GÜNDEM:
Trabzon'un Meşhur Hasır Bileziği

18 Haziran 2016 Cumartesi 17:45

“Trabzon Hasır bileziği Rum döneminde 1900 yıllarda Trabzon’a Kafkas’lardan gelmiş

Kafkas bayanın öğrenmesi ile  Trabzon'a gelerek   yaygınlaştırmıştır. Bayanlar tarafından günümüzde ırmak ırmak dokunmaktadır. Arap Ülkelerine  Dubai v.s şehirlere Trabzon’dan ulaştırılıyor. Trabzon’da fabrika yok bacasız fabrika olarak hasır bilezik fabrikası var. Her evde anne kız dokuyorlar. Hafta da bir tellerini alıp kuyumculara taktim ediyorlar. Ve ev geçimine katkıda bulunuyorlar.

Ben bu işi 25 yıldır yapıyorum güvene dayalı, Üniversite de ders olarak okutulmalı. Halk eğitim kursları acılmalı ve bazı yerlerde acıldı ilk safhası bakır sonra gümüş sonra altın olarak gidiyor. Ve Altın'a geçince bayanlar bunu atölyede dokumaz alıyorlar tellerini evlerde dokuyorlar . Ve kuyumcuya getiriyorlar. Bunu Trabzon’dan başka yerde yapamadılar güven meselesi bu . Trabzon’a çok değer katıyor ve itimat meselesi. 24 ayar ve 14 ayar telleri bayanlara veriyorlar ne senet var ne para hiçbir karşılık beklemeden güven esaslı teslim ediyorlar. Güven hala Trabzon’da devam ediyor.

Yaklaşık 3000 kişi bundan ekmek yiyorlar. Öncelikle Hasır Bilezik alacaklar şunlara dikkat etmeli. Önceden 24 ayar idi 14 ayar oldu ve 8 ayar bile var ayarlar düşürülüyor. Hasır bilezik deyince 22 ayar akıllara gelir güzel dokuyan bayanlar Mersin civarındaki bayanlardır ve deliksiz olması gerekiyor. Takı çeşidi ölmez. Şu an sezonudur. Herkesin yatırım amaçlı almasını istiyorum diyerek” sözlerini bitirdi.

 

Evet, sizlere Trabzon Hasırı’nın tarihçesi hakkında bilgi verelim. Ayrıca Canlı Tv’nin videosu’nu aşağıdaki video’dan izleyebilirsiniz.

 

 

Trabzon Hasırı’nın Tarihçesi

 

Trabzon Hasırı'nın takı olarak üretimi Osmanlı döneminde Trabzon da başlamıştır.Örgü şeklinin teknik kökeni çok eski çağlarda ki şövalyelerin zırhının örgü şekline dayanır. İlk olarak Trabzon Hasır, beylerin kılıçlarına kemer olarak üretilir ve sonradan takı eşyasına dönüşür.Trabzon'un bir ticaret şehri oluşu ve ipek yolu üzerinde bulunuşu sebebiyle bu takı sanatı günümüze kadar yaşama şansı bulur.

Trabzon Hasırı 22K (916) , 21K (875), 18K (750) 14K (585), 3K (333) ayar Altın olarak üretilmektedir.Çok özenli işlemler sonuncunda 0.3 mm ve 0.35 mm kalınlığında oluşturulan Hasır teli il olarak Trabzon'un örücü bayanlarına örmeleri için verilmektedir.Yüzyıllardır bu Sanatı yaşatan örücü bayanların, hünerli ellerinde uzun sureli uğraşlarla şekillenen Hasır örgüler sonra atölyelerimizde değerli ustalarımız tarafından takı olarak hazırlanır.Hasır atölyelerde bir çok önemli ince işlemden geçer.Sonra yine atölyelerde çeşitli toka tasarımlarıyla farklılık ve çeşitlilik kazanır.

Trabzon Hasırı bayanlara daha çok kemer, bilezik ,gerdanlık, küpe, yüzük, broş olarak sunulur.Erkeklere daha çok kravat iğnesi ve kol düğmesi olarak sunulur.

Trabzon Hasırı Trabzon El Sanatı ürünlerinin en önde gelen ürünüdür ve tüm Dünya'ya Trabzon'dan pazarlanır. Türkiye de ise ağır El Sanatı takı olarak 1. Sırada tercih edilir. Hasır'ın bir önemli özelliği de geri dönüşümünde diğer takılar gibi para kaybı olmamasıdır.Trabzon Hasırı çok kullanışlı olmakla beraber sağlamlığı torunlara bırakabilmesinin en büyük sebebidir.El emeği göz nuru oluşu da onu çok tercih edilen bir takı olarak hala Dünya'nın ve Türkiye'nin gündeminde olmasını sağlar.

Son dönemde yapılan çalışmalar sonucunda Trabzon Hasırı Türk Patent Enstitüsü tarafından TTH(Trabzon Telkariye ve Hasırı) adı altında coğrafi ürün olarak tescillenmiştir.Bu patente sahip ürünler aslına uygunluk ve ayar sağlamlığı kontrolünden geçmiştir.

 

banner982
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

Gebze Kimyacılar OSB Müteşebbis Heyet Toplantısı...
Gebze Kimyacılar (GEBKİM) Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyet Toplantısı Vali İlhami Aktaş’ın...

Haberi Oku