KÜLTÜR VE SANAT Haberleri Tümü

İsmail Kahraman - Karaman’dan Ayrancı’ya Devr-i Alem

Kültür tarihimizde Karaman Beyliği olarak bildiğimiz aslında 250 yıl hüküm süren Moğullar’ı Konya’da durduran Osmanlı’nın fethettiği yerleri şenlendiren Karamanoğulları ile ilgili bugüne kadar maalesef ciddi bir belgeselin olmaması büyük bir eksiklik. Karaman, Ayrancı İlçesi ve Köyleri Yardım Derneği ve Devr-i Alem programı iş birliği ile 250 yıllık Karaman Devletinin belgeselini gerçekleştirdik.  

BELGESELİN GALASINI YAPACAĞIZ

Karaman’dan Ayrancı’ya Karaman Devletinin belgeselini 28 Şubat 2015 tarihinde İstanbul Bağcılar Kültür Merkezi’nde galasını gerçekleştireceğiz. Dernek Başkanı Sayın Rafet Aktaş başkanlığındaki ekip birçok resmi ve özel kurumun yapamadığını gerçekleştirerek Karaman Devleti ile ilgili belgesel çekimine ön ayak oldular.

BELGESELİN TANITIM VİDEOSUNU İZLEMEK İÇİN LİNKE TIKLAYABİLİRSİNİZ; http://kocaeligebze.tv/v/38274/smail-kahramanla-canli-makale---karaman---ayrancida-devr-i-alem#.VPGLz_msWSo


Dernek bu akşam ara başı toplantısı ile belgeselin galasını gerçekleştirmek için ciddi çalışmalar gerçekleştirdi. Birçok üst düzey yöneticinin katılacağı Karaman’dan Ayrancı’ya Devr-i Alem Belgesel Programının galası dolayısıyla tüm Karamanlıları galanın yapılacağı Belediye Kültür merkezine davet ettik. Uzun araştırmalar sonucu hazırladığımız Karaman’dan Ayrancı’ya Devr-i Alem Belgesel Programı’nın kitap ve belgesel dvd’ leride tanıtılacak. Belgeselin senaryo metnini sizlerle paylaşıyoruz. “Karaman’dan Ayrancı’ya” 250 yıllık Karaman Devleti ve Ayrancı belgeseli ve senaryo metni ile baş başa bırakıyoruz.

YÖRÜKLER DİYARI KARAMAN
 “Gelin tanış olalım işi kolay kılalım, Sevelim sevilelim bu dünya kimseye kalmaz” Karamanlı Yunus Emre’nin dizeleri ile Karaman’da Devr-i Alem diyoruz. Karaman tarihtir, kültürdür ve medeniyettir. Karaman Mevlana’dır, Yunus’tur, Şeyh Edibali’dir, Piri Reis’tir. Karaman Türk Dili’nin Anadolu’da destanlaştığı yerdir. Karamanoğlu Mehmet beyin 1277 yılındaki fermanı din, dil ve tarih bilincimizin hafızası ve tapu senedidir. Karamanoğulları Anadolu’yu vatan yapan Selçuklunun devamıdır. Rumeli, balkanlar ve tuna boylarında, Osmanlıyı cihan devleti yapan Şenlendirme Ocakları’nın mimarıdır Karamanoğulları. Bugün başta Osmanlı coğrafyası olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde Karaman’da göç eden insanlar yaşamaktadır.
Anadolu’da Mevlana, Yunus Emre ve insanı yaşat ki devlet yaşasın diyen Şeyh Edibali gibi ruh mimarlarının yetiştiği manevi ruh ocağıdır Karaman. Bu topraklarda çizdiği haritalarla bugün bile adından söz ettiren Piri Reisler, Akdeniz’i Türk gölü haline getiren Kemal Reisler yaşadı. Birinci Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı komutanlarından Kazım Karabekir’in memleketi Karaman, Türk-İslam tarihinin Türkistan’dan Anadolu’ya destanlaşan ön sözüdür. Vefalı ve çalışkan insanlarıyla Karaman, Anadolu kültürünün temel taşı Yörükler diyarıdır.

OĞUZHAN’IN KİM OLDUĞUNU ARAŞTIRDIK
Devr-i Alem kameraları eşliğinde Karaman Ayrancı ve Köyleri Yardımlaşma Derneği Başkanı Rafet Akdaş ve Mustafa Özkurt ile Karaman’a kültür yolculuğuna çıkmadan önce Karamanoğullarının atası olan Oğuzhan’ın kim olduğunu araştırıyoruz.  Anadolu’da Türk- İslam Medeniyetinin kurulmasında, Selçuklu devleti başta olmak üzere birçok Türk beyliğinin rolü ve önemi vardır. Osmanlı, Karamanoğulları ve Anadolu’daki beyliklerin ataları Oğuzhan’dır. Tarihi kaynaklarda, Karamanoğulları beyliği bugünkü Kırgızistan ve Doğu Türkistan sınırında yer alan Issık gölden önce Maveraünnehir, Belh ve Türkmenistan bölgelerinde yaşadıkları görülmektedir. Karamanoğulları Cengizhan’ın zulmünden kaçarak Anadolu’ya yerleşirler.
TÜRKÇE’NİN RESMİ DİL OLARAK İLAN EDİLMESİ
Türk kültür ve medeniyet tarihini araştırdığımızda dünyada Karamanoğullarına ait birçok iz karşımıza çıkmaktadır. Şehrin adı yakın zamanlara kadar Laren’de olarak bilinirdi. Karaman ismi de Karamanoğulları beyliğinin kurucusu Karaman Bey’den gelmektedir. Selçuklular devrinde Ermenek bölgesine uç beyi olarak yerleştirilen Nure Sofioğlu, Selçuklu devleti zayıflayınca yarı bağımsız bir beylik kurar. Ardından beyliğin başına, Karaman Bey geçer. Ölümünden sonra oğulları Larende şehrini kendilerine merkez yapar. Karamanoğlu Mehmet Bey 1277 yılında Konya’yı alarak "bu günden sonra divanda, dergâhta, bargâhta, mecliste, meydanda Türkçe’den başka dil kullanılmayacak" diye bir fermanla Türkçe’yi resmi dil ilan eder.
KARAMAN’DA RESMİ DİL KUTLAMALARI
Bu fermanı ile bize din, dil ve tarih bilincin önemini hatırlatan örnek devlet adamı Karamanoğlu Mehmet Bey’i minnet, şükran ve rahmetle anıyoruz. Karaman’da her yıl Türkçe’nin resmi dil oluşunun yıldönümü kutlanmaktadır. Kameralarımız şimdide Çin zulmü altında inleyen Doğu Türkistan’ın tarihi Kaşgar şehrinde. Burası, yazdığı “Divanı Lügatittürk” eseriyle Türk dilinin korunmasına büyük hizmet eden ünlü Türk dil bilgini Kaşgarlı Mahmut’un doğduğu yer. Atalar Yurdu Türkistan’da Kaşgarlı Mahmut’un türbesinde Fatiha okuyoruz. Devr-i Alem ekibi olarak bir başka dil bilginimizin bulunduğu Horasan medeniyetinin ilk başkenti Herat’dayız.
Horasan Medeniyetine Herat, Tus, Merv ve Mevlana’nn dünyaya geldiği Belh şehirleri başkentlik yapmıştı. Çağatay Türkçesini “Muhakemetül Lügatey” kitabı ile ilim ve irfan dili haline getiren, Karamanlı Yunus Emre’ye ilham kaynağı olan Ali Şir Nevai'nin mezarını ziyaret ediyoruz. Sultan Hüseyin Baykara ve Molla cami’nin türbesinin yakınında bulunan mezarda Fatiha okumayı ihmal etmiyoruz. Güneşin batıdan doğduğu yer anlamına gelen bu mümbit topraklar, Anadolu’yu manen fetheden Horasan erenlerinin yetiştiği coğrafya. 

KARAMAN - AYRANCI BELGESEL SENARYO METNİNİ OKUMAK İÇİN LİNKE TIKLAYABİLİRSİNİZ: http://www.belgeselyayincilik.com/genel/karaman-ayranci-belgeseli














    Çok Yorumlananlar

Yorum Gönder
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir. Teşekkür Ederiz.
Yorumunuz onaylanmıştır, teşekkür ederiz.
Ad Soyad
Yorumunuz