Malazgirt'ten Tekirdağ'a kardeşlik ve gönül köprüsü kuruluyor.

Korona vebası günleri, hayatımızı etkilemeye devam ediyor. Veba salgınına rağmen önlemlerimizi alarak, tarih araştırmaları ve belgesel çekimleri yapmaya kısıtlı da olsa devam ediyoruz.
Cuma günü Kocaeli Muşlular Derneği Başkanı Kıyasettin Seçkin Bey'in daveti ve organizasyonu ile  Tekirdağ'da, Malazgirt'ten Tekirdağ'a kardeşlik ve gönül köprüsü kapsamında daha önce Muş’ta valilik yapan Tekirdağ Valisi'ni ziyaret ettik.  

Vali Aziz Yıldırım Bey ve Tekirdağ Kültür ve Turizm İl Müdürü Sayın Ahmet Hacıoğlu ile birçok TV kanalında yayınlanan Devri Alem Belgesel TV Programı  www.devrialem.tv olarak belgesel söyleşi yaptık.
Gerek Vali ve gerekse Kültür Müdürü, Devri Alem kameralarına Tekirdağ ile ilgili önemli bilgiler verdiler. Vali Bey, Muş Malazgirt'in tarihi milli park olma süreci ve Sayın Cumhurbaşkanı'nın katılımı ile ilk kez düzenlenen  devlet töreni ve Malazgirt anma toplantıları hakkında  önemli bilgiler verdi.
Kültür Müdürü Ahmet Hacıoğlu, Yavuz Sultan Selim Han'ın ilk kez  vefatının 500. yıl dönümü anısına Tekirdağ'da anıldığını açıkladı. 
https://m.youtube.com/watch?v=LyJC9KgxBZ0
Vali Bey ve Kültür Müdürü ile yaptığımız belgesel söyleşiyi, belgesel halinde ayrıntılı olarak önümüzdeki günlerde kamuoyun ile paylaşmak istiyoruz.
İlim Kültür Tarih Araştırmaları Merkezi İKTAV Belgesel Yayıncılık 
www.iktav.com olarak Tekirdağ ile ilgili hazırladığımız belgesel senaryo metninin bir bölümünü Gebze Gazetesi www.gebzegazetesi.com
 ve Gazete Gebze'de, Belgeselcinin Not Defteri köşesinde makale olarak sizlerle paylaşıyorum.

***

BEREKETLİ TOPRAKLARI, ZEYTİN BAHÇELERİ VE YEŞİL BAĞLARIYLA TEKİRDAĞ

Güneyinde Marmara Denizi, doğusunda İstanbul, kuzeyinde Kırklareli, batısında Edirne bulunan, yüzyıllar boyu farklı kültürleri ağırlayan Tekirdağ doğal güzellikleri, tarihsel değerleri ve hem Marmara hem de Karadeniz kıyılarındaki muhteşem plajlarıyla son dönemde tatilcilerin gözdesi...
Kültür tarihimizde önemli yere sahip Tekirdağ, Vatan Şairi Namık Kemal’in doğduğu şehir olarak bilinir. Yüzyıllar boyu Anadolu ve Yakın Doğu ile Avrupa arasındaki göç, istila, ticaret, kültür alışverişi gibi ilişkilerin merkezinde bulundu. Osmanlı Sarayı’nın mum ihtiyacını karşılayan kent, gerek geçmişte gerekse günümüzde İstanbul’un mandırası olma işlevini de üstlendi.

KENT ADINI NEREDEN ALIYOR

Kentin bilinen en eski adı “Bizanthe”dir. Kentin ismi 14’üncü yüzyılda Osmanlı egemenliğine girdikten sonra “Rodosto”dan “Rodosçuk”a dönüşür. 18’inci yüzyıldan sonra ise Bizans tekfurları nedeniyle verildiği öne sürülen “Tekfurdağı” diye adlandırılan kent, Cumhuriyet döneminde “Tekirdağ” ismini aldı.

TEKİRDAĞ TARİHİ

Tekirdağ’da insan yerleşimi ile ilgili en eski kalıntılara Karansıllı Köyü dolaylarındaki Yatak, Kuştepe ve Malkara yakınlarındaki Balıtepe adlı buluntu yerlerinde rastlanmıştır. Bunlar Alt Paleolitik Çağ’a ait aletlerin bulunduğu açık hava buluntu yerleridir. Tipolojik olarak bir milyon yıl ile 250 bin yıl önceleri arasına tarihlenebilirler. Tekirdağ’ın hemen doğusunda bulunan Menekşe Çatağı ise Kalkolitik Çağ’dan Helenistik Dönem’e kadar yerleşilmiş bir buluntu yeridir.
Osmanlılar tarafından 1357’de ele geçirilen kent, bir süre sonra tekrar Bizans yönetimine girer. Tekirdağ, kesin olarak 1453 yılında İstanbul’un fethiyle Osmanlı topraklarına katıldı.
Marmara Denizi’nin Trakya’ya geniş bir girintiyle sokulduğu kıyıda kurulu olan şehir, bereketli topraklarıyla yüzyıllar boyunca büyük bir yerleşim merkezi olmayı başardı. Zengin doğal güzellikleri, zeytin bahçeleri ve yeşil bağlarıyla Şarköy, bir doğa harikası olan Uçmakdere, muhteşem sahilleri ve plajlarıyla Kumbağ, Marmara Ereğlisi, Yeniçiftlik ve doğal güzellikleriyle ziyaretçilerini büyüleyen Çamlıköy tam bir turizm cennetidir.

TEKİRDAĞ KÜLTÜRÜ

Oldukça renkli ve zengin bir kültüre sahip olan Tekirdağ, hala özgünlüğünü koruyan köyleriyle, köy yaşantısını özleyenlere de hitap ediyor. Birbirinden leziz damak tatlarını içeren Tekirdağ mutfağı ise yörenin kültürel zenginliğinin güzel bir göstergesi.
Antik kaynaklarda “Tzolous” diye anılan Çorlu, ortaçağda Bizans’ın İstanbul - Avrupa arasındaki antik yollar üzerindeki kalelerinden biriydi. Kanuni Sultan Süleyman’ın 1521’de Mimar Acem Ali’ye yaptırdığı Süleymaniye Camisi’ni ağırlıyor. 1499 yılında yaptırılan Güzelce Hasan Bey Cami ile çağının büyük şairlerinden Ahmet-i Sarban’ın türbesinin bulunduğu ilçe görülmeye değer. Eski adı “Perinthos” olan Marmara Ereğlisi ise Antik bir yerleşim merkezi aynı zamanda. İlçede bulunan akropol, antik liman, kara ve deniz surları, çifte tonozlar gibi tarihi mekânlar büyük ilgi görüyor.
Tekirdağ’ın diğer bir şirin ilçesi ise; Muratlı. İlçenin adı Osmanlı Sultanı I. Murat’tan geliyor. Üzümü dillere destan olan Şarköy, görülmeye değer pek çok doğal güzelliğe ev sahipliği yapıyor.
Zahire Nazırı Ahmet Ağa tarafından 1830 yılında yaptırılan Eski Cami Ertuğrul Mahallesi’nde bulunuyor. 1553 yılında yaptırılan Rüstem Paşa Cami ise Mimar Sinan Caddesi üzerinde yer alıyor. Bu cami Mimar Sinan’ın eseridir. Mirliva Hüseyin Paşa Cami 1498 yılında Merkez ilçeye bağlı İnecik Köyü’nde. Bunlardan başka Taşoğlu Cami de önemli mimari eserler arasında yerini koruyor.
M.Ö. 4500 yılı buluntularından günümüze kadar ulaşan kültür varlıklarının sergilendiği Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi büyük ilgi görüyor. Müzede Hellenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait mimari eserler, lahitler, mezar stelleri, sunak taşları, mil taşları ile Osmanlı dönemine ait kitabeler, çeşme ve mezar taşları sergileniyor.
Vatan Şairi Namık Kemal’in 1840 yılında doğduğu ev, yakın çevresindeki eski Tekirdağ evleri örnek alınarak yapılmış. Burada Namık Kemal ve onun hakkında yazılmış eserler de teşhir ediliyor.
Rakoczy Müzesini de gezmenizi tavsiye ederiz. Burası Erdel Prensi ve Macar Halk Kurtuluş Kahramanı II. Rakoczy’in anısına Macar hükümetince müze olarak düzenlenerek 1982 yılında ziyarete açıldı.
Tekirdağ’a gelmişken yöresel yemeklerden tatmadan ayrılmayın. Bulama, çeneçarpan çorbası, höşmerim, papaz mancası, şaraşura önemli yemekler arasında. Balık kebabının tadına bakmayı da unutmayın.

banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981