GÜNDEM Haberleri Tümü

İsmail Kahraman - Odessa ve Akkerman’da Devri Alem


Osmanlı’nın izinde Batı Karadeniz ülkelerinden Ukrayna’nın ikinci önemli kenti Odessa ve Akkerman’da belgesel çekimleri gerçekleştirdik.

Altın Ordu, Kırım Hanlığı ve Osmanlı dönemine canlı şahitlik yapan Odessa’nın tarihi caddeleri, birçok önemli olaya ev sahipliği yapmış Karadeniz’in karşı tarafında bir kent.  

Batı Karadeniz ülkelerinde Ukrayna’nın Odessa ve kili sahilleri Tuna nehrinin Karadeniz’e döküldüğü bölgelerdeyiz. Osmanlı döneminde kuzey bölgelerinde yaşayan Müslümanların hacca götürüldüğü liman olarak Kırım Hanı Hacı Giray Han tarafından Hacıbey şehri ve Limanı olarak bilinen Odessa’dan yola çıkarak, 80 km yol giderek Akkerman kalesi ve sahillerine geldik. 

 İlim kültür Tarih araştırmaları merkezi www.iktav.com olarak Osmanlı’nın kültür coğrafyası arasında yer alan Ukrayna Odessa ve Akkerman kalesinde Tarih araştırmaları yaparak, Bir çok tv kanalında beğeni ile izlenen Devri Alem Belgesel programının www.devrialem.tv Olarak canlı Yayın yaparak, tarihe not düşüp zamana noterlik yaptık.

Osmanlı döneminde kuzey bölgelerinde yaşayan Müslümanların hacca götürüldüğü liman olarak Kırım Hanı hacı Giray han tarafından Hacıbey şehri ve Limanı olarak bilinen Odesadan yola çıkarak 80 km yol giderek Akkerman’a geldik.

OSMANLI ESERİ AKKERMAN’DA BELGESEL ÇEKİMİ

Ukrayna Odessa’da Osmanlı’nın en büyük eseri Akkerman Kalesinde belgesel çekimi gerçekleştirdik, canlı yayın yaptık. Ramazan Bayramını Akkerman Kalesinde kutladık. Dünya coğrafyasında kültür ve medeniyet tarihimizi araştırıp belgeselleştirmeye devam ediyoruz. Koşukavak turizm firmasının www.kosukavak.com.tr öncülüğünde Osmanlı coğrafyası olan Batı Karadeniz ülkelerin de Ukrayna’nın Odessa ve kili sahilleri Tuna nehrinin Karadeniz’e döküldüğü bölgelerdeyiz.

Osmanlı döneminde kuzey bölgelerinde yaşayan Müslümanların hacca götürüldüğü liman olarak Kırım Hanı hacı Giray han tarafından Hacıbey şehri ve Limanı olarak bilinen Odessa’dan yola çıkarak 80 km yol giderek Akkerman kalesi ve Karadeniz sahillerine geldik.

 Üzüm bağları meyve bahçeleri arasından geçerek geldiğimiz kale adeta bir tabloyu andırıyor Yıldırım Beyazıt’ın emri ile bu bölgeye özel üzüm bağları kurulmuş. Ukraynalı Hanım rehber kale ile ilgili önemli bilgiler verdi 9 bin M2 ilk bir alanı kapsayan kale içinde camisi yıkılmış minare bizleri nöbet tutan akıncı Beyi Eda’sı ile karşıladı üç bölümden oluşan Karadeniz sahilindeki kale Yıldırım Beyazıt han tarafından 100 bin kişilik ordusu ile 100 gemi ile fethettiğini Ukraynalı rehber anlattı.

Kale çok iyi korunmuş. Aynı bölgelerdeki Tuna nehrinin denize döküldüğü Kili ve İsmail kaleleri yıkılmış. Akkerman kalesinde Rus ve Ukraynalı yönetmenler çok sayıda tarihi filmlerde çekmişler. Bu kale Osmanlıların Ukrayna ve Dobruca bölgelerinden elde ettiği buğday ve hububatı İstanbul’a taşımak için kullanmışlar.

AKKERMAN KALESİNDEN CANLI YAYIN YAPTIK

 İlim Kültür Tarih Araştırmaları merkezi www.iktav.com olarak Osmanlı’nın kültür coğrafyası arasında yer alan Ukrayna Odessa Akkerman kalesinde Tarih araştırmaları yaparak, Bir çok tv kanalında beğeni ile izlenen Devri Alem Belgesel programın www.devrialem.tv Olarak canlı Yayın yaparak, zamana noterlik yaptık

 


Yorum Gönder
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir. Teşekkür Ederiz.
Yorumunuz onaylanmıştır, teşekkür ederiz.
Ad Soyad
Yorumunuz