banner1006

Gebze Platformu üyeleri olarak Eski Başbakan Yardımcılarından, AK Parti Kocaeli Milletvekili sayın Fikri Işık ve AK Parti Gebze belediye başkan adayı Zinnur Büyükgöz ile bir toplantı yaparak, Cami ve Külliye inşaatı üzerine görüş alış verişinde bulunduk.

Bilindiği gibi Toplu Konut İdaresi Başkanlığı TOKİ’ye devredilen Gebze Askeri Kışla’nın Millet Bahçesi olmasına Gebze Platformu öncülük etmişti. Toplantıda Eski Başbakan Yardımcısı Fikri Işık Gebze Platformu’na hizmetlerinden dolayı teşekkür etti

HEREKE İPEK HALI RAPORU

Toplantıdan sonra Hereke İpek Halısı ile ilgili yaptığımız çalışma, Araştırma ve belgesel çekimleri ile ilgili Fikri Işık beye bilgi verip, yazılı bilgi notu sunduk. Cumhurbaşkanı sayın Erdoğan’a Hereke İpek Halısı ile ilgili verdiğimiz raporla ilgili bilgi verdik.

Gebze belediye başkan adayı Zinnur Büyükgöz’e ise İlim Kültür Tarih Araştırmaları Merkezi İktav Belgesel yayıncılık olarak Gebze üzerine yazdığımız Gebze Ansiklopedisi kitabımızı hediye ettik.

Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar İdaresi  Başkanlığı’na bağlı olan  Tarihi Hereke İpek halı fabrikasında  özel izin alarak belgesel çekimlerimiz öncesi Hereke İpek halısına ilham kaynağı olan,   Türkiye’den dokuz bin kilometre uzakta,  Avrasya’nın  kalbi olarak nitelendirilen  kadim Türk boylarının dünyaya yayıldığı  Altay  dağlarında  2500 yıl önce Hun imparatorluğu Devler adamlarının mezarlarından çıkan Pazırık Halısının bulunduğu  Altay Cumhuriyeti’nde  araştırma yapıp  belgesel  çekimi gerçekleştirdik.

Hereke halısı bir zamanlar Kocaeli Gebze bölgesinde  binlerce aileye geçim kaynağı oluyordu  evlerde. Genç kızlarımız  tarafından  aylarca el emeği göz nuru olarak dokunan  Hereke İpek halılarını bizzat dokuyanlardan satın almak için   Bir çok ülkeden Türkiye’ye gelen Turistler,   Cumartesi günleri Hereke’de açılan  İpek Halı Pazarına gelip  dövizle Halı  satın alıyordu.

ÇİN PİYASAYI ELE GEÇİRDİ

Devlet İpek halıcılığı korumak için ithal İpek Halıların metrekaresine 2000 dolar vergi koyduğu İçin  halıcılık Kocaeli’nde  dokunup  ev ve ülke ekonomisi Döviz kazanıyordu. 

1990’lı yıllarda sayın Tansu Çiller in Başbakanlığı döneminde  İpek halı  üzerindeki devlet koruması kaldırıldı.  Çin’de dokunan ve sanat değeri  olmayan  Makina halıları  Hereke halısı olarak satılmaya başlandı.   1996 yılında  Hereke  fabrikası  özelleştirildi.  2008’de  Körfez Belediyesi kurulup,  Hereke beldesi kapatılınca  Çin, Hereke adı  ille bir şehir kurup   Çin Hereke’si adı  ile halılar dokuyup,  Dünya  piyasasını çakma  halılarla ele geçirdi.

DEVLET DESTEĞİ GEREKİYOR

Kocaeli Üniversitesi’ne bağlı Hereke İpek Halı Meslek Yüksek Okulu  kurulmasını  bekliyoruz. Cumhurbaşkanlığına bağlı Milli Saraylar  Başkanlığı,  Kocaeli  Büyükşehir belediyesi ve Kocaeli Halk Eğitim Merkezi   Ortak bir çalışma  yaparak, İpek  Halı Dokuma ve satış kooperatifi  kurularak Hereke İpek halı  sanatı  devlet tarafından yaşatılıp desteklenmeli.

Dilovası  Osmangazi köprüsünün girişindeki   AVM Alanı içine  Kültür ve Turizm  Bakanlığı tarafından  Hereke İpek Halı Müzesi kurularak, bu müzede İpek halı dokumaları yapılıp, Kooperatiflerde dokunacak Halıları  satışa  sunulmalı.

Türkiye’nin  dünyaca tanınan Kültür turu rehberlerinden   50 yıldır  kendisini Türk halı sanatını tanıtıp araştırmaya adayan   Aydın Beyoğlu Hereke’de özel olarak elde dokuttuğu  Çanakkale Savaşlarında yaralı İngiliz askerine yardım eden Mehmetçiği simgeleyen anıtı  İpek Halıya  dokutup   Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hediye etmişti. Aynı halının bir eşi  Hereke Han Halıcılık tarafından   Avusturalya Cumhurbaşkanı’na verilmişti.

banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

banner934