banner1001
 Yollar; tarih, kültür ve medeniyettir.

Yollar, zaferlerimizin canlı şahididir.

Safranbolu’dan İnebolu’ya,

İpekyolu'ndan İstiklal Yolu’na,

Zaferler tarihimizin dönüm noktasıdır.

Devri Alem Belgesel görüntüleri ile tarihe not düştük. Bir günde hazırladığımız belgesel, ilk kez BRTV televizyonunda dün gece yayınlandı ve büyük ilgi gördü.

https://www.facebook.com/brtv78/videos/2668257873406006/?sfnsn=scwspwa&d=w&vh=e&d=w&vh=e&extid=g7VxHmo3YZt1J1NE

KURTULUŞ SAVAŞI'NIN CANLI ŞAHİDİ İSTİKLAL YOLU

Geçtiğimiz hafta Perşembe ve Cuma günleri Karabük’ten uydu yayını yapan BRTV televizyonunun değerli sahipleri, kıymetli meslektaşlarım Mehmet ve Osman Çetinkaya Bey’lerin davetlisi olarak Safranbolu ve Kastamonu bölgesine gittim.

Safranbolu’dan İnebolu’ya bir günde Devri Alem Belgesel Programı farkı ile İpekyolu’ndan İstiklal Yolu’na belgesel TV programı çekerek tarihe not düşüp, zamana noterlik yaptım.

Belgesel çekimleri yaptığımız gün, okullar ve üniversiteler korona virüsü salgını dolayısı ile yeni tatil edilmiş, Safranbolu’dan güçlükle Gebze’ye dönmüştüm.

İSTİKLAL YOLU’NDAN, KASTAMONU’DAN İNEBOLU’YA

Sakarya Meydan Muharebesi’nin kazanılması başta olmak üzere, Kurtuluş Savaşı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna canlı şahitlik yapan İstiklal Yolu belgesel çekimlerimize Kastamonu Valisi’ni ziyaret ederek başladık.

Kültür Turizm Müdürlüğü’nde görevli Emrullah Akça’nın rehberliğinde Kurtuluş Savaşı’nın sembol isimlerinden Şerife Bacı’nın memleketi, İstiklal Yolu üzerindeki Seydiler ilçesine geldik. Şerife Bacı Kültür Derneği ve Seyidiler Kaymakamı’nı ziyaret ederek Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yaptırılan Şerife Bacı Anıtı’nda Fatiha okuduk.

Küre Dağları’nın zirvesinde İstiklal Yolu’nda önemli merkez olan Ecevit Hanı ve Küre Dağları’nı geçerek, Ersizler Nehri üzerindeki tarihi taş köprüde belgesel çekimi yaptık. Gençler ve tüm erkekleri gönüllü savaşa gittiği için hiç erkek olmayan Ersizler’den adını alan Ersizler Köyü’ndeki çekimlerimizi tamamlayıp İstiklal Yolu’nun başlangıcı, İnebolu ilçesine geldik.

İnebolu Kaymakamı’nı ziyaret edip, belgesel çekimleri ile ilgili bilgi verip, Türk Ocağı ve İnebolu Kent Müzeleri’nde belgesel çekimi yaptık. Diş doktoru olmasına rağmen kendisini İnebolu ve İstiklal Yolu tarihine adayan Mustafa Bey’in rehberliğinde İstiklal Yolu ve İnebolu Limanı hakkında geniş bilgi aldık.

İnebolu, Kastamonu, Ankara üzerinden, yüzlerce kilometre uzunluğundaki yoldan taşınan silah ve cephane ile kazanılan Sakarya Meydan Muharebesi ile ilgili yaptığımız araştırmaları ve belgesel çekimlerini www.sakaryazaferi.com sayfamızdan okuyup, izleyebilirsiniz.

ŞEHİT ŞERİFE BACI VE İSTİKLAL YOLU BELGESELİ

1918 yılı sonlarında Anadolu’nun birçok yeri işgal altındayken, Türk ulusunun var olma savaşı verdiği ve Milli Mücadele’de Karadeniz üzerinden gelen cephane ve mühimmatın naklinin yapıldığı İnebolu-Kastamonu-Ankara hattından oluşan “İstiklal Yolu” en güvenilir ve hayati yoldu. Mustafa Kemal Atatürk’ün de “Gözüm Cephede Kulağım İnebolu’da” sözleriyle vurguladığı “İstiklal Yolu”, başta Şehit Şerife Bacı olmak üzere yaşlı, çocuk tüm Kastamonu halkı kar-kış demeden büyük fedakârlıklarla cephanenin cepheye naklini sağladığı ve Şerife Bacı’nın donarak şehit olduğu 95 km’lik güzergâh, 2012 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “tarihi sit” olarak tescil edilmiştir.

Kastamonu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’de, 2008 yılından bu yana her yıl yurt genelinden yüzlerce yürüyüşçünün katılımı ile 4 gün boyunca “İstiklal Yolu Yürüyüşü” gerçekleştirmektedir.

Bu kapsamda Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin, özgürlük mücadelesinin Anadolu ayağının önemli bir parçası olan İnebolu - Ankara hattındaki Kastamonu'da gerçekleşen ve TBMM tarafından da şeref madalyası verilen İnebolu ve Kastamonu'nun ehemmiyeti ve bu kahramanlık destanının nişanesi Şehit Şerife Bacı'nın kahramanlığını yaşatmak, gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamak ve gerek yerel, gerek ulusal, gerekse uluslararası düzeyde tanıtımını sağlayabilmek ve özellikle yeni neslin, teknoloji sayesinde o mücadeleyi hafızalarına yerleştirmek ve bilinçlendirmek için Bilgisayar Oyunu/Android Oyun şeklinde bu Destanı anlatan bir projedir.

banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

banner934