptı.

 

1.Dünya Savaşı’nda Doğu Cephesi’nde savaştı. Bahattin Şakir’in Teşkilat-ı Mahsusası’na milis, gönüllü birlikler oluşturdu, Erzurum, Artvin, Bayburt yörelerinde, Çoruh Müfrezesi’nde Ruslara karşı savaştı. Türk Yurdu dergisinde ve yerel gazetelerde Türklük hakkında ve milli mücadele konusunda heyecanlı yazılar yazdı. Rus Ordularının durdurulduğu Harşıt cephesinde, Alay Komutanı olarak savaştı. Milli Mücadele’de, Giresun Askerlik Şube ve Mevki Komutanı olarak, Osman Ağa ile birlikte "Alparslan Grubunu", devamen 42. ve 47. Alayların oluşmasını sağladı. Pontus ayaklanmasının bastırılması ve Sakarya Savaşında büyük yararlıklar gösterdi. 30 Ağustos 1922’de Sakarya’da, en önde savaşırken Mangaltepe, Gökoğuz mevkiinde Şehit oldu.

banner1033
Yorum Gönder
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir. Teşekkür Ederiz.
Yorumunuz onaylanmıştır, teşekkür ederiz.
Ad Soyad
Yorumunuz