Osmanlı’dan Cumhuriyet’e sanayi tarihimizde Kocaeli bölgesi ve özellikle Hereke’nin çok ayrı bir yeri ve önemi vardır. Osmanlı’da ilk özel teşebbüsle kurulan sanayi kuruluşu 1843’de Hereke’de gerçekleşmiştir. Hereke’de dokunan İpek halılar dünyada Türk markasını Osmanlı’dan Cumhuriyet’e gururla taşıyan markamızdır. 
   Hereke’de ki ipek halıcılığı yakından tanıyıp bilen gazeteci ve Belgeselciyim. 30 yıl önce Hereke’de İpek halı pazarları kurulur, Cumartesi günü İstanbul’a gelen zengin turistler Hereke’ye İpek Halı satın almaya gelirlerdi. 
   Zamanla İpek Halıcılığımız büyük darbe yedi. Halımıza sahip çıkamadık. Özellikle Halı ticareti yapan bazı firmalar Ucuza kaçıp Çin’de halı dokutarak Hereke halısı adıyla satmaya başladılar. Siyasilerimiz sahip çıkmadı. Sayın Fikri Işık Bilim, Sanayi, ve teknoloji bakanı iken sayın Işık gibi yine Herekeli olan o dönemin Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Haluk Dursun bey ve diğer yetkililerin katılımıyla toplantılar düzenlenmişti. Ama o toplantılarda bir sonuç alınamadı. 
 
30 YILLIK İPEK HALICI’DAN BAKAN’A ÇAĞRI

   Geçtiğimiz günlerde Gebze ve Hereke Bölgesinde İpek Halı dokutan ve Gebze’nin son İpek halı mağazası sahibi Mustafa Karakaş ile Belgesel Haber Ajansı adına söyleşi yaptık. İpek Halıcıkla ilgili çok önemli bilgiler verdi. Herekeli olan Milli savunma Bakanı sayın Fikri Işık’tan İpek halıcılığa sahip çıkmasını istedi. Kendisiyle yaptığımız söyleşiyi facebook sayfamızdan izleyebilirsiniz.

SANAYİ MÜZESİ NE OLDU?

   Yıllardan beri gazeteci ve belgeselci olarak Kocaeli bölgesine Bilim, Teknoloji  ve Sanayi Müzesi kurulmasıyla ilgili çaba sarf ediyorum. Siyasetçi dostlarımız, devlet yöneticilerine dilimizin döndüğü kadar anlatmaya çalışıyoruz. Hatta bu konu da dönemin Bilim, Teknoloji ve Sanayi, bakanı olan Kocaeli milletvekillerimiz sayın Nihat Ergün ve sayın Fikri Işık’a rapor mahiyetinde bilgi notları ilettim. Her iki sayın bakanlarımızdan ve yeni Bilim, Teknoloji ve Sanayi bakanı olan sayın Faruk Özlü beyden Kocaeli sanayi müzesi ile ilgili çalışma yapmalarını bekliyoruz. 
   Kocaeli’nin Teknoloji ve sanayi tarihi ile ilgili yıllardan beri araştırma yapıp, dokümanlar topluyorum. Osmanlı arşiv belgeleri ayrıca, 1934 yılında Hereke Sümerbank Bankası ile ilgili 187 dakikalık belgesel film görüntüleri bulduk. Bu görüntülerden Osmanlı’dan Cumhuriyet’e sanayi tarihimiz adıyla belgesel sinevizyon hazırladık. Görüntüler www.seyyahyapim.com adresinden izleyebilirsiniz. 

SANAYİ TARİHİ VE İPEK HALILARLA İLGİLİ NELER YAZMIŞTIK?

   Gerek Kocaeli Sanayi tarihi ve gerekse Hereke İpek halılarıyla ilgili bugüne kadar çok sayıda yazı kaleme aldım. Kaleme aldığımı yazıların başlıklarını sizlerle paylaşıyorum. Milli Savunma Bakanı sayın Fikri Işık ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’den Hereke İpek Halılarına sahip çıkmalarına ve Kocaeli’ye bir sanayi müzesi kurulmasına öncülük etmelerini istiyorum. 
http://www.belgeselyayincilik.com/bakan-isika-tarihi-ipek-hali-cagrisi
http://www.belgeselyayincilik.com/bakan-isik-ve-mustesar-dursuna-acik-mektup
banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

banner934