SİYASET Haberleri Tümü

İsmail Kahraman - GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ’NİN 80 YILLIK TARİHİ

 Gebze Teknik Üniversitesi kuruluşu yeni gibi gözükmese kuruluş tarihi oldukça eskilere dayanmakta, GTÜ’nün bulunduğu alan 1943 yılında bataklıktan kurutulup teknik bahçıvanlık okulu olarak hizmete açılmış öğrenciler yetiştirmişti.
Yıllardan beri Gebze Teknik Üniversitesi’nde GTÜ tarihini anlatan bir bölüm yapılması için çaba sarf ediyorum.
GTÜ bünyesinde bilim teknoloji ve sanayi tarihi müzesi açılması için çok çalıştık dönemin rektörü Prof Dr Haluk Görgün ile Gebze ticaret odası başkanı Nail Çiler ortak açıklama yapmalarına rağmen müze kurulamadı.
50 yıla yaklaşan gazetecilik hayatımda arşiv kitap kütüphane ve tarihi değerlerimize çok önem veriyor bu düşüncelerle geçtiğimiz aylarda GTÜ Kütüphanesine ziyaret yaparak kitap bağışı yapma isteğimi yetkililere ilettim.
Konuyla ilgili makalemi sizlerle paylaşmak istiyorum
http://www.gebzegazetesi.com/m/?id=4846&t=makale
Gebze Teknik Üniversitesine Kitap Bağışladık
İlim kültür tarih ve teknoloji vakfı www.iktav.com araştırma merkezi kütüphanesi olarak Gebze teknik Üniversitesi kütüphanesine Kocaeli ve Gebze ile ilgili 47 adet bölgemiz için çok önemli kitap hediye ederek tarih ve kültürümüze vefa borcumuzu ödemeye çalıştık.
Gebze teknik üniversitesine yaptığımız kitap bağışından dolayı Gebze Teknik Üniversitesi kütüphane ve Dökümantasyon Daire başkanı Bahtiyar Telli bey tarafından tarafımıza verilen teşekkür belgesini Bahtiyar beyin elinden aldık.
Kültür Bakanlığı ve Kocaeli valiliği olurları İle Kocaeli’nde açılan ilk özel kütüphane olan İKTAV araştırma merkezi kütüphanemiz ile ilgili TRT de yayınlanan haber .
https://m.youtube.com/watch?v=ubjZhwRe_Go
GTÜ’ye Yarım Asır Sonra Vefa Ziyareti
Yazımızın başlığına konu olan Gebze Teknik Üniversitesi tarihinde 1943 yılında kurulan Kocaeli Gebze Teknik Bahçivanlık okulu çok önemli yer tutmakta.Teknik bahçivanlık okulu mezunları geçtiğimiz aylada Gebze Teknik Üniversitesine düzenledikleri vefa ziyareti çok önemli.
Ziyaretle ilgili Gebze gazetesinde yayınlanan haber
GTÜ Kampüsü içinde yer alan, döneminin Çayırova Teknik Bahçıvanlık Okulu ve Ziraat Meslek Lisesi okulları mezunu 34 kişi, eğitim gördükleri alanları yarım asır sonra ziyaret ettiler.
TC. Tarım Bakanlığı Çayırova Teknik Bahçıvanlık Okulu ve Ziraat Meslek Lisesi 1966-1972 dönemleri öğrencileri yıllar sonra eğitim gördükleri şimdi Gebze Teknik Üniversitesi(GTÜ) Kampüsü içinde yer alan derslik ve idari binaları ziyaret ettiler. Eğitim ve öğretim hayatlarına 60’larda başlayıp 70’lerin ilk yıllarında mezun olan 34 kişi birbirlerini çeşitli kanallardan bularak bir araya gelip yıllar sonra ilk kez okullarını gezdiler. Gurup 1943 yılında Çayırova Teknik Bahçıvanlık Okulu olarak başlayan daha sonra Ziraat Meslek Lisesi olarak 1985 yılına kadar eğitime devam eden şimdi GTÜ kampüs alanı içindeki eski yemekhane, yatakhane, idari binalarını ve revir binasını gezdiler. Eski mezunlar çocukluk yıllarının geçtiği binaların yerli yerinde olması ve onların restore edilerek hala kullanılıyor olmasının kendilerini çok duygulandırdığını ifade ettiler. GTÜ kampüsünün doğal dokusunun güzelliğinin, kendi dönemlerinde olduğu gibi bu alanda eğitim ve öğretim faaliyetlerinin halen daha devam ediyor olmasının memnuniyet verici olduğunu vurguladılar. Kendilerine bu imkânı sağlayan herkes adına GTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan, bu hatırayı yaşattıkları ve gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür ettiler.(kaynak www.gebzegazetesi.com)
Gebze Teknik Üniversitesi Tarihi
Gebze Teknik Üniversitesi, 1992 yılında kurulan Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nün temelleri ve tecrübe birikimleri üzerine ve 22 yıllık mirasına sahip çıkarak 4 Kasım 2014 tarihindeki Türkiye Büyük Millet Meclisi kararı ile kurulmuştur. GTÜ, altyapısıyla, donanımıyla, akademik kadrosuyla ülkemizin en önemli bilim üssü olmaya aday, en genç ancak deneyimli üniversitesidir.
2001 yılına kadar sadece lisansüstü eğitimin verildiği GTÜ’nde, 2001 yılında Bilgisayar Mühendisliği ve Elektronik Mühendisliği bölümlerinde lisans eğitimine başlanılmıştır. 2002 yılında Malzeme Bilimi ve Mühendisliği, Matematik ve Fizik bölümleri; 2008 yılında Mimarlık ile İşletme bölümleri, 2010 yılında Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümü ve son olarak da 2016 yılında Çevre Mühendisliği bölümü lisans eğitimi vermeye başlamıştır. 2017 yılında açılan Kimya, Kimya Mühendisliği, Biyomühendislik, Makine Mühendisliği, Harita Mühendisliği, İktisat, Şehir ve Bölge Planlama bölümlerinin de açılmasıyla Gebze Teknik Üniversitesi’nde eğitim, 16 lisans bölümü, 31 yüksek lisans ve 15 doktora programı ile devam etmektedir.
GTÜ, henüz çeyrek asırlık bir geçmişe sahip olmasına rağmen evrensel ölçekte bilim ve proje üretmeyi başarabilen bir üniversite haline gelmiştir. Bu kapsamda toplam yayın sayısı, kişi başına düşen yayın sayısı, kişi başına düşen atıf sayısı ve öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı gibi kriterler göz önünde bulundurularak yapılan, “Türkiye’nin En İyi Üniversiteleri” sıralamasında URAP tarafından yapılan değerlendirmede, Türkiye’nin köklü üniversitelerini geride bırakarak, üniversiteler genel sıralamasında beşinci sırada yer almıştır. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın açıkladığı “Girişimcilik Endeksi”nde ise GTÜ, teknoparkı olmayan üniversiteler sıralamasında lider konumda bulunmaktadır. Ayrıca Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması (TÜMA) 2017 Raporu’na göre öğrencisini üst düzeyde memnun eden üniversiteler arasında A+ üniversite olarak yer almıştır. (Kaynak http://www.gtu.edu.tr/)
Evet sonuç olarak Gebze teknik Üniversitesi’nin tarihi 1992 yılında kurulan Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü ile değil 1943 yılında 80 yıl önce kurulan Çayırova Teknik Bahçivanlık okulu İle başlıyor yeni atanan rektör Prof. Dr.Hacı Ali MANTAR’ın bu konu İle ilgileneceğine inanıyor yeni rektöre Gazete Gebze olarak başarılar diliyoruz.

    Çok Yorumlananlar

Yorum Gönder
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir. Teşekkür Ederiz.
Yorumunuz onaylanmıştır, teşekkür ederiz.
Ad Soyad
Yorumunuz