GÜNDEM:
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Özbekistan gezisi!

01 Mayıs 2018 Salı 10:46

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ata yurdumuz Orta Asya’da Özbekistan’a önemli bir ziyaret gerçekleştirdi. Devri Alem Belgesel programı olarak daha önce bir kaç kez giderek belgesel çekimleri gerçekleştirdiğimiz Özbekistan’a yapılan bu ziyaret ikili ilişkilerin gelişmesi açısından büyük önem taşıyor. Büyük Hadis İmamı Buhari ve İmam Maturidi Hazretlerinin memleketi olan Özbekistan’a giderken, Cumhurbaşkanı Erdoğan çok önemli bir açıklama da bulundu ve İmam Buhari ve İmam Maturidi ile ilgili birer enstitü kurulması yönünde adımlar atılacağını müjdeledi. Gerçekten bu iki Enstitü’nün kurulacak olması çok anlamlı ve bir o kadar da önem taşıyor.

  İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş’nin geçtiğimiz Şubat ayında, büyük Türk Dil bilimci Ali Şir Nevai için düzenlediği vefa etkinliğinde, Özbekistan’ın İstanbul Başkonsolosu ile bir araya gelmiş ve sayın konsolos Devri Alem kameralarına çok önemli açıklamalarda bulunmuştu. Başkonslolos, Türk Vatandaşlarını ata yurtlarını gezmeye davet ederken, bu çağrı sonrası Cumhurbaşkanlığı düzeyinde gerçekleşen bu ziyaret iki Ülkenin yakınlaşmasına vesile olacaktır. Dilerseniz Başkonsolos Shukhrat Aminov’un açıklamalarını hatırlayalım:

BAŞKONSOLOS’TAN DEVRİ ALEM’E ÖZBEKİSTAN ÇAĞRISI

Özbekistan'ın Türk vatandaşlarına vizeyi kaldırmasından sonra Özbekistan'ın İstanbul Başkonsolosu sayın Shukhrat Aminov ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ'ye ait Topkapı’daki Türk mahallesindeki Özbekistan kültür evinde görüştük. Devri Alem belgesel programı için özel açıklama yapan Başkonsolos Türk vatandaşlarını Ata yurtları Özbekistan'ı gezip görmeye davet etti.

Başkonsolos Taşkent, Semerkant, Buhara ve Hive şehirlerinin görülmesi gereken tarih ve kültür şehirleri olduğunu söyledi.

  Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Genel başkanı Menderes Demir ile birlikte Özbekistan'ın İstanbul başkonsolosu ile TDGF belgesel film festivalleri ile ilgili görüş alışverişinde de bulunduk. Topkapı’daki Özbek kültür evindeki fotoğraf ve eşyalar Özbekistan'ı en iyi şekilde tanıtılmakta.

ERDOĞAN’IN ÖZBEKİSTAN TEMASLARI

Özbekistan  Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev tarafından resmi törenle karşılandı.    Köksaray'daki karşılama töreninde Erdoğan ve Mirziyoyev, tören  kıtasını selamladı. Cumhurbaşkanlarının tören alanındaki yerlerini almalarının ardından  Türkiye ve Özbekistan milli marşları çalındı. Heyetlerini birbirine takdim eden Erdoğan ve Mirziyoyev, kendileri  için ayrılan bölümde tören kıtasının geçişini izledi.

  Törende Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Başbakan Yardımcısı  Hakan Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı  Faruk Özlü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Dışişleri Bakanı  Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Ekonomi Bakanı  Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, İçişleri Bakanı  Süleyman Soylu, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Diyanet İşleri Başkanı  Ali Erbaş da hazır bulundu.

“ÖZBEKİSTAN İLE TÜRKİYE ARASINDAKİ İLİŞKİLERDE KAYBEDİLEN İVMEYİ YENİDEN KAZANACAĞIZ”

Özbekistan Ziyareti öncesi açıkalamar yapan Erdoğan, “Buhara’da büyük hadis âlimi İmam Buhari ve İmam Maturidi ile ilgili birer enstitü kurulması yönünde Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev ile bir mutabakatlarının olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Buhari, Hadis Külliyatı içerisinde en önemli eserlerden bir tanesidir. Dolayısıyla İmam Buhari adına orada bir enstitü kurmayı hedefliyoruz. Bir de İmam Matüridi, itikadi anlayışımızda da bizim odur ve onunla ilgili de orada bir enstitü kuralım istiyoruz. Bu konuda aramızda bir mutabakatımız var. Bu adımları da inşallah bu gidişte inşallah kesinleştireceğiz” dedi. İki ülke arasındaki ilişkilerde uzun yıllardır kaybedilen ivmeyi yeniden kazanacaklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yüzden ziyaretinde geniş bir işadamları heyetinin kendisine refakat edeceğine işaret etti.

  Özbekistan ziyaretinin ardından Güney Kore’nin başkenti Seul’e geçeceğini sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaretinde Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in ile bir araya gelerek baş başa ve heyetler arası görüşmelerde bulunacağı ve Güney Kore Ulusal Meclisi’ni ziyaret ederek Meclis Başkanı ile görüşeceği bilgisini paylaştı.

 

banner982
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

TOBB GENÇ GİRİŞİMCİLER KURULU MARMARA BÖLGE...
TOBB Marmara Genç Girişimciler Kurulu ve Kocaeli Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Mert Kavşut ile Kocaeli...

Haberi Oku