banner1001

Bu haftaki yazımda, emlak sektörüne yönelik veriler ışığında bir analiz yaptım. Bu araştırmanın özellikle emlak danışmanlarına ve sektör temsilcilerine ticari ve mesleki gelecekleri noktasında yardımcı olacağına inanıyorum. Gayrimenkul sektöründe para kazanmanın en önemli yolu bilgi sahibi olmak ve bildiklerinin analizini yapabilmektir. Eğer bildiğiniz şeylerin analizini yapamıyorsanız ya merdiven altı ayakçı emlakçı olursunuz ya da cebinize 1 milyon lira koyup kendinizi müteahhit ilan eder, kısa süre içerisinde de piyasadan silinir gidersiniz.

Dedikten sonra geçelim sayısal verilere ve analiz kısmına...

Güncel verilere göre Türkiye’de günde ortalama 10 bin adet tapu yapılıyor. Geçen yıl ise Türkiye’de 1 milyon 400 bin tapu işlemi gerçekleştirildi. Yabancıya konut satışı Mart ayında yaklaşık yüzde 71,3 arttı.

Günde 10 bin tapu bugünkü piyasa ortamında hiçte fena bir oran değil. Eğer böyle giderse bu yıl sonuna kadar en az 3 milyon 600 bin tapu yapılacak demektir. Bu oran geçen yılın iki katından daha fazlaya tekabül ediyor. Piyasa durgun gözükse de sayısal verilerde ciddi bir artış yaşanıyor. Peki neden? İşte burada yabancı yatırımcılar devreye giriyor. Yabancı müşteriyle kontak kuran firmalar ve emlak danışmanları kriz dönemini fırsata çevirdi çevirmeye de devam ediyor. Üstelik çoğu peşin alıcı bunların. Sözün özü doların artmasıyla yabancı yatırımcı bastı parayı gayrimenkule. Yabancıya konut satışının artmasının temel sebeplerinden biri de vatandaşlık hakkının 1 milyon dolardan 250 bin dolara indirilmesi. Anlayacağınız parayı veren düdüğü çaldı. Yatırımını da yaptı vatandaşlığı da kaptı. Sonuç olarak faizlerin yüksek oluşuyla birlikte piyasadan elini eteğini çeken kredili alıcıların yerini peşin paralı yabancılar aldı. Bu yatırımcıların geneli Arap ülkelerinden. Peki bundan sonra ne olacak? Bu yılın Eylül ayına kadar inşaat maliyetlerindeki artışlar kademeli olarak gayrimenkullere yansıyacak. Piyasa Eylül ayından itibaren satış anlamında iyice rahatlayacak. Satış artacak ama fiyatlar daha yüksek olacak. Tabi bu aydan önce yatırımını yapan yine kazançlı çıkacak.

Haftaya görüşmek üzere esen kalın. Bizi okumadan yatırım yapmayın.

Soru görüş ve önerileriniz için;

Mail:enesemre3641@gmail.com

banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

banner934