3 Temmuz Cuma günü Sakarya Hendek'te meydana gelen havai fişek fabrikasının patlama haberini aldık. Bu haber ile birlikte Kocaeli'den yardım ekipleri yola çıkarak gerçekleşen üzücü olayda komşu ilimiz Sakarya'nın yaralarını sarmaya çalıştık. Çevre illerden gelen ekipler ile birlikte koordineli bir çalışma sağlanarak saatler süren söndürme çalışmaları gerçekleşti. Yaşanan patlamada 4 işçi hayatını kaybederken yüzlerce işçi ise yaralandı.

Yaşanan bu üzücü patlamanın detaylarına geçmeden önce yetkili kurum ve kuruşlar ile işverenleri göreve davet ediyorum. Böyle üzücü patlama ve yangın haberleri almamak için sanayi yangınlarına karşı özel ekip kurulmalı, yangın ve patlamalar yaşanmadan gerekli  önlemler alınmalı.

OSB'LER TEHLİKE BÖLGELERİNE DÖNÜŞMESİN

Sanayi bölgelerinde tehlike arz eden patlama ve yangınlar kentimizde de zaman zaman meydana gelmekte. Gelişmiş sanayisi ile Türkiye ekonomisine her dönem katkı sağlayan, Kocaeli sınırları içinde bulunan 13 organize sanayi bölgesi mevcut. Bu sanayi bölgelerinde bulunan çeşitli fabrikalar, kimyasal maddeler ile üretim faaliyetlerini gerçekleştiriyor. Özellikle Dilovası'nda bulunan Gebze V. (Kimya) İhtisas OSB, Gebze'de bulunan Plastikçiler OSB ve diğer organize sanayi bölgelerinde faaliyet gösteren fabrikalar, gerekli önlemler alınmadığı ve yeterli denetimler yapılmadığında tehlike bölgelerine dönüşebilir. Hendek'te yaşanan bu patlamadan ders ve ibret alarak böyle üzücü yangın ve patlama haberlerinin alınmaması için denetimlerin daha sıkı olması gerekiyor ve fabrika çalışanlarına gerekli iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin verilmesi gerekiyor. 

KOMŞU İLİMİZDE PATLAMA

3 Temmuz Cuma günü saat 11 sularında Sakarya’da bulunan havai fişek fabrikasında patlama meydana geldi. 189 kişinin çalıştığı fabrikada 4 kişi hayatını kaybetti, 114 kişi yaralandı. Aynı fabrikanın 2009- 2014 yılları arasında beş kez patladığı ortaya çıktı. 
Sakarya Hendek, geçtiğimiz cuma günü sabah saatlerinde korkunç bir patlamayla sarsıldı. 189 kişinin çalıştığı havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamanın şiddetiyle çevredeki binaların camları kırıldı. İlçede yaşayanlar büyük korku yaşadı. Patlamada Hava Çelik, Selahattin Tepeçınar ve kimlikleri henüz belirlenemeyen 2 kişi hayatını kaybetti, 3 kişi aranıyor, 114 kişi de yaralandı. Bölgeye çok sayıda itfaiye ekibi ve ambulans sevk edildi. İtfaiye ekipleri müdahale sırasında, havai fişekler patlamaya devam ettiği için zor anlar yaşadı. İlk patlamanın stok deposunda gerçekleştiği öğrenilirken, patlamanın nedeni halen belirlenemedi.

HAVADAN VE KARADAN DESTEK

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli olay yerine, 1 uçak, 2 helikopter ve 15 arazöz aracın takviye gönderildiğini söyledi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk da olay yerine gitti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bölgedeki ilk açıklamasında, 85 ambulans, 2 helikopter ambulans ve 11 UMKE ekibinin olay yerinde olduğu bilgisini verdi. Koca, “Şu an 100 kişiye ulaştığımızı biliyoruz. 20 kişinin işe gelmediğini biliyoruz. Diğer kişilerle ilgili de çalışmalarımız devam ediyor. 60 civarında ama 15, hatta 20’ye yakın kişinin erken dönemde sahadan ayrıldığını biliyoruz. Onlara da zaten ulaşılmaya çalışılıyor” dedi. Koca gecenin ilerleyen saatlerinde yaptığı yeni bilgilendirme de ise, hastanelere 114 yaralının kaldırıldığını, 92’sinin taburcu edildiğini 22 kişinin ise tedavilerinin sürdüğünü belirtti.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise “7 kişilik bir kaybımız var, 4’ü vefat. 3’ünü de arama çalışmalarına devam ediyoruz” ön bilgisini verdikten sonra şunları söyledi: “Elbette ki patlamanın nerede, nasıl meydana geldiği konusundaki çalışmalar kamu ile paylaşılacaktır. Söndürme çalışması sona erdi. Mart ayında burada bir denetim gerçekleştirildi. Patlayıcı, yanıcı maddelerin üretimini yapan yerlerle alakalı bu denetimlerimiz sıklıkla devam etmektedir. ”
Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım'da fabrikada 110 ton patlayıcı ve havai fişek olduğu bilgisini verdi. Öte yandan akşam saatlerinde olay yerine, Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü’ne bağlı Afet Kriminal İnceleme ekipleri geldi. Ekipler patlamanın nedenine yönelik ipucu olabilecek her detayı inceledi, her noktayı fotoğrafladı. Çalışmaların süreceği belirtildi.

ALTINCI PATLAMA

Aynı fabrikada 2009- 2014 yılları arasında beş patlama meydana geldiği öğrenildi. İlk patlamada 1 kişi hayatını kaybetmiş, 37 kişi yaralanmıştı. 2014 yılında 1 kişi ölmüş, 2 kişi yaralanmıştı. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan fabrikanın denetimleriyle ilgili herhangi bilgi verilmedi.

‘BOMBA DÜŞTÜ SANDIK’

Patlamayla ilgili açıklama yapan Hendek Belediye Başkanı Turgut Babaoğlu, “Hendek ilçesine 16 kilometre mesafede bir tesis. Çok güçlü bir patlamaydı. Telefonlarımız susmuyor. Tüm kentte duyuldu. Çevre illerde de duyuldu. Bomba düştü sandık” dedi. Adapazarı Belediye Başkanı Mutlu Işıksu'da “Vahim bir tablo var. Düzce ve Kocaeli’den yardım istedik” diye konuştu.

banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981