GÜNDEM Haberleri Tümü

Bilişim Vadisi Ve Muallimköy

Dilovası Organize Sanayi bölgesi Körfez Osmangazi köprüsü ve en önemlisi Bilişim Vadisi ile gündeme gelen Dilovasında 26 yıldır fazla bir şey değişmedi. Halen çevre konusunda sıkıntılar yaşanıyor. Kanalizasyon bile yok. Harfiyat çöplüğü haline geldi.

Bilişim Vadisininde ne olacağı tam belli değil, vatandaşların tapulu yerlerinin üzerinde büyük oyunlar planlanıyor. Biz Muallimköy ile ilgili 26 yıl önce devlet Televizyonu TRT 2’de bir program hazırlayıp yayınlatmıştık. Muallimköyde 26 yıldır değişen bir şey yok halen sorunlar yaşanıyor.  41 yıldan beri gazetecilik yapıyorum. En çok yazı ve TV programı hazırladığımız konulardan biriside çevre. Çevre kirliği ve çevreye sahip çıkılması ile ilgili birçok yazı ve programımız bulunuyor.5 Haziran Dünya Çevre günü haftası. Türkiye’de en çok çevre felaketi yaşanan bölge Marmara ve Kocaeli bölgesi. Kocaeli bölgesi plansız sanayi yüzünden adeta yaşanmaz hale geldi. Son 35 yıldır Gebze bölgesinin adeta canlı şahidi olarak, Gebze’nin nereden nereye geldiğini dün gibi hatırlamaktayım. Çevrenin nasıl bilinçsizce yok edildiğini yeşil ve doğal güzelliklerimizin nasıl yok olduğunu kültürel mirasımıza nasıl sahip çıkamadığımızı bir gazeteci ve belgeselci olarak, belgeleyip gelecek kuşaklara bıraktık.

TRT 2 KANALINDA 26 YILLIK PROGRAM
Dünya çevre günü dolayısıyla bugüne kadar  çevre ile ilgili yaptığım çalışmalar ve hazırladığım belgesellerin arşiv dökümünü incelemek istedim. Bu konuda ansiklopedik bilgiler, araştırma yazıları Televizyon programları ile birçok bilgi ve belge toplanmış. Bunlardan en önemlisi bundan tam 26 yıl önce yani çevrek asır önce,  1990 yılında TRT ve Anadolu Ajansı Muhabiri olarak Muallim köy de yaşanan içme suyuna kimyasal atık karışması ve Taş ocaklarının bölgeyi nasıl tahrip ettiği ile ilgili hazırladığımız belgesel TV programı, o dönem Türkiye Radyo Televizyon Kurumunun 2. Kanalı olan TRT 2’de Market programında yayınlanmıştı. Bu programı arşivimizden alarak çeyrek asır sonra olduğu gibi hiçbir şeyine dokunmadan sizlerle paylaşmak istedik.

Bu programda çevrenin nasıl yok edildiği, insan sağlığının nasıl hiçe sayıldığını , içme suyuna nasıl zehirli atıkların karıştığını, Taş ocakları nasıl bölgenin tahrip edildiğini gündeme getirdik. Aradan 26 yıl geçti. Aynı sorunlar bölgede devam ediyor. Taş ocakları yine gündemde. İçme sularımız Yuvacık barajı suyu ile temiz olsa da birçok sanayi kuruluşu atıklarını vahşi bir şekilde çevreye atıyor. Arıtma tesislerine rağmen arıtılmadan doğaya bırakılan atıklar zaman zaman gündeme geliyor. 26 yıl önce hazırladığımı programı internet üzerinden de kamuoyu ile paylaşarak 26 yıl önce ve 26 yıl sonra ne olduğunu nelerin yaşandığını Kamuoyuna açıklayarak tarihe not düşüp zamana noterlik yapmak istedik. Konuya canlı makale ve  belgeleri ile ekranlara getiriyoruz. www.kocaeli.gebze.tv’den hazırladığımız canlı makaleye izleyebilirsiniz.
5-11 HAZİRAN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ KUTLANIRKEN

5-11 Haziran Dünya Çevre Günü ve haftası dolayısıyla Nutuklar atılıyor, Açıklamalar yapılıyor, birçok sözde çevreci çevreyi koruma adı altında eylemler ortaya koyuyor. Ama hepsi göstermelik, Hepsi sözde ve günü kurtarmak için yapılan olaylar. Türkiye’de çevrenin en korkunç şekilde kirlendiği bölge bizim bölgemiz ve  Marmara bölgesi. Türkiye’de bütün bölgelerden akın akın Marmara’ya göç geliyor. Türkiye’de başka yer yokmuş gibi bütün sanayi kuruluşları bölgemize yapılıyor. Dolayısıyla, en çok çevre kirliliğinden de nasibini bölgemiz alıyor.

Çevre kirliliğinin en çok etkilendiği bölge Kocaeli ve Gebze bölgesi. Korkunç bir şekilde çevre tahribatı var. Ormanlarımız hafriyat çöplüğüne döndü. Sanayi atıkları çevreyi kirletiyor. Bütün önlemlere rağmen havamız kirli. En önemlisi büyük çapta yeşil alan ve ağaç yok ediliyor.

.Eski Çevre ve şehircilik bakanımız sayın İdris Güllüce bey’ le kendisi ile makamında söyleşi yapmıştık. Uzun yıllar kendisi Tuzla Belediye başkanlığı yaptı. Başta Tuzla olmak üzere, Gebze bölgesinde çok ciddi çevre kirliliği ve yeşil katliamı var.

Eski Çevre Ve Şehircilik  bakanı  Güllüce, Bakan olduğunda  ilk açıklamayı Devri Alem Belgesel programı olarak bizlere yapmıştı. Güllüce ile çevre üzerine yaptığımız bu söyleşinin belgesel görüntü kayıtlarını www.kocaeligebze.tv ve www.devrialem.tv internet televizyonlarımızdan izleyebilir http://www.belgeselyayincilik.com/cevre-ve-sehircilik-bakani-sayin-gullucenin-dikkatine linkinden de okuyabilirsiniz. Bakan Güllüce ve çevre ile yaptığımız yazıların bir bölümünü sizlerle paylaşıyorum.

 ÇEVRE KONUSUNDA DAHA ÖNCE NELER YAZMIŞTIK?

Çevre konusunu bu köşeden sürekli gündeme getirip, gündemde tutmaya çılışıyoruz. Daha önce yazdığımız çevre konulu makalelerimizin linkini sizlerle paylaşıyorum. http://www.yenigebze.com.tr/Haber-763-Sorunlara-Kentlilik-Bilinci-cozumu-.html  adresinden okuyabilirsiniz

Yorum Gönder
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir. Teşekkür Ederiz.
Yorumunuz onaylanmıştır, teşekkür ederiz.
Ad Soyad
Yorumunuz