RÖPORTAJ Haberleri Tümü

“İş güvenliği maliyet değildir”

İş güvenliği uzmanı Fatmagül Erdinç; “ Maalesef sadece iş güvenliğine maliyet gözüyle bakılıyor. İşveren, bu konuda para harcamaktan korkuyor. Bu durum biz iş güvenliği uzmanlarını zaman zaman zor duruma düşüyor.” Dedi

İş güvenliği Uzmanı Fatmagül Erdinç ile iş güvenliği ile ilgili röportaj gerçekleştirdik.  Endüstri Mühendisi olan Erdinç, neden iş güvenliği uzmanı olduğunu ve iş güvenliği konusunda dikkat edilmesi gerekenler konusunda gazetemize önemli açıklamalarda bulundu. Fatmagül Erdinç ile yaptığımız röportajı gelin birlikte okuyalım;

MESLEĞİME ÂŞIK OLDUM

GEBZE GAZETESİ: Kendinizi bize biraz tanıtabilir misiniz?

FATMAGÜL ERDİNÇ: 1987 Denizli doğumluyum. Fatih Üniversitesi Endüstri Mühendisliğinden mezun oldum. Okulu bitirdikten sonra benim asıl bakış açımın işverene daha çok para kazandırmak değil, çalışanın nasıl daha iyi şartlarda işini yapabileceği ile ilgili baktığımı fark ettim. Bunun ardından ise iş güvenliği ile tanıştıktan sonra mesleğime aşık oldum.

GEBZE GAZETESİ: İş güvenliği nedir?

FATMAGÜL ERDİNÇ: İş Güvenliği, Sigortalı çalışan işverenin himayesinde, işe başladığı andan, iş bitimine kadar geçen süre içerisinde oluşacak bütün tehlikelerin önceden hissedilip önleminin alınmasına denir. Bu süre, mola saatleri ve iş saati içindeki bütün istirahat zamanlarını da içine alır.

HER GÜN İŞ KAZALARI HABERİ ALIYORUZ

GEBZE GAZETESİ: Gebze’de iş güvenliğine ne kadar önem veriliyor?

FATMAGÜL ERDİNÇ: Kocaeli’nin endüstriyel açıdan kalbinin attığı noktanın Gebze olduğunu söyleyebiliriz. Gebze’de oldukça güçlü bir sanayi var. Oluşabilecek riskler en fazla bu bölgede görülüyor. Maalesef her gün iş kazaları haberleri alıyoruz. Fakat iş güvenliğine, işverenlerin bakış açısı zorunluluklarının çok da dışına çıkmıyor. Henüz bu bölgede kafalara yerleşmemiş bir iş güvenliği kültürü var. Maalesef sadece iş güvenliğine maliyet gözüyle bakılıyor. İşveren bu konuda para harcamaktan korkuyor. Bu durumda biz iş güvenliği uzmanlarını zaman zaman zor duruma düşüyor. Tabi ki bilinçli işverenlerimiz de yok değil. Fakat bu parmakla sayılacak kadar az sayıda.

BU İŞİ EN İYİ BAYANLAR YAPIYOR

GEBZE GAZETESİ: Bir bayan olarak İş güvenliği uzmanlığı yapıyorsunuz? Ne gibi zorluklarla karşılaşıyorsunuz?

FATMAGÜL ERDİNÇ: Öncelikle ben kendi adıma iş güvenliği uzmanlığının en iyi bayanlar tarafından yapılacağına inanıyorum. Tabi şu da var bayanlarımız genellikle sahadan ve şantiyelerden korkuyorlar. Ama evraksal açıdan bayanların titizlikle çalışması oldukça göze çarpıyor. Biraz daha sahaya yöneldikleri zaman bulunmaz hint kumaşı oluyor diyebiliriz. Tabi zaman zaman zorluklarla karşılaşıyoruz. Çalışanlarımızın çoğunlukla erkek olması sebebiyle bir bayan olarak gerek ailemiz gerek biz zaman zaman güçlükler yaşıyoruz. Mesleğe ilk başladığım dönemdeki çalışanlara bakış açımla, şimdi ki bakış açım aynı değil. Bunun sebebi de şu; çalışanlar bizim onları koruduğumuz kadar kendilerini korumuyorlar.  İşleri konusunda yıllarını vermiş ustalarımız iş güvenliklerinin nasıl korunacağını zaman zaman bizden daha iyi biliyorlar. Fakat bizim onları koruduğumuz kadar kendilerini korumuyorlar. Bu bilincin oturmamış, onların yaşamlarının ve yaşam kalitelerinin yükseltilmesi için elimizden geleni yapacağımıza henüz kalben inanmadıklarını görüyoruz. Bunun sebebi de Türkiye de iş güvenliğinin henüz çok yeni olmasına bağlıyorum.

İŞ GÜVENLİĞİNDE DİKKAT DİLMESİ GEREKENLER

GEBZE GAZETESİ: Peki iş güvenliğine ne gibi eksiklikler var.?

FATMAGÜL ERDİNÇ: İş güvenliği dediğimiz olayın en önemli noktalarından birisi çalışanın yaptığı işe yatkın olması ve bu konuda usta olması gerektiğidir. Yönetmelikte geçen mesleki yeterlilik belgesi (ustalık belgesi) maalesef çok üstün körü eğitimlerle ve sadece bir kağıt parçasından ibaret olarak belli bir ücret karşılığında verilmektedir. Bu konuda eğitim kurumlarının daha iyi denetlenmesi ve eğer bir ustalık belgesi verilecekse o belgeyi hak eden kişinin gerçekten oradan usta olarak çıkması gerekmektedir. Aynı zamanda işi hızlandırmak için o konuda yetkin olmayan kişilerin bilmedikleri bir işi yapması zorunlu tutulmamalıdır. İş kazalarını tetikleyen en önemli neden de budur. Biz iş güvenliği uzmanlarının da her zaman dertli olduğu bir konu da bizim işverenlere bağlı olmamızdır.

ORANLARDA ARTIŞ GÖRÜYORUZ

GEBZE GAZETESİ: Yeni çıkan iş güvenliği yasası hakkında ne düşünüyorsunuz?

FATMAGÜL ERDİNÇ: Düzenlemeler elbette olacak. Türkiye’de çok yeni olduğu için kendi açımdan yeni maddeler eklendikçe daha da iyiye gideceğimize inanmak istiyorum. Geçmiş yıllardaki istatistiklerle son yıllardaki oranları karşılaştırdığımızda iş kazalarının ve meslek hastalıklarını büyük bir oranda arttığını görüyoruz. Bunun sebebi de artık birçok şeyin kayıt altına alınmasıdır. Belki iş kazaları eskiden daha fazlaydı. Ama kayıt dışı oldukları için ve bu konulardaki zorunlukların olmamasından dolayı çok bilinmiyordu.

İŞ GÜVENLİĞİ KÜLTÜRÜ OLUŞMALI

GEBZE GAZETESİ: Son olarak işverene ve çalışana neler söylemek istersiniz?

FATMAGÜL ERDİNÇ: İşverenin ve çalışan düzenin içinde yalnızca onlardan istenilenleri yaptıklarını görüyorum. Ancak devlet tarafından daha fazla ama içi doldurularak eklenecek maddelerle bu durumun düzelmeye gideceğini düşünmekteyim. Bu zamanla iş güvenliği kültürü kafalarımızda oturdukça olacaktır. Ben bir yabancı ülkede şantiyede mühendislerin bile emniyet kemersiz sahada dolaşmadığı, bunun aslında sadece kâğıtta değil kafalarımızda oturmasının zamanını heyecanla bekliyor olacağım.

GEBZE GAZETESİ: Bize zaman ayırdığınız için teşekkür ederiz.

FATMAGÜL ERDİNÇ: Ben teşekkür ederim…

Yorum Gönder
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir. Teşekkür Ederiz.
Yorumunuz onaylanmıştır, teşekkür ederiz.
Ad Soyad
Yorumunuz