banner1024
GÜNDEM:
Bilişim Vadisi'nin temeli atıldı

26 Mayıs 2015 Salı 14:13

Türkiye’nin en önemli bilişim projesi olan Bilişim Vadisi’nin ilk etabının temel atma töreni Gebze Mualimköy’de gerçekleştirildi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın katılımı ile gerçekleştirilen temel atma töreninde 3 milyon metrekare alanda yapılacak Bilişim Vadisi’nin ilk etabı olan 515 bin metrekare alanın temelleri atıldı. 5 etaptan oluşacak olan Bilişim vadisi bittiğinde bölgede 100 bin Bilişim Uzmanı ve yıllık 50 milyar dolar gelir elde edilmesi planlanıyor. Üst yapının inşaatını ihaleyi alan Haldız İnşaat tarafından 55 milyon yatırım ile yapılacak.

Temel atma törenine  Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, Müsteşar Prof. Dr. Ersan Aslan, Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Cevahir Üzkurt, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Mehmet Çelik, TÜBİTAK BİLGEM Başkanı Prof. Dr. Ahmet Arif Ergin, TÜBİTAK MAM Başkanı Doç. Dr. Bahadır Tunaboylu, KOÜ Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü,Gebze Kaymakamı Mehmet Arslan, Çayırova Kaymakamı Turgut Çelenkoğlu, Dilovası Kaymakamı Hulusi Şahin,  AKP  İl Başkanı Şemsettin Ceyhan, AKP Kocaeli Milletvekili Mehmet Ali Okur, Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker, Dilovası Beleye Başkanı Ali Toltar, Darıca Belediye Başkanı Şükrü  Karabacak,Çayırova Belediye Başkanı Şevki Demirci, sanayiciler ve çok sayıda davetli katıldı.

‘KOCAELİ’NİN TARİHİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ’

Temel atma törenini açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu “Bilgi bizi aydınlığa götürüp, geliştirip kalkındırıp söz sahibi bir millet haline getirecek gücümüz. Bilinçsiz bir milletin gelişmesi veya varlığını sürdürmesi mümkün değil. Bilgi aydınlıktır.  Türk milleti olarak bilime önem verip ve tüm altyapısını  gözden geçiriyoruz. Bizim çocuklarımız Bilişim Vadisi’nin hazır elemanları şeklinde yetişiyorlar. Bilişim Vadisi’nin Kocaeli’de kurulması Kocaeli’nin tarihi için çok önemli adım demektir” dedi.

‘EMİN ADIMLAR İLE İLERLİYOR’

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Cevahir Üzkurt, alt yapı çalışmalarının önemli oranda bittiği ve üst yapı çalışmalarının başladığı bu projenin Türkiye’nin ekonomik gelişmesinin en önemli adımı olacağını kaydetti. Projenin dünyadaki bilişim yatırımlarının ülkeye çekilmesinde önemli rol oynayacağını belirten Üzkurt. Aynı zamanda bu yatırımın ülkenin bilişim şirketlerinin ortaya çıkmasında da önemli rol oynayacağını kaydetti. Kocaeli Valisi ve Bilişim Vadisi Yönetim kurulu başkanı hasan Basri Güzeloğlu, yapılan proje ile ülkenin geleceğe emin adımlarla ilerlediğini söyledi.

‘BİLİŞİM TÜM GELİŞMELERİN BELİRLEYİCİSİ OLUYOR’

 Hedeflerini başaran bir gücü taşıdıklarını belirten Güzeloğlu, “Bilişim yeni dünya ve 21’inci yüzyılın temelidir. Ülkeler ve toplumlar bilgi ekonomisi üzerine temellerini atıyorlar. Bunun için bilim en önemli değer olarak ortaya çıkıyor. Bilişim tüm gelişmelerin belirleyicisi oluyor, Türkiye Bilişim vadisi ile bunu taçlandırıyor. Kocaeli ülkenin gelişmesine büyük katkılar sunarken, bugün büyük bir gururla ve onurla söylüyoruz ki artık bilişimin de üssü oldu.

‘EN BÜYÜK SIKINTI NİTELİKLİ ELEMANDIR’

Projenin Kocaeli’de yapılmasına karar veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, destekleyen başbakan Ahmet Davutoğlu ve hükümete teşekkür eden Bakan Fikri Işık, “Gelişmekte olan ülkelere en büyük fırsatı veren yazılım şirketleridir. Bilişim ve yazılım yatırımları ekonomik büyümenin en önemli adımlarıdır. Güçlü olduğumuz sektörlerde katma değeri yüksek üretime geçmemiz gerekiyor. Bunun için odaklanmamız gereken konular AR-GE ve inivasyondur. Bilişim alanında en büyük sıkıntı nitelikli elemandır. Bizim hedefimiz 2023 yılında 300 bin AR-GE uzmanına ulaşmaktır” dedi.

‘GEBZE BİLİŞİM ÜSSÜ OLACAK’

Üniversiteler, araştırmacılarımız 80 milyon Avrupa ve 1,5 milyarlık Türkiye kaynağından yararlanmasını isteyen Işık, “7 Haziran’dan sonra Türkiye güven ve istikrar içinde yoluna devam edecek ve yeni başarı hikayeleri için yoluna devam edecektir. Bilişim vadisi ülkenin büyük değeri olacak. Burası bilişim üssü olacak. Akıl ve alın terinin buluşacağı 1 milyon 250 bin metrekare alanda AR-GE şirketleri yerlerini alacaktır. Vadi çevresinde oluşturacağı eko sistem ile birlikte 5 bin şirket ve 100 bin kişinin yararlanacağı sosyal donatılarıyla zengin bir yaşam alanı hale gelecek” diye konuştu.

‘MODELLERİ ORTAYA ÇIKACAKTIR’

 

20 milyonun ulaşabileceği bir alan oluşturduklarını belirten Işık, “Bu sadece Türkiye’nin değil, bu bizim gönül coğrafyamızın da en önemli ve büyük projelerindendir. 25 milyarlık bir Pazar alanına sahip. Güçlü bin sanayi ve üniversite işbirliği göstererek yeni iş modelleri ortaya çıkacaktır. En yüksek teşvik, ucuz altyapı, fuar ve konferans olanakları bir inivasyon ortamı da oluşturacaktır. Girişimcilik ve inivasyona yönelik finansal kaynaklar etkin kullanılacak. Firmalara ve girişimcilere hayallerini oluşturması için kuluçka merkezleri olacak” şeklinde konuştu.

‘GEREKEN SİNERJİYİ KATTIK’

Bilişim ve teknoloji alanında yatırım yapan çok uluslu şirketlerin bu vadidi yer almasını istediklerini belirten Işık, “Türkiye’nin en büyük şirketlerini de bu alandaki yerlerini almasını istiyoruz. Yerli ve yabancı araştırmacılara çağrıda bulunuyorum. Biz bilişim vadisi ile ülkemize gereken sinerjiyi kattık. Sizde gelin burada gereken çalışmaları, desteklerimizle yapın” dedi.

banner982
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

“23 Nisan’da tüm çocuklar gülmeli”
Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın yayınladığı bir mesajla, milletimize ve dünya çocuklarına...

Haberi Oku