Hasan Ali Yücel. Cumhuriyetin döneminin eğitim politikasını oluşturan, Bakanlığı sırasında eğitimde çığır ve çağlar açan, bir siyaset devlet adamı Göreleli hem de Daylı Köyü’nden Hasan Ali Yücel’i ölümünün 61. Yılında saygıyla arıyoruz.
Ruhu şad, mekanı cennet olsun.
Yeni nesiller Hasan Ali Yücel’i tanıyor mu?
Mevlana denildiğinde akla Konya,
Nasrettin Hoca denildiğinde Akşehir,
Hasan Tahsin denildiğinde İzmir, gelir.
O isimler, o yöreler için elde edilmesi imkansız değerlerdir.
Bu birliktelik genellikle o yöre insanlarının o insana ve o isme sahip çıkmasıyla gerçekleşir.
Halka mal olmuş bu insanların, kendilerine sahip çıkılması gibi bir endişeleri de yoktur; onlar zaten gelecekleri yere gelmişlerdir.
Mevlana’nın Konyalı olmak gibi beklentisi olmamıştır., ancak Konya’nın Mevlana'ya sahip çıkması Konya'ya maddi ve manevi değer kazandırmıştır. , Sözü Hasan Ali Yücel ve Görele'ye getirmek istiyoruz.
İsterdik ki; Hasan Ali Yücel’le Görele’nin adı da böylesine yan yana olsun.
Hasan Ali Yücel’in adı anıldığında insanların dilinin ucuna Görele geliversin. Ya da Görele denildiğinde Hasan Ali Yücel çağrışım yapsın.
UNESCO 1997 yılını Hasan Ali Yücel Yılı ilan etmişti. Yani bundan 20 yıl evvel.
Peki, Cumhuriyetin eğitim politikasını oluşturan Hasan Ali Yücel’i ne kadar tanıyoruz? Giresun ne kadar tanıyor? Görele ne kadar tanıyor ve ne kadar değer veriyor.
Bir zamanlar Daylı Köyü’ndeki evinin onarılmasını gündeme getirmişti Giresun Dergisi. Ne kadar anladık veya ne kadar anlatabildik bilemiyorum. Ama ülkemizde bir Hasan Ali Yücel gerçeği var.
Giresun ve Görele sivil toplum kuruluşları Hasan Ali Yücel ile ilgili bir sempozyum düzenlerler mi?
13 Şubat Görele’nin düşman işgalinden kurtuluş yıl dönümü.
26 Şubat Hasan Ali Yücel’in ölüm yıl dönümü.
Bu ülke de iz bırakan Giresunluları tanımalıyız, tanıtmalıyız, Anlamalıyız. Anlatmalıyız.
Hasan Ali Yücel gibi ne değerlerimiz var bizim.
Nihat Öztürk hatırlattı Hasan Ali Yücel ile ilgili geçmişte yayınladığımız ve kendisinin o hünerli kaleminden çıkan Hasan Ali Yücel yazısını. “Bizin insanımız” çünkü Hasan Ali Yücel. 2003 yılında Giresun Dergisi’nde tüm ayrıntılarıyla yer almış. Arşivlerde kıymeti bilinmeyen bir hazine aslında o.
Giresun STK’ları, düzenlediğimiz organizasyonlarda horan oynayalım, çiftetelli çalalım, Çandır tüfek i asla unutmayalım, Giresun karşılamasına ne dersiniz, türküleri de en güzel bir şekilde dinleyelim, TSM müziğini dinleyeceğiz, bazen arabesk de yapalım ama değerlerimizi de iyi tanıyalım?
Giresun Dergisi’nin Şubat 2003 yılında yani 42 ölüm yıl dönümü nedeniyle sayfalarımıza altın harflerle aldığımız okurlarımıza tanıttığımız Hasan Ali Yücel ile ilgili sayımızı siz sayın okurlarımızla paylaşalım istedik. Bu kez de ölümünün 56. ölüm Yıl dönümünde.
Paylaştığımız GİRESUN DERGİSİ YIL 16: Sayı 181, ŞUBAT 2003 tarihli dergimizde Nihat Öztürk’ün kaleme aldığı yazıyı mutlaka baştan sona okuyunuz.