banner1006
Kurtuluş Savaşı'nın Son Kurşununu Atan Kocaelili Şehitler Unutuldu

13 Eylül 2021 Pazartesi 09:45

 Kurtuluş Savaşı’nın 100. yılı ile ilgili araştırma ve belgesel çekimlerimize Kocaeli ve Afyon bölgesinde devam ediyoruz. Kurtuluş Savaşının kazanılmasında çok önemli görev üstlenen ve 1921 yılında Genel Kurmay Başkanlığına bağlı özel bir birlik olarak kurulan Kocaeli Gurup Komutanlığı Şehitleri ile ilgili 202 şehit listesine ulaştım.

Başta Milletvekilleri olmak üzere Vali ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı’na, elde ettiğim belge ve bilgiler ile Kocaeli şehitlerinin listesini verdim.

Konuyla ilgili yaptığımız araştırma ve Kocaelili şehitlerin listesini bir kez daha kamuoyu ile paylaşıyor, Kocaelili ilgili ve yetkilileri Kocaelili şehitlere sahip çıkmaya davet ediyoruz.

Kurtuluş Savaşı’nın son kurşununu Kocaeli Gurup Komutanlığı askerleri, Bandırma Erdek’in kurtuluşunda 80 Kocaelili şehit verdi. Konuyla ilgili Manşet Gazetesi’nde yer alan makaleyi sizlerle paylaşıyorum.

***

Kurtuluş Savaşı’nın Son Kurşunu

02 Temmuz 1920 tarihinde Yunanlılar tarafından işgal edilen Bandırma 2 yıl, 2 ay, 15 gün işgal altında kalmıştır. Ancak Anadolu toprakları Mustafa Kemal Atatürk´ün önderliğinde birer birer işgalden kurtarılırken Bandırma’da daha fazla kalamayacaklarını anlayan Yunanlılar, önceden mamun bahçelerinin bulundukları bölgede topladıkları 16 Eylül 1922 günü eski Eski Haydar Çavuş Camiine kapatmışlardır.

Camiye koydukları bombalarla masum insanları katletmeyi planlayan işgalciler, şehri yakarak Erdek´te bekleyen gemilerle kaçmak üzere yola çıkmışlardır. Düşmanı kovalayan Türk Ordusu bugün Ayyıldıztepe Anıtının bulunduğu bölgede düşmanla savaşa başlamıştır. Burada yaşanan şiddetli çarpışmalarda, Kocaeli Grubu Komutanlığına bağlı 61. Alaya Komutanı Yarbay Vecihi Bey başta olmak üzere toplam 80 askerimiz şehit olmuştur. Bandırma 17 Eylül 1922 tarihinde işgalden kurtarılmış, düşman yenilmiş ve zafer kazanılmıştır.

Bu zafer Kurtuluş Savaşımızda düşmanla yaşanan son silahlı çarpışmalar sonucu elde edildiği için ayrı bir önem taşımaktadır. İşgalden en son kurtarılan Edincik ve Erdek, silahlı çatışmalar yaşanmadan kurtarılmıştır. Kurtuluş Savaşı, Bandırma Ayyıldıztepe´de yaşanan çarpışmalarda düşmana sıkılan son kurşunla zaferle sonuçlanmıştır.

Kurtuluş Savaşımızın son şehitleri olan kahramanlar için bir anıt yapılması gündeme gelmiş ve İstanbul Teknik Üniversitesi Şehir Plancılığı Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Gündüz Özdeş´e bunula ilgili bir proje hazırlatılmış, projenin ilk bölümü olan çatılmış silahlardan oluşan bu anıt 1974 yılında tamamlanmıştır. Anıtın bu bölümünde 28 metre çaplı daire bir zemin üzerine 25 metre yüksekliğinde 8 adet çatılmış silah bulunmaktadır. Çatılmış silahlar; Kurtuluş Savaşında son kurşunların atıldığı, zaferin kazanıldığı, vatanın kurtulduğunu, silahların işinin bittiğini, artık barış zamanı olduğunu simgelemektedir. (Kaynak: Bandırma Manşet Gazetesi/ Orhan Orgarun/ Makale)

***

Kurtuluş Savaşı Bandırma Son Kurşun Anıtı Tarihi             

Kurtuluş Savaşında silahlı son çatışmalar Ayyıldız Tepe'de gerçekleşmiş ve yine burada atılan son kurşun ile Türk zaferi kesinleşmiştir. Buradaki çatışmalarda 61. Alay Komutanı Vecihibey ile birlikte toplam 80 asker ölmüştür.

Kurtuluş Savaşı'nın son şehitleri için, Cumhuriyet'in 50. yıldönümünde zaferin adına anıt yapılması konuşulmaya başlanmış ve 1972'de Bandırma’da ilgili bir dernek kurulmuştur. İTÜ Şehir Planlama bölümünden Prof. Dr. Gündüz Özdeş ilgili bir proje hazırlamış, projenin ilk etabı olan çatılmış silah şeklindeki bu anıt Bandırmalı hayırseverlerin katkıları ve bakanlığın maddi yardımı ile 1974 yılında tamamlanmıştır.

Çatılmış sekiz silah; Kurtuluş Savaşı’nda son kurşunun atıldığını, düşmana karşı zaferin kazanıldığını ve vatanın kurtulduğunu bu yüzden silahların işinin bittiğini simgelemektedir. (Kaynak: Wikipedia)

***

Kocaeli Gurup Komutanlığı ve Balıkesir Bandırma’da Son Kurşun Anıtı ile ilgili basında yer alan haberlerin linkini sizlerle paylaşıyorum.

https://www.bandirma.bel.tr/haber/haberler/bandirma-son-kursun-aniti-projesi-sekilleniyor-242603

https://m.facebook.com/Bandirmakulturplatformu/posts/667693946692295

https://m.haberturk.com/balikesir-haberleri-amp/83114710-yarim-kalan-proje-48-yil-sonra-tozlu-raflardan-indirildison-kursun-aniti-5-milyon-tlye

banner982
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

banner934

KARTEPE’YE İKİNCİ MÜZEDE HAZIR
Kartepe Belediye Başkanı Av. Mustafa Kocaman’ın seçim beyannamesinde yer alan Çerkes Müzesi çalışmalarında...

Haberi Oku