GAYRİMENKUL Haberleri Tümü

Geçal; Tapu harcı ve KDV indirimi rekor getirdi!

Vatandaşın konut alımını kolaylaştırmak ve gayrimenkul sektörünü hareketlendirmek için başlayan tapu harcı ve KDV indirimi konut satışlarında rekor getirdi.

Mayıs 2018’de başlayan ve yıl sonuna kadar devam edeceği açıklanan Tapu harcı ve KDV indirimi gayrimenkul sektörünü hareketlendirdi. Vatandaşın konut alımını kolaylaştıran kampanyalar konut satışlarında rekor getirdi.

Kurumsal Ofis Gayrimenkul Firmasının Sahibi Emir Özcan Geçal, yaptığı açıklamada;

Konut teslimlerinde uygulanan yüzde 18’lik KDV’nin 31 Ekim’e kadar yüzde 8’e, tapu harcı oranının da yüzde 4’ten 3’e indirilmesine karar verilmişti. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından başlatılan kampanyanın geçtiğimiz günlerde yıl sonuna kadar devam edeceği açıklanmıştı.

52 bin TL'lik avantaj

KDV ve tapu harcı indirimi ev alacak vatandaşlara birçok fırsat sunuyor. 500 bin liralık bir evin yüzde 18 KDV ile satıldığı düşünüldüğünde vatandaşın indirim öncesi bu eve ödeyeceği KDV 90 bin lirayken, indirimle 40 bin liraya düşüyor. Sadece KDV’den sağlanan ise 50 bin lira. Aynı ev için indirim olmadan önce ödenen tapu harcı 20 bin lirayken, indirimle birlikte bu 15 bin liraya düşüyor. Tapu harçlarını yarı yarıya alıcı ve satıcı ödüyor. Alıcı 500 bin liralık bir evde toplam 52 bin 500 liralık avantaja sahip oluyor. KDV indirimi mayıs başında sadece konutlar için açıklanırken, yaklaşık 2 hafta sonra ofis ve dükkan gibi ticari birimler de bu kapsama alınmıştı. Şimdi ek uzatma ile ticari ünite satın alanlar da önemli bir imkan sağlayacak.

Rekor getirdi

KDV ve tapu harcı indirimi, özel firmaların sunduğu kampanyalar konut pazarını canlandırdı. Ekim ayında 146 bin 536 kişi ev sahibi oldu ve tüm zamanların en yüksek aylık konut satışı gerçekleşmiş oldu. 2018'in ilk 10 ayında ise 1 milyon 148 bin 927 konutun satışı gerçekleşti. Geçen yıl, 1 milyon 409 bin 314 konut satışı ile Cumhuriyet tarihinin rekorunun kırıldığını belirten sektör temsilcileri 2018’i de rekorla kapamayı bekliyor. Konut pazarında yaşanan hareketliliğin devam etmesi için konut kredi faizlerinin makul oranlara inmesi, KDV konusunda da kamunun kalıcı bir destek sağlaması bekleniyor.

 

 

 

 

    Çok Yorumlananlar

Yorum Gönder
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir. Teşekkür Ederiz.
Yorumunuz onaylanmıştır, teşekkür ederiz.
Ad Soyad
Yorumunuz