banner1001
GÜNDEM:
Tataristan'da 180 Türk şirketi var

28 Mayıs 2015 Perşembe 09:28

 

 

Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu başkan yardımcısı olarak Tataristan’da düzenlenen Türk Dünyası 2. Gazeteciler şurasına katılmak üzere Tataristan’a giden Araştırmacı gazeteci ve Devr-i Alem belgesel program yapımcısı İsmail Kahraman’ın Tataristan’ın ekonomik potansiyeli ile ilgili araştırma yapıp belgesel çekimleri sürüyor. Türkiye ile Tataristan arasındaki ilişkiler ekonomik kültürel ve turizm alanında hızla gelişiyor. Türk sanayicileri Tataristan’a büyük yatırım yapıyorlar. Tataristan Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yapılan açıklamada Tataristan’da 180 Türk şirketinin bulunduğu bunlardan 104 tanesinin yüzde 100 Türk sermayesi şirketi olduğunu açıkladı.

Tataristan’a en büyük yatırım yapan Türk kuruluşlardan birisi de Kastamonu entegre ağaç sanayi. Gebze bölgesinde de faaliyet gösteren Kastamonu entegrenin dünyanın başka ülkelerinde de fabrikası bulunuyor. Adeta bir dünya markası olan Kastamonu Entegre, Tataristan’ın Alabuga özel bölgesinde büyük çaplı üretim tesisleri açarak, Rusya federasyonunda ki ülkelere ihracat yapıyor.

Eskişehir’den sonara Türk dünyası kültür başkenti olan Tataristan ile Türkiye arasında ilişkiler hızla gelişmekte,  Türkiye ile Tataristan arasında turizm, kültür ve iş birliği alanlarında ciddi çalışmalar yapılmakta. Dış işlerinde Rusya federasyonuna bağlı Tataristan sadece Türk yatırımcılar için değil, dünya yatırımcıları içinde büyük bir cazibe merkezi konumunda.

26 -30 Mayıs tarihleri arasında Tataristan’ın başkenti Kazan’da düzenlenen Türk dünyası ikinci gazeteciler şurası da Tataristan’ın kültür turizm ve ekonomik alandaki önemini Türk dünyasına tanıtmış olacak. Tad medya ve dünya gazeteciler federasyonun ortaklaşa organizasyonu ile gerçekleşen şuranın organizasyon komitesinde, dünya gazeteciler federasyonu başkan yardımcısı olarak bulunan ve Tataristan’da belgesel çekimlerini sürdüren Devri Alem belgesel program yapımcısı İsmail Kahraman’ın Tataristan’ın ekonomi alanındaki potansiyeli ile ilgili araştırma yaparak kamuoyu ile paylaşmakta.

TATARİSTAN’IN EKOMİK POTARNSİYELİ

Rusya federasyonun ekonomik alanındaki en güçle özerk cumhuriyetlerinden birisi olan Tataristan Dış yatırımcılar ve yabancı sermayeye büyük önem vermekte. Yabancı sermayeyi Tataristan’a çekmek için ekonomik alanlar kurarak yatırımı cazip hale getirmekte. Bunlardan birisi de Alabuga özerk bölgesi. Alaboga özerk belgesi ile ilgili bilgiyi sizlerle paylaşıyoruz.

TATARİSTAN’DA ALABUGA ÖZEL BÖLGESI

Türk “ Coşkunöz” şirketi, Rusya Federasyonuna dahil Tataristan cumhuriyetindeki Alabuga özel ekonomi bölgesinde “Ford Sollers” konsorsiyumu tarafından çıkarılan arabalar için parçalar üretecek. Şirketin işletmesi bu ay sonlarında hizmete konulacak.

 Türk “ Coşkunöz” şirketi, Rusya Federasyonuna dahil Tataristan cumhuriyetindeki Alabuga özel ekonomi bölgesinde “Ford Sollers” konsorsiyumu tarafından çıkarılan arabalar için parçalar üretecek. Şirketin işletmesi bu ay sonlarında hizmete konulacak.

“Alabuga” özel ekonomi bölgesi 2005 sonlarında kuruldu. Türk şirketleri dahil birçok ülkenin şirketleri bölgede faaliyete başladı. “Alabuga” özel ekonomi bölgesi yönetim kurulu üyesi Timur Hadiyev konuyla ilgili açıklamada şunları söyledi:

” Otomotiv Glas Alyans” firması Alabuga özel ekonomi bölgesinde oto camları üretecek. “Kastamonu İntegreyd Vud İndastri” / Kastamonu İntegrated wood industry/ yapı malzemeleri, “Trakya Glas” ayna ve cam üretiyor. “Hayat kimya” firması, evde kullanılan kimya maddeleri üretecek. “Coşkunöz” şirketinin araba parçaları işletmesinin kurulması sonuna yaklaşıyor. ”Kastamonu İntegreyd Vud İndastri” firması mal üretimine başlamışken, diğer Türk projeleri hayata geçme çalışmaları değişik aşamasındadır. Birkaç Türk kuruluşu daha Alabuga özel ekonomi bölgesinde faaliyete başlamak niyetindedir.

Bu yılın 1 Martında Tataristan’da “İnnopolis” özel ekonomi bölgesi kuruldu. Enformasyon teknolojileri, bu ekonomi bölgesinde yürütülecek faaliyetlerin başlıca yönüdür. Türkiye’den alınan bilgilere göre, birkaç Türk kuruluşu bu özel ekonomi bölgesinde faaliyette bulunmak niyetinde olduğunu açıkladı. . “İnnopolis” ekonomi bölgesinde “Alabuga” bölgesindeki gibi faaliyet kurallar uygulanacak. Timur Hadiyev bu konuya değinerek şunları söyledi:

 “ İnnopolis “ özel ekonomi bölgesinde yatırımcılara hazır altyapı tesisleri sağlanıyor. Bunlar işletmeleri boş yerde değil, otoyollar, gaz ve ısıtma sistemleri, elektrik ve su, kanalizasyon olan bölgede kuruyor.. Bundan başka yatırımcılar Türkiye dahil yabancı ülkelerden donatımla techizat ve hammaddeler sevki için gümrük vergilerinden ve l0 yıl içinde arazi, mülkiyet ve nakliyat vergilerinden muaf tutuluyor.

 Türk şirketleri Âlabuga” özel ekonomi bölgesinde birkaç yıl çalışınken,” İnnopolis” ekonomi bölgesinde çalışmaya yeni başlamışken Tataristan’ın başkenti Kazan’da yıllarca faaliyette bulunuyor. “Odak” ve “Monotek” firmaları Kazan’da Opera ve bale tiyatrosu, metro, büyük ticaret merkezlerinin ve yeni mahallelerin kurulmasına katıldı.

Türk şirketleri Tataristan’da araba ve cam dahil değişik mallar üretiyor. “Efes” şirketi Tataristandaki büyük bira fabrikasına sahiptir.

 Tataristan’ın şirketleri de Türkiye’de faaliyette bulunmak imkânlarına büyük ilgi gösteriyor. Güçlü kamyon üreticisi “ KAMAZ” konsorsyumu, Türkiye’ye sevk ettiği arabalara teknik bakım işletmesi kurmak niyetindedir. Kazan helikopter fabrikası da ürünü olan helikopterlere teknik bakım işletmesi Türkiye’ye açmaya hazır.

TATARİSTAN’DA  180 TÜRK ŞİRKTEİ VAR

      Tataristan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şamil Agaev, ''Tataristan'da 180 Türk şirketi var. Bunlardan 104 tanesi yüzde yüz Türk sermayeli şirketler. Türkiye'den ithalatımız artıyor'' dedi.

      Rusya Federasyonu'nun özerk cumhuriyetlerinden Tataristan'dan 34 işadamı ile birlikte Antalya'ya gelen Agaev, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Kemal Özgen ve Meclis Başkanı Salim Güllüpınar'ı ziyaret etti. Ziyarette konuşan Agaev, iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek amacında olduğunu belirterek, Tataristan'da Antalya'nın çok sevildiğini söyledi. Agaev, ''Tataristan'da 180 Türk şirketi var. Bunlardan 104 tanesi yüzde yüz Türk sermayeli şirketler. Türkiye'den ithalatımız artıyor'' dedi.

      Tataristan'ın 2013 Universiad Oyunlarına aday kenti Kazan'a Türk Hava Yolları seferlerinin başladığını ifade eden Agaev, ''Bu nedenle büyük inşaat hamlesi başlayacak. Bu, Türk şirketleri için bir fırsat. Antalyalı iş adamlarını kentimizde görmek istiyoruz'' diye konuştu.

      Tataristan Ticaret Odası ile ATSO'nun işbirliği anlaşması imzaladığını, Antalya ile Kazan'ın da kardeş şehir olduğunu vurgulayan ATSO Başkanı Kemal Özgen de, ''İşbirliğimizi daha ileri noktalara götürmemiz gerekiyor. Tataristan önemli yatırım fırsatları sunmaktadır. Bundan bizler faydalanmalıyız'' dedi.

      Antalyalı iş adamları son yıllarda Türkiye dışında yatırım yapmaya da başladıklarını belirten Özgen, ''Rusya'da, Asya ülkelerinde, Kuzey Afrika ülkelerinde yatırım yapan iş adamlarımız vardır. İki taraftaki yatırım potansiyelinden faydalanmak için elimizden gelen gayreti göstermeliyiz'' diye konuştu.

      Agaev, ziyaretin anısına Özgen'e üzerinde Kazan'da bir Türk firması tarafından yapılan caminin yer aldığı bir tabak hediye etti. 654.000 m2 açık, 140.000 m2 kapalı alanda DORPAN hazır kapı paneli ve ham ve melamin kaplı yongalevha üretilmektedir.

 

banner982
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Misafir Avatar
SHUKRULLO KHAZHALIEV 5 yıl önce

Iş ariyorim

banner376

banner375

banner377

banner981

banner934

KEDFE iftarında kent protokolü buluştu
KEDFE tarafından geleneksel olarak düzenlenen ‘1001 Hatim Dua ve İftar Programı’ kent protokolünü bir...

Haberi Oku