banner1001
GÜNDEM:
Sakarya Meydan Muharebesi nerede ve ne zaman yapıldı?

12 Eylül 2018 Çarşamba 11:00

Malazgirt Meydan Muharebesi’nden Sakarya Zaferine,

1071 Malazgirt Meydan Muharebesi’nden Viyana kapılarına gidilmiş, 13 Eylül 1921 Sakarya zaferine bir çok Zafer kazanılıp destanlar yazılmış.

   Milli Kurtuluş savaşımızın başlangıcı olan 22 gün 22 gece sürerek tarihin en büyük meydan muharebeleri arasında yer alan, 1683 yılında Viyana’da başlayan geri çekilme ve toprak kaybının 238 yıl sonra durdurulup, karşı taarruza geçtiğimiz savaş olan Mustafa Kemal Paşa’nın “Kanlı göl” anlamına gelen Melhame-i Kübra diyerek, “Hattı müdafa yok, sathı müdafaa” var sözü ile Top yekün kurtuluş savaşını başlatmıştı. Ordumuzu coşturmak İçin 12 Mart 1921 yılında Büyük Millet Meclisi tarafından İstiklal Marşının Mehmet Akif’e yazdırılıp kabul edildiği savaş olan, Türkiye’nin birçok bölgesinden kadınlar yaşlılar gençler ve Öğrencilerden oluşan gönüllü alaylar kurulup düşmanla çarpıştığı Sakarya Meydan Muharebesi, 23 Ağustos 1921 yılında Ankara, Haymana ve Polatlı’da başlayıp, 13 Eylül1921 yılında sona eren İngiliz ve tüm Haçlı aleminin destekleri ile Anadolu’yu işgale gelen Yunan ordusunun yenildiği savaştır. Sakarya zaferinden bir yıl sonra 30 Ağustos da Büyük Taarruz, Başkomutanlık, Afyonkarahisar ve Kütahya Dumlupınar Meydan Muharebesi kazanılmış, 9 Eylül 1921 yılında Yunanlılar İzmir’den denize dökülmüştü…

SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ BELGESELİ POLATLI’DA

13 Eylül Perşembe günü Ankara, Polatlı, Duatepe’de Sakarya Meydan Muharebesi zaferinin 97. Yıl dönümü kutlama törenleri öncesi bu akşam saat 17.00’ de Avrasya Gazete Radyo ve Televizyon Yayıncıları Derneği www.agrt.net tarafından İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı Pro-Des Projesi kapsamında desteklenen Gordion’un düğümü Sakarya Meydan Muharebesi belgeselimizin www.sakaryazaferi.com Polatlı Gala ve halk gösterimi de Polatlı belediyesinin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek.

Tüm arkadaşlarımı bu önemli etkinliğimize davet ederken Binlerce şehit, Esir kayıp ve gazimizin olduğu şehitleri anmak üzere yarın Polatlı Duatepe’de Düzenlenecek Devlet törenine herkesi katılmaya ve Şehitler için Fatiha okumaya çağırıyorum. Tüm şehitlerimizin ruhları İçin El Fatiha.

SAKARYA ZAFERİ VE ÖNEMİ

Milli Mücadele, Birinci Dünya Savaşının bir devamı ve bu savaşı sonuçlandıran muharebeler dizisi olarak görülmektedir. Bu muharebeler dizisinden biri olan Sakarya Meydan Muharebesi Milli Mücadele’nin kaderini değiştirmiş ve bütün dünyaya yeni bir Türk devletinin kurulduğunu kabul ettirmiştir.

Sakarya Meydan Muharebesini önemli kılan diğer bir husus da yıllardır topraklarını savunmaya çalışan bir milletin varını yoğunu ortaya koyarak işgal kuvvetlerine karşı savunmayı bırakarak taarruza başlamasıdır.

Ankara’ya bağlı Polatlı ve Haymana ilçeleri dâhilinde ve civarında yaşanan bu tarihi olayın geçtiği coğrafya, her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Yaklaşık 60 kilometrelik bir cephe üzerinde, 23 Ağustos 1921’de başlayıp 13 Eylül günü sona eren harp tarihinin bilinen en uzun Meydan Muharebesi olan Sakarya Meydan Muharebesi sadece fiziksel izlerden ibaret değildir. Aynı zamanda Türk insanı için bir hafıza deposu, duygusal ve kültürel yenilenme mekânı görevini de yerine getirmektedir.

banner982
Anahtar Kelimeler
Ismail KahramanMakale
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Misafir Avatar
Görüşürüz 4 yıl önce

Selamünaleyküm

Misafir Avatar
avciaslan 4 yıl önce

sakarya meydan muharebesi tarihi milli parkı polatlı duatepede halkımızın (ücretsiz) ziyeretine açılmış, tarihi müzesi, halide edip adıvar sakarya savaş kadınlarımız müzesi (sakarya köyünde) balmumu heykelleri, kağnıları, savaş malzemeleri ile yine ziyarete her zaman açık görülmesinde yararlar var.

banner376

banner375

banner377

banner981

banner934

KEDFE iftarında kent protokolü buluştu
KEDFE tarafından geleneksel olarak düzenlenen ‘1001 Hatim Dua ve İftar Programı’ kent protokolünü bir...

Haberi Oku