GÜNDEM:

20 Mart 2018 Salı 15:23

 

Türkiye komuoyunda yakından tanınan ataları Türkiye’den giden Yunanistanlı ünlü gazeteci Stelyo Brberakis başta Sakarya Meydan Muharebesi olmak üzere Türk Kurtuluş savaşı üzerine söyleşi yaptık.Berberakis tarihten ders alınması gerektiğini açıklayarak Yunan kaynaklarında Kurtuluş savaşı ile ilgili bilgiler hakkında açıklama yaptı. Berberakisle yaptığımız söyleşinin linkini sizlerle paylaşıyoruz.

https://www.youtube.com/watch?v=Lv4TilX8r38&t=2s

Küçük Asya Felaketi ?

Yunanlılar, İstiklal Savaşı’nı müteakip başta İzmir olmak üzere Ege havalisinden kaçmak zorunda kaldıkları Eylül 1922’deki bozgunları için “Küçük Asya Felaketi” (Mikra Asiatiki Katastrofi) demektedirler. Küçük Asya Felaketi, aynı zamanda Yunanistan'ın kuruluşundan itibaren bir yüzyıl Yunan Devleti’nin siyasetinde egemen olan ve “Megali İdea” olarak bilinen politikasını da bitirmiştir. (Megali İdea’nın en üst mertebesi; İstanbul’un bir gün “Konstantinopolis” adı ile Yunanistan’ın başkenti olma hülyasıdır. Megali İdea günümüzde sadece bir ütopyadır) Yunanlılar; Küçük Asya Felaketi’ni Yunan Ordusu için bir yenilgi olmanın yanı sıra; 1924 Nüfus Mübadelesi ile Anadolu'daki Rum/Yunan nüfusun (İstanbul, Gökçeada ve Bozcaada hariç) yok olmasına da neden olduğu düşünmektedirler. Yunanistan’da her sene Eylül ayı sonlarında Küçük Asya Felaketi ile ilgili anma merasimleri düzenlenir. Çünkü Küçük Asya Felaketi Türklerin kendilerine yaptığı bir soykırım olarak da addedilmektedir.

Stelyo Berberakis Kim?

Atia Teknik Üniversitesi Geni İnşaat Fakültesi’ni bitirmeye 1 yılı kalmışken babasının vefat etmesiyle birlikte çalışmak zorunda kalan Stelyo Berberakis, Türkçe ve Helence bilgisinin yardımıyla ilk önce Tercüman ve Milliyet gazetelerinin Atina’da ki muhabirlerinin( Özdemir Kalpakçıoğlu ve Özgen Acar) yanında asistanlık yaptıktan sonra Cumhuriyet Gazetesi’nde as muhabir olarak çalışmaya başlamıştır. Daha sonra Hürriyet, Kanal D, Show TV ve ATV’de çalışmıştır. Halen Sabah Gazetesi ve NTV’nin Atina muhabiri olarak bildirmeye devam etmektedir. Ankara doğumludur. Yaşantısının ilk gençlik yıllarını Türkiye’de özellikle de İstanbul’da geçirmiştir. Askerliğini Burdur’da yapmıştır ve halen Türk vatandaşıdır.

 

banner982
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

Bi Dünya Eğlence ile yaşanan 23 Nisan sevinci
Büyükşehir’in minik dostları için hazırladığı etkinliklerin ilk gününde birbirinden renkli etkinlikler...

Haberi Oku