banner1001
 Banka kredisiyle satın alınan konutlarda, ipotek uygulanır. Kredi borcunun ödemesi tamamlandığında ise ipotek kaldırılır, ev alım- satıma uygun hale gelir. Şayet konut satın alan kişinin başka mülkleri var ise başka gayrimenkuller üzerinden de ipotek sağlanabilir.

Peki, banka ipotekli konut satışı yapılır mı? Gayrimenkuller ipotekli iken alım satın yapılabilir mi? Detayları sizin için bu haftaki yazımızda anlattık.

İpotekli konutlarda alım satım prosedürleri

İpotek temel anlamda, bankanın verdiği konut kredisi karşılığında aldığı teminat olarak nitelendirilir. Ev kredisi borcunun ödenmemesi halinde konut satışa çıkarılır ve banka borcu kapatılır. İpotek uygulaması sadece konut kredilerinde değil ticari kredilerde de yapılan bir uygulamadır.

Konutunu veya ticari menkulünü kredi ile satın alan kişiler, borç bitmeden banka ipotekli konut satışı yapabilir mi? Sorunun yanıtından önce konut kredisi kullanılırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Plan ve program yaparak, ödeme gücü doğrultusunda konut kredisi kullanılmalıdır.

İpotek işleminde alınan teminat doğrultusunda, konutu satın alan kişi; bankaya doğrudan konut satış hakkı vermektedir. Borcun ödenmemesi halinde konut satışı yapılabilir belgesine kısaca ipotek denir.

Ödeme planını, gelir ve gider oranında doğru şekilde hesaplamak ve planlama yapmak, kredi borucunun kolaylıkla ödenmesini sağlar. Konut kredisi borucunun düzenli şekilde ödenmesi halinde, borç bittiğinde ipotek kaldırılmalıdır. Zira konutun satılabilmesi için banka ipoteğinin kaldırılmış olması gereklidir. Kredi kullanırken, prosedürler ve ipotek kapsamları iyi değerlendirilmeli ve borç bittiğinde ipoteğin kaldırılması için hemen başvuru yapılmalıdır.

Konut kredisi borucunun tamamen bitmesi ve borcun kapatılması ile ipotek kaldırılabilir. Banka ipotekli konut satışı doğrudan yapılamadığı için, bankaya ipoteğin kaldırılması için başvuru yapılır. Satışa sunulan gayrimenkulde; alıcı ve satıcı arasında anlaşma sağlanarak, banka ile görüşme yapılabilir ve ipoteğin kaldırılması sağlanabilir.

Bunun için alıcı ve satıcının anlaşma prosedürleri önemlidir. Şayet konut peşin olarak alınıyor ve nakit alınan para kredi borucunu tamamen kapatıyor ise sorunsuz şekilde ipoteğin kaldırılması sağlanabilir. Nakit ödemelerde aynı gün içerisinde kredi borcu kapatılır, ipotek kaldırılır ve satış işlemi gerçekleştirilir.

Şayet konut yine kredi ile alınacak ise; ipoteği uygulayan banka bu kez de alıcıya tesis edeceği kredi ile satıcının borcunu kapatır. Fakat satın alınan konut üzerindeki ipotek devam eder. Bu kez ipotek, yeni alıcıya yapılır ve bankaya borçlu alıcı olur.

Konut üzerindeki ipotek miktarı, bankaya olan borç ile orantılıdır. Alıcı, yeni konut kredisini başka bir bankadan almak istediğinde, iki banka ile alım satım prosedürleri görüşülerek aynı gün içerisinde; yeni kredi kullanımı, eski kredi borucunun kapatılması, ipoteği kaldırılması, konutun satış işlemi ve ardından yeni alıcıya kredi borcu ile ipoteği yapılması sağlanır. Banka ipotekli konutların alım satım işlemleri bu şekilde yapılabilir.

GEBZE EXPERNET GAYRİMENKUL’ÜN KATKILARIYLA…

 

banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Misafir Avatar
Ayşegül Egemen 6 yıl önce

Yasemin hanım evimin satışı ve iş yerimizin hızlı bir şekilde kiraya vermeniz konusundaki çabanız dürüstlüğünüz ve profesyonelliğiniz,emeğiniz takdire şayan Gebze'de teksiniz tebrik eder başarılarınızın ve yazılarınızın devamını dilerim.

banner376

banner375

banner377

banner981

banner934