Giresun’un Türkler tarafından fethinin 622. Yıl dönümü anısına Giresun kalesinde Şehitler için Kuran okunup dua edildi. Giresun Tarihi ve Fındığın Önemi panel ve çalıştayımız büyük ilgi gördü. Moderatörlüğünü bizim yaptığımız çalıştay ile ilgili bilgileri buradan sizlerle paylaşıyorum:

GİRİB ORGANİZASYONUYLA GİRESUN’UN FETHİ KUTLAMALARI

Giresun’un Türkler Tarafından Fethinin 622.yıl Dönümü. Bu anlamlı ve önemli toplantı ile Giresun’un fethi kutlandı.  Program çerçevesinde Giresun İşadamları ve Bürokratlar Derneğinin organizasyonu Giresun Ziraat Odası başkanlığının ev sahipliğinde Giresun Kültür ve Turizm müdürlüğü Giresun Gazeteciler Cemiyeti Ve Avrasya Gazeteciler derneğinin katkıları ile Giresun Tarihi ve Fındığın Önemi konulu bir panel ve çalıştay düzenlendi.

Gebze’den gelen GİRİB yönetim kurulun Giresun belediye başkanı Aytekin Şenlikoğlu ve Giresun Kültür Müdürü Kemal Gürgenciyi makamlarında ziyaret etti Heyet üyeleri Giresun kalesinde Şehitler için kuran okuyup dua etti.

GİRESUN ZİRAAT ODASI’NDA YAPILDI

GİRİB Heyeti saat 15 ile 17 arasında Giresun Ziraat Odası konferans salonunda düzenlenen panel ve çalıştay toplantısına geçti.  Giresun’un Trabzonun fethinden 64 yıl önce Bayramlı Hacıemiroğulları beylerinden Süleyman bey tarafından fethi ile ilgili Giresun milletvekili Sabri Öztürk, GİRİB Başkanı Kemal Tokmak ve diğer yetkililer önemli açıklama yaptılar.

Panel ve Çalıştaya başta Anadolu Ajansı ve İhlas Haber Ajansı olmak üzere ulusal basın geniş yer verdi.  Giresun Osmanlı döneminde arşiv belgelerinden vilayeti Çepni olarak bilinmekte.

Oğuz Türklerinin Çepni boyu Trabzon un fethinden 160 yıl önce Ordu Mesudiye’de Bayramlı Hacıemir beyliğini kurup Ordu ve Giresun bölgesini vatan yapmak için çok sayıda Şehitler vermiş yaylalarda. Çok meşhet, Meşhet Obası, Meşhet beleni Kara

meşhet ve meşhet kıranı gibi adlarla bilinen Çok sayıda toplu şehitlik var şehitlikler bu bölgeyi vatan yapmak için Trabzon Pontus devleti ile savaşan Çepni Türklerine aittir.

Giresun; Trabzonun fethinden 64 yıl önce Bayramlı Hacıemir İbrahim beyin oğlu Süleyman bey tarafından 1397 yılı İlk baharında binlerce şehit verilerek feth edilip Türk vatanı yapılmış ve daha sonra hiç işgale uğramamış.

TRABZON’UN FETHİNE BÜYÜK DESTEK

Fatih’in Trabzon’u fethinde. En büyük katkı ve desteği Giresun Çepni beyleri vermişti Fatih sultan Mehmet han Giresun ve Ordu da yaşayan Çepnilerden vergi almamış. Doksan üç harbi, Birinci dünya ve başkan savaşları ile Kurtuluş Savaşı’nda çok sayıda Giresunlu gönüllüler cephelerde şehit olmuşlar. Giresun merkezdeki Nizamiye mahallesi adını. Kafkas cephesine gönüllü giden Giresun alaylarından adını almakta.

Kurtuluş savaşının en önemli Cephesi Sakarya meydan muharebesine Gönüllü katılan Hüseyin Avni Alparslan komutasındaki 42 ve Topal Osman Ağa komutasındaki 47. Gönüllü Giresun alayı erlerinden binlercesi başlarında Hüseyin Avni Alparslan olmak üzere Ankara Haymana’da, Polatlı’da ve Afyon İsçehisar da Vatan uğruna şehit oluşmuşlardır .

Ne acıdır ki Haymana Mangal Dağı’nda Yunanlıları durduran şehit bin başı Hüseyin Avni Alparslan’ın mezarı bile bulunamamıştır.

Gebze’den gelen heyet, çalıştay sonrası Giresun kalesinde Şehitler için kuran okuyup dua ettiler, Topal Osman Ağa anıt mezarına çiçek bıraktılar.

banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981