SİYASET Haberleri Tümü

İsmail Kahraman - Gebze Sığırlık Yörükleri Ulusal Basında

 Gebze Sığırlık Merası Yörükleri’nin 40 yıllık canlı şahidi olarak son Yörük Obası Sığırlık merasının yıllardan beri korunup gelecek kuşaklara aktarılması için çaba sarf ettiğimiz Gebze Sığırlık Merası Yörükleri ile ilgili Demirören Haber Ajansı bölgede araştırma yapıp, geniş çaplı haber yaptı.

DHA Gebze temsilcisi Mesut Işık tarafından hazırlanıp bir çok ulusal ve bölgesel basında yer alan haberi sizlerle paylaşıyorum.

Gebzeli Yörükler Ulusal Basında

KOCAELİ'nin sanayisi ile öne çıkan Gebze ilçesinde geleneklerini yaşatan 22 Yörük aile, Sığırlık Merası’nda hayvan besleyerek geçimini sağlıyor. Sanayinin başkenti olarak anılan Gebze, doğal güzellikleri de içinde barındırıyor. Gebze'nin en güzel yerlerinden Denizli Köyü Sığırlık Merası’nda yaşayan Yörükler, burada geleneklerini sürdürüyor. 22 Yörük aile, keçi, koyun ve büyükbaş hayvan besleyerek, geçimini sağlıyor. Gebze Yörük Türkmen Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Cemil Karateke, 40 yıl önce Sığırlık Merası’nda doğduğunu belirterek, "Dedelerimiz ve babalarımız burada dünyaya geldi. Biz hayvancılıkla geçimini sağlayan Yörükleriz. Şu an bu bölge içerisinde 22 Yörük ailemiz yaz kış yaşamlarını burada devam ettiriyor. Koyun, keçi ve sığır olmak üzere hayvancılıkla uğraşıyoruz" dedi. Ovanın kültürünü yaşatmak için ellerinden geleni yaptıklarını söyleyen Cemil Karateke, "Herhangi bir ormana zarar vermeden hayatlarımızı devam ettiren, ormana alışmış insanlarız. Biz 24 Oğuz boyundanız. Burada yaşayan Yörükler, Kayı Boyu'ndan geliyor. Bu ovanın kültürünü yaşatmak için elimizden ne geliyorsa yapmaya çalışıyoruz. Amaç, tamamen buradaki Yörük kültürünü yaşatmak. Kültür her yerde bizimdir. Medeniyet bizimdir." diye konuştu.

***

Yörüklerle ilgili Gebze Gazetesi’nde yer alan makalemizi sizlerle paylaşıyorum.

Son Yörük Obası Sığırlık merası

35 yıl önceydi. Gebze Köseler köyünden yola çıkmış, bir bahar günü yemyeşil ağaçlar, emvaye çeşit çiçekler arasından kuş sesleri eşliğinde Sığırlık Merası’na doğru yol arıyoruz. Yörük Obası’nı ilk kez görmenin heyecanını yaşayacağız. Uzun bir yolculuktan sonra ağaçlar altında kıl çadırlar içerisinde Yörük Obası’na geliyoruz. Yörükler, çocuklarıyla birlikte Kıl çadırlar içerisinde hayatlarını sürdürüyorlar. Çadırın tam ortasında Ocak yanıyor, çadırın tepesi açık Ocağın etrafında mutfak malzemeleri, çadıra dayanmış yataklar, çadır ortasında ki bam tele gibi işlenmiş kilimler üzerinde oturuyoruz. Taptaze sıcak süt geliyor. Sütle birlikte Yörük tandırında pişmiş ekmek ve keçi peyniri ile afiyetle yiyoruz. Çadırın etrafında koyun keçi büyükbaş hayvan sürüleri, atlar cins kangal köpekleri, asırlık ağaçlar altında oynayan çocuklar. Çok sayıda Yörük çadırı Sığırlık Merası’nın değişik bölgelerine serpilmiş çok sayıda Yörük burada hayatlarını sürdürüyor.

Aradan yıllar geçti. Gazeteci olarak bu kez Sığırlık Merası’na gittiğimde Çadırların bir çoğu sökülmüş, yerinden yeller esiyordu. Hayvan sürüleri azalmış, çocuk sesleri neredeyse yok denilecek kadar az. Sığırlık merası ve Yörük obası boşalmış. Ancak sayıları az da olsa bugün Türkiye’de yaz kış dağda yaşayan Yörükler Gebze bölgesinde duruyor. Yörüklerin sesi olduk. Onların feryadını ve devletten isteklerini gazeteci olarak dile getirmelerine aracı olduk. Cumhurbaşkanı ve başbakan’a mektuplar yazdık. Belgesel çekimleri yaptık. Haber ve makaleler kaleme aldık, konuyu Kocaeli Milletvekili değerli dostum Zeki Aygün beye ilettim. Zeki bey ile birlikte Büyükşehir Belediyesi’ne ait uçakla Sığırlık Merası üzerinden uçtuk, Sığırlık merasıyla ilgili Milletvekili Aygün’e bilgi verdim. Aslen kendisi de Antalya Yörüğü olan Kocaeli Valisi sayın Ercan Topaca’ya konuyu aktardım. Kocaeli Kent konseyi Başkanımız sayın Dr. İbrahim Kahraman bey Yörüklerin sorununu Büyükşehir belediye Başkanı Sayın Karaosmanoğlu’na iletti. Sayın Karaosmanoğlu ramazan öncesi Türkiye’nin son Yörük obası Sığırlık merasına gitti. “Bu bölgeyi ilk kez görüyor, Yörüklerin ilk kez burada yaşadığına şahit oluyorum.” Dedi. İftar programı organize edilmesi için ilgililere talimat verdi. Dün akşam tarihi bir iftar programı organize edilip son Yörük obası Sığırlık merasında muhteşem bir iftar organizasyonu gerçekleşti. İftar programıyla ilgili ayrıntılı makaleyi yarın kaleme alacağım. Ancak, daha önce gerek gazetemizde haber olarak ve gerekse köşemde makale olarak kaleme aldığım yazıları sizler için paylaşmak istiyorum. Mutlaka yazıları okumanızı arzu ediyorum.

Neden Yörüklük kültürüne bu kadar önem veriyoruz. Kültür ve medeniyet devlet ve milletlerin temelidir. Kültürü olmayan hiçbir devlet ve milletin ebedi olması mümkün değildir. Yörükler Anadolu’nun asli unsurlarıdır. 700 yıldan beri Gebze’nin sahipleridir. Bugün yaz-kış Sığırlık merasında hayat sürdüren Yörükler var. Geçmişte buralar askeri atış bölgesiydi. Askeri atışlarda ki kazalarda dört Yörük top mermileri sonucu öldüler. Onlar Sığırlık merası ve son obalarını terk etmek istemiyorlar. Devletten beklentileri rantçılar devlet ve vatandaş yerini değişik yasal kılıflar altında ele geçirirken 700 yıldır sahibi oldukları bu topraklarda bir çadır kuracak yer istiyorlar. Son oba yok olmasın, son Yörükler Sığırlığı terk etmesin, kültür ve medeniyetimiz yok olup gitmesin. Mücadelemiz ve çalışmamız sadece bundan ibaret. Yörüklere sahip çıkmayı onurlu ve şerefli bir görev biliyorum.

Yörüklerle ilgili yaptığımız araştırma ve çektiğimiz belgeseller büyük ilgi görmüştü…
Belgeselci ve gazeteci olarak kültür tarihimize vefa borcumuzu ödemenin huzuru içindeyiz.


Sığırlık Merası Yörükler Kitabımız
https://issuu.com/dunyadadevr…/…/y_r_k_kitab__16ad8b89c7f714


Gebze gazetesinde yer alan makalemiz
https://belgeselciismailkahraman.wordpress.com/…/gebze…/amp/


Sığırlık Merası Yörükler Belgeseli
https://m.youtube.com/watch?v=242nYS5E6w8

Sığırlık Merası Yörükleri ile ilgili, dün ulusal basında yer alan haberlerlerin linklerini sizlerle paylaşıyorum. Kültürlerimizi unutmamak, unutturmamak için okuyalım, hep birlikte araştıralım.

https://www.haberturk.com/…/78502591-yorukler-gebzede-gelen…

https://www.ozgurkocaeli.com.tr/sanayinin-kalbinde-yoruk-ge…

https://www.haberler.com/yorukler-gebze-de-geleneklerini-y…/

https://www.kocaeligazetesi.com.tr/…/yorukler-gebzede-gelen…

    Çok Yorumlananlar

Yorum Gönder
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir. Teşekkür Ederiz.
Yorumunuz onaylanmıştır, teşekkür ederiz.
Ad Soyad
Yorumunuz