GÜNDEM Haberleri Tümü

Tataristan Cumhurbaşkanı’ndan tarihi gezi

Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov’un Kocaeli gezisi, gerek zamanlaması gerekse Türkiye-Rusya arasındaki ilişkiler açısından önemli bir döneme rastlıyor. Böyle bir dönemde Cumhurbaşkanı’nın Kocaeli’yi ziyaret etmesi gerçekten önemli. Hemen belirtelim, bu ziyaret umarım Türkiye-Rusya ilişkilerine ivme kazandırır. Bozulmaya ve gerginliğe yüz tutan ilişkiler yeniden dostluk düzeyine çıkar. 

 Tataristan Rusya Federasyonu içerisinde çok önemli bir konuma sahip. Petrol rezervine sahip, sanayi üretiminde önemli, stratejik askeri araçlar üreten bir ülke. Özellikle Gebze bölgesinden çok önemli sanayi kuruluşları da burada yatırım yapıyor. Sayın Cumhurbaşkanı’nın Gebze’yi ziyareti her iki ülke açısından, ama özellikle bozulmaya yüz tutan Türk-Rus ilişkileri açısından yeni bir dostluk başlangıcına vesile olur. 

CUMHURBAŞKANINA GEBZE KİTABI HEDİYE ETTİK

Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov’in Gebze ziyaretini yakından takip ettim. Tataristan’a üç kez değişik sebeplerle gidip, belgesel çekme imkânım oldu. Son olarak bu yılın başında Tataristan Cumhurbaşkanı Sayın Rustam Minnihanov’un daveti ve ev sahipliğinde Türk Dünyası Gazeteciler Şurası’nın Tataristan’ın Başkenti Kazan’da toplanmasına Avrasya Gazeteciler Derneği Başkanı ve Dünya Türk Gazeteciler Federasyonu Başkan Vekili olarak bizimde katkımız oldu. 3 gün boyunca burada çok önemli bir şura gerçekleşti. Bu noktada Sayın Cumhurbaşkanı’na teşekkür borcumuz vardı. Bu teşekkürümüzü toplantıya katılarak bizzat kendisine söyleyip, Kocaeli ve Gebze ile ilgili hazırladığımız kitap ve belgeselleri de takdim ettik. 

Kitaplarımızı Sayın Cumhurbaşkanı’na takdim sırasında Kocaeli Valisi Sayın H. Basri Güzeloğlu’nun belgeseller ve yaptığımız kültür çalışmaları ile ilgili Sayın Cumhurbaşkanı’na bilgi vermesi beni gerçekten duygulandırdı. İyi niyetle yapılan çalışmaların ve kültürel hizmetlerin mutlaka kabul gördüğü, hedefine ulaştığını bir kez daha anladım. 

ORGANİZASYONDA EKSİKLİKLER
Kocaeli Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde, Tataristan Cumhurbaşkanı’nın Kocaeli ve Gebze’de ağırlanmasından dolayı öncelikle Sanayi Odası’na şükran borcumuz var. Ancak organizasyondaki eksiklikleri burada yazmayı bir gazetecilik görevi olarak görüyorum. Öncelikle kahvaltının verildiği o küçücük salona çok sayıda insan girdi. Birçoğu ayakta kalarak kahvaltı bile yapamadı. Salon geniş tutulabilir. Cumhurbaşkanı ve üst düzey protokol için paravan ile ayrı bir yer düzenlenebilirdi. 

Sanayi Odası Başkanı Sayın Zeytinoğlu’nun konuşmasından önce 8-10 dakikalık İngilizce alt yazılı Kocaeli’yi tanıtan bir sinevizyon davetlilere izletile bilinirdi. Bu organizasyon Kocaeli Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi ve TÜBİTAK ile birlikte yapılabilirdi.

Toplantıya Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Fikri Işık’ın katılmaması çok büyük bir eksiklik. Bu toplantıya mutlaka Sayın Bakan katılabilirdi. Bakan bey katılamayacaksa, Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Müsteşarı düzeyinde bu toplantıda temsil edilmeliydi. Özellikle otel girişine Kocaeli bölgesinin ekonomik, sanayi, ticari, bilim, teknoloji, turizm ve kültür değerlerini tanıtan bir fotoğraf ve görsel sergi açılabilir, toplantıya katılanlara Kocaeli bölgesini tanıtan bir kitapçık, DVD dağıtılabilirdi. 

Yine de eksiği ve fazlası ile çok güzel bir organizasyon. Emeği geçenlere gerçekten çok teşekkür ediyorum. Konuyla ilgili gazetemizin manşetinde yer alan haberimizi sizinle paylaşıyorum. 

TATARİSTAN CUMHURBAŞKANI GEBZE’DE!

Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov ve beraberindeki heyet Gebze’de incelemelerde bulundu. Kocaeli Sanayi Odası ve Türk iş adamları ile Gebze’de bulunan Workinn Otelde düzenlenen toplantıya, Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov, Kocaeli Valisi H. Basri Güzeloğlu, Eski Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, Rusya Federasyonu İstanbul Başkonsolosu Andrey Podelyshev, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Tataristan Cumhuriyeti Yatırım Geliştirme Ajansı başkanı Taliya Minullina, Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker, Organize Sanayi Bölgesi Başkanları ve sanayiciler katıldı. 

“ANLAMLI BİR HEDEF”

Yapılan kahvaltıdan sonra Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nun konuşmalarının ardından Kocaeli Valisi H. Basri Güzeloğlu yaptığı konuşmada, “Sayın Cumhurbaşkanımızın hedeflediği gerçekten ortak hedefler aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti devletimizin ve milletimizin de ortak hedefidir.  Kardeş ülkemizle çok köklü ve güçlü olan ilişkilerimizin dış ticaretle daha iyiye gitmesi, işbirliklerimizin kökleşmesi ve Tataristan’daki yatırım imkânları çerçevesinde Türk sanayicisi ve işadamlarının bu coğrafyaya, ata yurtlarına yeniden yatırımcı olarak dönmesi ve işbirlikleriyle yatırımlar gerçekleştirmesi çok önemli ve anlamlı bir hedeftir. İlimiz üretim önceliğindeki öncülüğünü Türkiye’nin bu işbirlikleri temelinde yapacağı buluşmalarda da sürdürmektedir.” Dedi.

İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI

Tataristan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov yaptığı konuşmasında, “ Bugün Türk İşadamları ile bir arada olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Bu toplantının Türkiye Tataristan işbirliği alçısından faydalı olmasını diliyorum. ” dedi. Toplantının ardından Gebze Belediyesi ve Tyulçi Bölgesi Belediyesi arasında kardeş şehir protokolü imzalandı. İki ülke arasında firmaların ticari ilişkilerinin artırılması, karşılıklı ticaret yayınlarının ve tekliflerinin duyurulması, karşılıklı düzenlenecek fuar ve diğer etkinliklere iştirak edilmesi ve karşılıklı delegasyonlar düzenlenmesi amacıyla Kocaeli Sanayi Odası ve Tataristan Sanayi ve Ticaret Odası arasında işbirliği protokolü imzalandı.

TÜRKİYE - TATARİSTAN DOSTLUĞU
Rusya Federasyonu'na bağlı Özerk Cumhuriyetler arasında en önemli konuma sahip Tataristan ile ilgili geniş bir araştırma yapmış bir gazeteci olarak Tataristan’ın başkenti Kazan şehri ile tarihi Bolgar kenti hakkında belgesel çekimleri gerçekleştirdim. TDBB Genel Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nun daveti ile daha önce Tataristan’a gitmiş, Türk Dünyası etkinliklerine katılmış, ardından AGRT (Avrasya Gazete Radyo ve Televizyon Yayıncıları Derneği) olarak Türk Dünyası Gazeteciler Şurası’nın Kazan’da organize edilmesinde aktif olarak görev almıştım. Şuranın organize komitesinde yer alarak konu ile ilgili hazırladığım yazı serileri, belgesel ve fotoğraf çalışmaları İKTAV (İlim, Kültür, Tarih ve Teknoloji Araştırmaları Merkezi) öncülüğünde Devr-i Alem Belgesel Yayıncılık internet sayfamız olan www.belgeselyayincilik.com da yer almaktadır. 

TATARİSTAN’DA DEVR-İ ALEM

Çalışmaları incelemek için aşağıdaki linklere tıklayabilirsiniz.

Türk Dünyasından 100 Gazeteci İle Tataristan’da Tarihe Not Düştük;  

http://www.belgeselyayincilik.com/genel/turk-dunyasindan-100-gazeteci-ile-tataristanda-tarihe-not-dustuk

Eskişehir’den Kazan’a Kültür Başkentleri Belgeseli

http://www.belgeselyayincilik.com/genel/eskisehirden-kazana-kultur-baskentleri-belgeselii

Tataristan’da Devri Alem

http://www.belgeselyayincilik.com/genel/kazandan-idil-nehrine-islam-medeniyeti-belgeseli

Rusya'da Devr-i Alem

http://www.belgeselyayincilik.com/genel/rusya%E2%80%99da-devr-i-alem




Yorum Gönder
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir. Teşekkür Ederiz.
Yorumunuz onaylanmıştır, teşekkür ederiz.
Ad Soyad
Yorumunuz