banner1036
GÜNDEM:
Buram Buram Tarih Kokan Bir Vakıf Şehri Gebze

21 Temmuz 2022 Perşembe 12:51


Gebze gazetesi gazete gebze ile gebze gazetede yayınlanan makalemiz 

https://www.gazetegebze.com.tr/kose-yazilari/bir-vakif-sehri-gebze.html

TGRT’de 30 yıl önce yayınlanan tüm zamanların en iyi belgeselleri arasında yer alan ve izleyicilerden büyük ilgi gören Buram Buram Anadolu belgeselinin 30 yıl sonra yeni versiyonlu çekimlerine Kocaeli bölgesinde başlandı belgeselin sunuculuğunu yapmakta araştırmacı gazeteci ve belgesel yönetmeni olarak bize nasip oldu. An itibari ile 18 Temmuz 2022 Kocaeli Gebze Eskihisar’da Buram Buram Anadoluda Bir Vakıf şehri Gebze belgesel ekibi olarak Eskihisar sahillerinden canlı yayın yaparak tarihe not düşüp zamana noterlik yaptık. Canlı yayını izlemek için tıklayın.
https://www.facebook.com/belgeselciismail/videos/1027807134569802/?d=n
BEN BURAM BURAM ANADOLUYUM
“..Vakıflar Şehri Gebze ..”
Bir yanımdan şafak sökerken bir baştan bir başa
Her gün selam veriyor güneş, kurda-kuşa.
Dört mevsim bir yaşarım, yok cihanda böyle eş,
Akşam sefasından, ufuklardan batıyor güneş.
İşte ben Anadoluyum, yiğidim çatıktır kaşım,
Bir babanın öz oğluyum, yedi kardaşım.
Yedi oğlum var biri Aras’tır, bir ucunda Serhat,
Bir kızım var Dicle’dir, bir oğlum var Fırat,
İki ikizim var Seyhan-Ceyhan kıskançlık verirler ya da,
Her nesneye can verilir, yeşil Çukurova’da.
Bir oğlum var, uzun boyludur rengi Kızıl ya,
Bir kızım vardır, kaşları hilaldir adı Sakarya.
İşte benim ben, ben Anadoluyum.  
Diyen ünlü OZAN HACI GÜRHAN’ın şiiri ile Kocaeli’nin Gebze ilçesi kendi lisanı hali ile dile gelir.
Ben Buram Buram Anadolu Kokan yerim..
İslam ordularının İstanbul’a fethe gelirken Karargah kurduğu yerim
Osmanlı’nın devlet olmasını sağlayan Palekanon savaşının yapıldığı Eskihisarım
Selçuklu’nun seferler düzenlediği bölge Osmanlı’nın ilk sancak merkezi İzmitim

Çağ açıp , çağ kapatan Fatih Sultan Mehmet Han’ın vefat ettiği Hünkar çayırı FATİH’in otağıyım. Ben alim evliyalar gazi ve şehitler Yudu Kocaelin Gebze ilçesiyim
Buram Buram Anadolu ekibi olarak ilk durağımız Kocaeli’ndeyiz
Manevi ve milli tarihimizde Kocaeli’yi tanıtmaya Gebze’den başlıyoruz
GEBZE NİN MANEVİ TARİHİ
Kocaeli’nin Gebze ilçesi; bilim, teknoloji, sanayi, tarih, kültür ve turizm merkezi olarak dikkat çeker. Selçuklu, Osmanlı dönemlerinde önemini hep korur. İslam orduları ile İstanbul’u fethe giden Ebu Eyyûb el-Ensarî’nin yolu Gebze’den geçmiştir. Bu şehrin tarihinde; Türkistan’dan İstanbul u fethe gelen Timurhan da geçti. Gebze bölgesi alim ve evliyalara yurt yuva oldu
Gebze, Fatih Sultan Mehmet’in 1481 yılında Üsküdar’a sancak dikip doğuya sefer yapacağını ilan etmesi üzerine Hünkâr Çayırı’nda otağını kurduğu ve hayata gözlerini yumduğu yerdir. Elbette yolu Gebze’den geçenler bunlarla sınırlı değildir. Gebze tarihinde Sultan Orhan Gazi, İlyas Bey, Çoban Mustafa Paşa, gibi birçok önemli tarihi şahsiyetin ismini de görürsünüz.
KOCAELİ DE BURAM BURAM ANADOLUYU YAŞARSINIZ
Tarihi geçmişi ile bizleri etkileyen Gebze, aynı zamanda doğal güzellikler diyarı olarak bizleri büyülemeyi de başarır. camileri, külliyeleri, kervansarayları, türbeleri yanında tabiat parkları, yaylaları, çeşmeleri, bahçeleri, mahalleleri ve sahilleri ile tarihin dokusunu yüzyıllardır doğa ile iç içe barındırmaktadır. “Ballıkayalar Tabiat Parkı”nın sahip olduğu güzellikler, tarihi ve mistik kokusu ile açık hava müzesidir.Tarihte üstlendiği kimliğini bilişim ,teknoloji, ticaret ve sanayide de başarıyla devam ettirmektedir. Sahip olduğu iş kollarının çeşitliği ve üretim gücü ile ekonominin kalbi burada atmaktadır. Her geçen gün nüfusu artan Gebze ilçesi; TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi, Gebze Teknik Üniversitesi, Bilişim Vadisi, Teknopark, bilişim sanayi ve teknoloji kenti Gebze de Türkiye nin her yerinden insanlar yaşar, Gebze de gezip gördüğünüz her yerde Buram Buram Anadoluyu yaşarsınz.
GEBZE NİN ADI
Tarihi İpek yolu kollarının birleştiği kavşak noktası olan Gebze, bilişim Sanayii, ticaret, teknoloji, tarih, kültür, sanat, turizm ve tarımda marka şehir Gebze, Kocaeli’nin en büyük ilçesidir.Tarihi seyir içinde adı birkaç kez değişerek Gekbuze’den adını alan Gebze, Marmara Bölgesinin doğusunda, İzmit Körfezinin Kuzey kesiminde yer alan, zengin bir tarihi geçmişe sahip, ekonomisi, sanayi ve ticarete dayalı Türkiye’nin hızla gelişen ve büyüyen bir ilçesi. Kara, deniz, hava ve demiryollarının birbirleriyle kesiştiği yolların kavşak noktasında bulunuyor.​Gebze tarih boyunca İstanbul’un Anadolu ile bağlantısını sağlayan yol üzerinde önemli bir konaklama merkezi olmuş..Gebze birçok medeniyete ev sahipliği yapmış. İslam orduları, Selçuklu Timur ve Osmanlıların uğrak yeri olmuş Gebze’nin, İstanbullu fethe gelen İslam orduları Gebze de karargâh kurdu. Selçuklu bir süre bölgeyi hâkimiyeti altına aldı.
(Yazının devamına www.gazetegebze.com.tr’den ulaşabilirsiniz)


banner982
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

Çocuklar trafik konusunda bilinçleniyor
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Trafik Eğitim Parkında çocuklara yönelik eğitimler devam ediyor

Haberi Oku