Gazeteci ve belgeselci olarak 45 yıldan beri görevimizi yapmaya devam ediyoruz.  Dün sabah (6 Aralık 2020) TGRT Belgesel TV'de,  www.devrialem.tv olarak 12 yıl önce  dönemin Dilovası Belediye Başkanı olan Kocaeli Milletvekili Sayın Cemil Yaman Bey'in öncülük ve desteği ile çektiğimiz Dilovası Tarihi belgeselimiz yayınlanıyor. 

Bir saatlik Dilovası belgeselimizde Ballıkayalar, Çerkeşli ve Demirciler Köyü tarihi ile ile ilgili çektiğimiz belgeselimizin kısa bir bölümünü sosyal medya üzerinden siz değerli arkadaşlarımla paylaştım.
Bu Belgeseli çekerken hayatta olan Dilovası’nın canlı şahitlerinden Hacı Yaşar Ağabey, çok önemli bilgiler verdi ve Basf Sümerbank, Olmuksa fabrikalarının olduğu yerlerde üzüm bağlarının olduğunu açıkladı. Geçtiğimiz ay vefat eden Yaşar Ağabey'i rahmetle anıyoruz. 

 

Dünyanın bir çok ülkesi ve Türkiye genelinde çektiğimiz Devri Alem Belgesel TV programımız bir çok ulusal ve bölgesel TV kanalında yıllardan beri  beğeni ile izleniyor. Her sabah, yıllar önce çektiğim belgeseli izlerken duygu dolu anlar yaşıyorum. 

15 yıldan beri Devri Alem Belgesel Programı, her sabah saat 07.00'de  TGRT Belgesel TV'de yayınlanmaya devam ediyor. Programın tekrarı ise gece saat 03.00'ye yayınlanıyor.

Belgesel Tadında Dilovası’nda Devri Alem 

12 yıl önce dönemin Dilovası Belediye Başkanı olan bugünkü Kocaeli Milletvekili Cemil Yaman Bey'in öncülüğünde çektiğimiz  1 saatlik Dilovası Tarih ve Kültür Belgeselimizin sosyal medyadan paylaştığım bölümünü bir kezde sizlerle izleyelim.

https://www.facebook.com/gebzeningazetesi/videos/4756981914342794/?vh=e&extid=0&d=n

***

Demirciler Konağı'ndan Canlı Yayın

Gazetecilik ve Belgeselcilik önemli. Dilovası Demirciler Konağı ile ilgili 22 Ağustos 2020 tarihinde www.gebzegazetesi.com olarak yaptığımız canlı yayınla, konağın eski ve yeni halini gözler önüne seriyor, yaptığımız canlı yayını sizlerle paylaşıyoruz. Konağın eski ve yeni halini  birde sizin karşılaştırmanızı istiyoruz.

https://m.facebook.com/gebzeningazetesi/videos/339212480454473/

***

Metin Eriş ve Dilovası 

Dilovası'nın canlı şahitlerinden Metin Eriş ile yaptığımız söyleşi büyük ilgi görmüştü. Metin Bey'le yaptığımız söyleşi ile ilgili Gebze Gazetesi ve Gazete Gebze’de yer alan makalem;

http://www.gebzegazetesi.com/m/?id=4403&t=makale

***

Necmettin Bitlis, Polisan ve Dilovası 

Dilovası, Sanayi Tarihimizin Canlı Şahidi 
Polisan Fabrikası'nın sahibi merhum  Necmettin Bitlis, Devri Alem Belgesel Programı'na konuşmuştu.
Sanayi tarihimizin canlı şahitlerinden Necmettin Bitlis ile 7 yıl önce 6 Aralık 2013 tarihinde Gebze'de yaptığımız belgesel söyleşiyi bir kez daha, bugün 7 yıl sonra 6 Aralık 2020 tarihinde yayınlıyoruz. 
Necmettin Bey vefat etti. 
Baki kalan gök kubbede hoş bir seda imiş.

https://m.youtube.com/watch?v=wBWeHUqf2ug

***
 

Gebze sanayi tarihinin canlı şahidi Necmettin Bitlis’in vefatının ardından yazdığım makaleyi bir kez daha sizlerle paylaşmak istiyorum.

http://www.gebzegazetesi.com/m/?id=2025&t=makale

Dilovası Polisan Fabrikası ve Necmettin Bitlis'in Ardından 

Necmettin Bitlis ismi Gebze sanayisi ile eş değerde, belki de bir anlamda Kocaeli ve Türkiye sanayinin canlı şahitlerinden olarak bilinmekte. Necmettin Bitlis’in vefat haberini  aldığımda çok büyük üzüntü duydum. Kendisini, gazeteciliğe ilk başladığım yıllardan beri tanıyorum. Bir çok kez belgesel çekip haber yaptık. Vefat haberini alınca, Türk sanayisinde bir çınarın kaybedilmesinden dolayı büyük burukluk yaşadım. Gerçekten Türkiye’nin başı sağolsun. Türkiye çok hızlı gelişiyor. Bugünkü gençler fazla bilmesede 50’li yaşlarda olanlar Türkiye’nin nereden nereye geldiğini daha iyi anlamakta.  Hele yaşı 80’i geçmiş insanlarımız Türkiye’deki gelişmeyi, değişimi, Türkiye’nin dünya ülkeleri arasında geldiği yeri çok daha iyi anlıyor.  Bu   arkadaşlarımız keşke hatıralarını yazarak, gelecek kuşaklara aktarsalar. Bugün, Türkiye’nin gelişmesine canlı şahitlik yapanlar yavaş yavaş aramızdan ayrılıyor. Yaşadıkları olaylar onlarla birlikte gidiyor. Bunlar kaybolmamalı ve gelecek kuşaklara kitap olarak, belge olarak aktarılmalıdır.  Duayen sanayici olarak bildiğimiz, 14 yaşında sanayiciliğe başlayan ve 75 yıl sanayicilik yapan Polisan Holding’in kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Necmettin Bitlis, hayattayken Devri Alem kameralarına uzun uzun açıklamalar yapmıştı. Sayın Bitlis, pırıl pırıl zeka ve hafızaya sahipti. Hayatın tam içindeydi. Her gün İstanbul Bebek’ten, Dilovası’ndaki Polisan Fabrikası’na gidip geliyordu. Gebze ve Kocaeli bölgesindeki etkinliklerde yer alıp, 30 yaşlarındaki delikanlı edasıyla etrafıyla şakalaşıp konuşuyordu. En önemlisi 70 yıllık sanayicilik deneyimini kitaplaştırmak için çalışmalar yapıyordu, bilgi ve belgelerini bir kitap haline getirerek gelecek kuşaklara aktarıyordu.

Sayın Bitlis’e bu enerjinin kaynağını sorduğumuzda bize şu cevapları vermişti:

“Her gün zamanı iyi değerlendirip çalışmaya borçluyum. Sürekli hareket halindeyim. Yemeklerime çok dikkat ediyorum. Et yemiyorum. Her gün mutlaka yoğurt ve sebze yiyorum. Zamanında uyuyorum, kendi çapımda spor yapıyorum. Masa başında oturmaktan çok gezmeyi tercih ediyorum.”

DİLOVASI’NA İLK GELDİĞİ YILLAR

Dilovası’na ilk geldiği yılları anlatan Bitlis, “Biz ilk gelenlerden birisiyiz. İlk gelen İzocam gelmişti. Hatta bir zamanlar burası İzocam diye anılıyordu. Nasaş kuruldu, Çolakoğlu geldi. Biz 7 ya da 8. kuruluşuz. Çolakoğlu’ndan önce  burada köy elektriği vardı. Onlar büyük kuruluş olduğu için sanayi elektriğini getirdiler.  Biz 1968-69-70 yılında arsaları aldık. İlk kazmayı 1974’de vurduk.  Ben arsaları aldıktan sonra kanunen izin aldım. O zaman izin almama gerekte yoktu. Rayiç üzerinden  %10 ceza veriyorlardı izin almazsan. Biz burayı doldurduk. İlk tankları yaptık.İlk binamızı yaptık. Ben gece gündüz buradaydım.32 bin metrekareyi 7 ayda doldurduk, şimdiki kurallarla 5 aydan önce bitiremezsiniz. O zaman sanayiye teşvik vardı. Bunun yapılması Türkiye’ye büyük çapta döviz tasarrufu sağladı. Diğer fabrikaların da hammaddeleri buradan gidiyordu.''

POLİSAN NASIL KURULDU?

Polisan Boya’nın  kuruluş hikayesini sorduğumuz Necmettin Bitlis, bize şu açıklamayı yapmıştı:  “Eski tekstilciyim. Fabrikamız Kağıthane’deydi. 1962-63 senelerinde Polisan’ı ilk olarak orada kurdum. Orada marangoz tutkalı, bazı  kumaş sanayide kullanılan apre maddelerini, su bazlı boyaların hammaddelerini yapmaya başladık. Baktım ki bu iş oradan yapılmıyor. Hammaddeleri Kanada’ dan ABD’den varillerle, şileplerle geliyor. Yanıcı, patlayıcı madde oldukları için ne Haydarpaşa Limanı'na,  ne de Salı Pazarı’na yanaşamıyor.  O zaman İstanbul’un 2 tane limanı bulunuyor. Gemiler Ahırkapı’da duruyordu, oradan hammadde mavnalara aktarılıyor, oradan Paşabahçe’ye geliyor oradan da belediyenin gaz deposu var orada gümrük muamelesi yapılıyor, tekrar mavnalara koyuluyor ve oradan tekrar karşı sahile geçip fabrikaya geliyor;  variller teker teker tanklara boşaltılıyor ve imalat o şekilde başlıyor. Hesap ediyoruz fiyatı  bin –bin500 dolara geliyor. Bunun ABD’de dökme fiyatı 700-800 dolar gerisi varil fiyatı vs. o zaman devlet limanlarında  imtiyaz da var. Bazı özel limanlar da var ama üçüncü şahıslara hizmet veremiyor. Ancak kendi mallarını taşıyorlar. Üçüncü şahıslar devlet limanlarından yararlanabiliyor.  E oraya da yanaşamıyoruz. O zaman gittim Ambarlı’da Mobili buldum. Eski baba dostu birini buldum. Malımızı boşatmak için anlaştık. Bu baba dostu bizim için ve memleket için şans oldu. Kazancımız arttı. Ama yine baktım olmayınca bu dostumuz emekli de olunca biz de kalktık buralara Dilovası’na geldik.” 

Evet bu dünyadan Bir Necmettin Bitlis geçti. Sadece binlerce kişiyi istihdam etmeyip, sosyal sorumluluk projeleri yapan, eğitim gönüllüsü bir neferdi. Türk sanayisinin bir kez daha başı sağolsun. Kendisine Allah’tan rahmet dilerken, geride kalan aile efradına sabır ve başsağlığı diliyorum. (Kaynak: Gebze Gazetesi)

banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981