Büyük hakan çağ açıp çağ kapayan İstanbul'u fethederek, Peygamberimizin övgüsüne mazhar olan, Trabzon Pontus imparatorluğunu yıkarak Anadolu'da Türk fethini tamamlayan, Osmanlıyı üç kıtada Cihan şumül devlet yapan Fatih Sultan Mehmet Han vefatının 537. Yılında 3 Mayıs 1481 tarihinde vefat ettiği Gebze Hünkar Çayırı'nda bugün anılıyor. Anma dolayısı ile uzun araştırmalar sonucu hazırladığımız Fatih'in Gençlere rol model hayatı belgeseli de yayınlanacak.

Kocaeli Büyükşehir belediyesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Türk Dünyası Mühendisler Birliği ve Avrasya Gazeteciler Derneği www.agrt.net’in organizasyonu ile düzenlenen anma toplantısı tarihe vefa adına çok büyük önem taşıyor. Fatih’e sahip çıkan başta GTÜ olmak üzere tüm kurumlara teşekkür ediyorum. Ancak Fatih’i adına yakışır bir şekilde anmak daha geniş kapsamlı programlarla, çok daha iyi olacaktır. Fatiha adına kurulan bir çok dernek, STK ve Mahalle var. keşke bunlarda Fatih’e olan vefalarını gösterebilseydi. Hele ki tarihi seyir içinde küçülerek 4 Milyon metrekareden 194 bin dönüme düşen ve her dönem satışı söz konusu olan Hünkar Çayırı, hazır koruma altına alınmışken, Gebze’ye sembol olacak etkinliklere ve donanıma sahip olabilse.

İSTANBUL FATİHİ’ NİN ÇAYIROVA’ DA  KADER ANI

1432’de dünyaya gelmiş olan Fatih Sultan Mehmed Palekanon’un yani bugünkü Çayırova’nın konumunu değerlendirmek amacıyla çevresindekilere, buraya Türk köyleri kurmaları için emir verir. Çünkü bu geçiş noktası bir kültür kanalı da olmalıydı. Sultan Mehmed zekâsını kullanıp buraya en iyi iskânı yapmıştı. Ayrıca burası, tüm kervanların ve Osmanlı ordusunun İstanbul’dan Anadolu’ya geçiş güzergahındaki üçüncü durak ve dinlenme yeri seçilmişti.

Fatih Sultan Mehmet, dünyanın görebileceği nadir hükümdarlardandır. Avrupa’nın en güçlü imparatoru olan Şarlken, ancak tahta çıktıktan sonra okuma yazma öğrendiği göz önüne alınırsa, sultanımızın alimliği daha iyi anlaşılmaktadır. Hem böylece Osmanlının  şehzadelerine nasıl değer verdiği de ortaya çıkıyor.Sultan, 900.000 kilometre kare olan Osmanlı topraklarını 2.214.000 kilometre kareye çıkarmıştır. Üstelik bunu yaparken sömürgeci bir tavırla değil, fethettiği yere İslam aşkıyla hizmet ulaştırma anlayışıyla yapmıştır.Fatih zamanında Anadolu, Balkanlar ve denizler yönünde bir çok fetihler yapılmıştır. Amasra, Sinop, Trabzon, Sırbistan, Mora, Eflak, Bosna Hersek, Boğdan, Arnavutluk, Kırım, Ege ve Yunan adaları fethedilmiştir. Akşemseddin’in talebesi olan şehzade Mehmet, güçlü bir asker olduğu kadar ilim irfan sahibi kültürlü bir devlet adamıydı. Daha küçük yaşlardan itibaren gönlünden İstanbul’u almak için yaptığı planlar geçiyordu. Ve küçük şehzadenin çok kararlı bir duruşu vardı. Şair Abdülhak Hamit Tarhan’ın kaleme aldığı  “Kim demiş ki çocuk küçük bir şeydir… Bir çocuk belki en büyük şeydir.” sözleri, çok küçük yaşlardaki şehzade Mehmed’in “Ya İstanbul’u alırız, ya İstanbul bizi alır.” sözlerini ne kadar da haklı çıkarıyor.

Fatih tüm bu seferleri, saraydan değil bizâtihi at sırtında savaş meydanından yönetilir. İstanbul’un fethinde tam 52 gün otağında secdede gözyaşı döker, meydanda askerlerin en önünde bulunur Fatih. Ömrü savaşlar ve zaferlerle geçmiş kutlu bir insan. Öyle ki alemlere rahmet olarak indirilen Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in şu hadisi şerif-i bunun en somut örneğidir. “İstanbul bir gün mutlaka fethedilecektir. Onu fetheden kumandan ne güzel kumandan, onu fetheden asker ne güzel askerdir.”  1453 yılı Fatih’in  peygamber övgüsü ile  şereflendiği  yeni  bir çağın  da başlangıcı olur.

FATİH’E VEFA BELGESELİ

Tarih ve kültür belgeselcisi olarak fatih sultan Mehmet han karşı biz de vefa borcumuzu ödeyelim dedik. 2 bölüm belgesel hazırlayarak bir çok ulusal ve bölgesel TV kanalında yayınladık.  “Sultan Orhan’dan Fatih Sultan Mehmet’e Çayırova” ve Hünkar Cayırı’ndan Çayırova’ya adlı iki ayrı belgeselimiz gazetemizin www.gebzegazetesi.com ve www.belgeselyayincilik.com sitesinden izleyebilirsiniz.

Bir çok TV kanalında yayınlanan bu belgesellerimiz büyük ilgi görmüş, izleyicilerimizden takdir ve teşekkür mesajları almıştık. Bu tür belgesellerimiz devam edecektir.

FATİHE VEFA BORCUNU ÖDEDİK Mİ?

Fatih ve Hünkar Çayırı ile ilgili bir çok yazı kaleme aldık. Gazetemizin Hünkar Çayırı ve Çayırova ile ilgili yazdığımız yazı ve haberler gazetemiz arşivlerinde yer almakta. Ayrıca belgesellerimiz halen bir çok TV kanalında yayınlanmakta. Bugün de gazetemizde konuya geniş çaplı yer vererek tarihe not düşmek istedik.

 

banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981