GÜNDEM:
Ünlü sanayici Baydur vefat etti

18 Eylül 2016 Pazar 16:28

REFİK BAYDUR KİMDİR? 

Türkiye'nin ünlü sanaycilerinden ve İşveren Sendikaları Başkanlığı'da yapan, Kocaeli Dilovası Kimyacılar Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Refik Baydur vefat etti. Kocaeli ve Türkiye genelinde adından sıkça söz ettiren, Kimya ve Petrol iş kolunda etkin bir isim olan ve 28 Şubat sürecinde de adı gündemde olan Refik Baydur'un vefatı kamuoyunda büyük yankı yaptı.
Gebze Ticaret Odası ve Gebze'nin duayen sanayicilerinden İbrahim Başaran gazetemize yaptığı açıklamada Refik Baydur'un vefatından büyük üzüntü duydu. Sanayimizin gelişmesinde büyük katkısı olmuştu. Kendisi ile yıllar süren bir dostluğumuz var. Vefalı bir insandı. Kendisine Allah'tan rahmet niyaz ediyorum dedi. 
Gebze Gazetesi olarak Refik Baydur, Kimya ve Petrol Sanayi İşverenleri, işçi sendikaları, grevler, Dilovası Kimya Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili birçok haberler yayınladık. Gazetemiz arşivlerinde haberler Refik Baydur ile ilgili birçok konuyu ayrıntılı bir şekilde gündeme getirmekte.
İŞVEREN SENDİKALARI BİLDİRİ YAYINLADI
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Onursal Başkanı Refik Baydur vefat etti. Refik Baydur nereli? Refik Baydur'un mesleği nedir? Refik Baydur kaç yaşında vefat etti?
Türkiye Kimya Petrol Lastik ve Plastik Sanayii İşverenleri Sendikası (KİPLAS) Yönetim Kurulu Başkanı Refik Baydur 87 yaşında vefat etti. Yönetim Kurulu Başkanı olduğu KİPLAS Refik Baydur’un vefatı dolayısıyla açıklama yayınladı. Refik Baydur kimdir? İşte ünlü iş adamı Refik Baydur’un hayatı…
REFİK BAYDUR'UN HAYATINDAN SATIRBAŞLARI
İşveren sendikacılığının duayen ismi Refik Baydur 1929 yılında Erzincan, Tercan'da doğdu. İlkokulu Tercan ve Kırşehir'de ortaokulu Kars'ta liseyi de Erzurum'da Erzurum Lisesinde bitirdi. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nden mezun oldu. 1953-1957 yılları arasında Akbank ve Pamukbank'ta çalıştı. 1957 yılından itibaren özel sektörde muhtelif şirketlerde müdür, genel müdür ve murahhas azalık yaptı.
İstanbul Hava Yollarının kurucuları arasında yer aldı. Timsan Şirketler Grubu'nun kurucu ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanlığı, 1963'ten bu yana Türkiye Kimya Petrol Lastik ve Plastik Sanayii İşverenleri Sendikası (KİPLAS) Yönetim Kurulu Üyeliği, İcra Komitesi Başkanlığı ve Yönetim Kurulu Başkanlığı, GEBKİM Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinde bulunan Refik Baydur bu görevlerini Yönetim Kurulu Başkanı olarak vefat ettiği güne kadar devam ettirdi.
1964'ten itibaren Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nda (TİSK) Yönetim Kurulu Üyeliği ve Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği görevi yapan Baydur, 1989'dan itibaren 3 dönem üst üste, 15 yıl boyunca sürdürdüğü Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinden 26 Aralık 2004 tarihinde yapılan başkanlık seçiminde kendi isteği ile aday olmayarak ayrıldı. TİSK'in Onursal Başkanları arasında yer almaktadır.
REFİK BAYDUR'UN YAZDIĞI KİTAPLAR
İş Hukuku ve Sendikacılık konularında muhtelif makale ve yazıları ile “Ayran Aşı”, “Bizim Çete” “İş Güvencesi Tartışmaları” “Zirvede 15 Yıl” “Bir Yürek Bin Sevgi” “Anılar ve Öneriler” “Türk Sendikacılığı” “Terörist Sendikacı” “Mucizeyi Yaratan Adam Mustafa Kemal” “Politika Dehası Atatürk” “Küllerinden Doğan Ülke ve Mustafa Kemal” “Türkler ve İslamiyet” “Bu Benim İşte” isimli kitapları neşredilmiştir.
Eşi Zühal Baydur uzun yıllar KİPLAS'ın Genel Sekreterliği'ni ve Baş Hukuk Danışmanlığı'nı yapmış bir hukukçu olup, Türkiye'nin ilk kadın sendika yöneticisidir. Refik Baydur, bir çocuk ve bir de torun sahibiydi.
Türk Çalışma hayatına ve bir dönemin siyasetine de damga vuran bir isim olan Refik Baydur, yaşamı boyunca işçi-işveren ilişkilerinin en kritik anlarında da önemli roller üstlendi. Tarihe geçen BEREC Grevi, İş Kanunları, Hür Teşebbüs Konseyi, Milli Prodüktivite Merkezi, 1987 Grevleri, TİSK ve 28 Şubat Süreci günlerinde adından sıkça söz ettirdi. Refik Baydur, Türkiye'de işçi kesimiyle işveren kesimi arasında uzun yıllara yayılan kalıcı barışın da mimarı olarak anılmaktadır.
KENDİ KALEMİNDEN REFİK BAYDUR
Refik Baydur'u anlatmak için çok şey yazılacak çok şey söylenecek. Ancak hakkında yazılan en etkili satırlar yine kendi kaleminden dökülen şu cümleler olacak şüphesiz…
Ben Kimim?
Ben bir köylü çocuğuyum…
Yemeğimi ortadaki bir tencereden, sofradaki insanlarla paylaştım. Onun için paylaşmayı ve zamanında sofrayı terk ederek yeniden yola koyulmayı büyüklerimden öğrendim.
Bu memleket bana çok şeyler verdi. Öncelikle onurlu yaşamanın sırlarını köyümden ve Türk insanından öğrendim.
Laik parlamenter demokrasiyi ve Atatürk ilkelerini değerli öğretmenlerim ve idealist dostlarımla geliştirdik.
Sanayici olmanın tüm zorluklarını biliyorum. Zengin olmak için elime geçen fırsatları reklam yapmadan layık olanlarla paylaştım.
Aldığım her görevin altına, o sorumluluğu taşıyabileceğim zaman girdim. İnanmadığım hiçbir şeye hatır ve olanaklarım için “evet” demedim.
Çalıştırdığım hiçbir kişinin bilerek hakkını yemedim.
Çalıştığım hiçbir kurum ve kuruluşa bilerek zarar vermedim. Babamın öğütlerine hep sadık kaldım. Rahmetli babam Hasan Baydur ölümünden önce bana şu öğütleri yazmıştı:
Devlet memuru olma.
Politikaya girme.
Emanete ihanet etme.
Doğru yanlış bilemem ama ben böyle yaşadım.
banner982
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

Büyükşehir ihalesine rekor katılım
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, 2024 Yılı Kocaeli Geneli Özel Eğitim Sınıfları Tadilatı için ihale...

Haberi Oku