banner1006
 Irak, Kerkük, Musul deyince gönlümüz bir hoş olur. Burası hemen yanı başımızdadır. Milyonlarca Türkmenin yaşadığı bir coğrafyadadır. Yanık Kerkük türküleri ile biz buraları biliriz. İran-Irak savaşı daha sonrada Amerika’nın Körfez savaşları ile, hep savaşlar ve yıkımlarla buraları hatırlamışız. Ama burada çok büyük bir Türk kültürü, İslam medeniyeti vardır. İşte bu kültür ve İslam medeniyeti ilk kez Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin desteğiyle Türkmeneli Kültür Günleri’nde gün yüzüne çıkıyor. 30 milyon nufüsu olan Irak’ta 3,5 milyon Türkmen yaşıyor. Irak’taki Türkmen varlığı milattan önce 700’lü yıllara dayanıyor. 2700 yıldan beri Türk kültür varlığının hüküm sürdüğü Türkmeneli ile ilgili çok ciddi bilgiler, dokümanlar ve belgeler elde etmeye çalıştık. 
Ankara’da düzenlenen Türkmeneli Kültür Günleri programı tam üç gün sürecek. Açılış programına katıldığımız programda çeşitli kurum yetkilileri ve Türkmenelili misafirlerin yanı sıra Kültür Bakanlığı Bakan Yardımcısı ile görüşme fırsatımız oldu. 
PROTOKOL KONUŞMA YAPTI
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Yıldırım AK burada yaptığı konuşmada; “Aslında buraya gelirken, burada böyle bir konuşma yapabileceğimi ve bununla ilgili de ne söylemem gerektiğini aklımdan geçirdim. Sen 12 yaşından beri Türk dünyasının ve dünya türklüğünün bağımsızlığı için her şeyini ortaya koymuş bir adamsın senin söyleyecek o kadar çok şeyin var ki diyerek kendime duygulandım. Bizler gerçekten Türk olarak yaratılmış olmanın Cenab-ı Allah’a şükrünü yapıyoruz. Bu bir lütuftur ve bu lütfun bir sorumluluğu vardır. Türkmenelili kardeşlerimizin faaliyetlerini takdir ettim. Emeğinize sağlık. Her türlü mesainize Türkiye Cumhuriyeti olarak her şeyi yapacağız. Musul, Kerkül, Erbil gibi yerlerde yaşayan Türkmen kardeşlerimizin sorunları bizim sorunlarımız olmuştur.” dedi.
Kamu Sen Genel Başkanı İsmail Kancı ise yaptığı konuşmada; “Burada başka şeylerde istemek gerek. Bir ara bir Türkmen ailesini ziyarete gittik. Çok perişan haldelerdi. Bir evin bodrum katında 15-20 kişi kalıyordu. Çocuklar bakımsız ve zayıf. Aile reisine bir ihtiyacınız var mı diye sordum. Bu kadar farklı zaruriyet içerisinde olan bu ailenin reisi bana teşekkür ederek bir ihtiyacının olmadığını söyledi. En zor zamanında bile bunu idare edebilen gururlu insanlarız. Bizde Kamu Sen olarak elimiz neye yetiyorsa, Türkmen kardeşlerimiz için bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Fakat bu elbette ki yeterli değil” ifadelerini kullandı. Birçok protokol mensubunun katıldığı programa ayrıca Irak, Azerbaycan, Özbekistan, Türkistan ve Doğu Türkistan’dan gazeteci ve kültür adamları katıldı. 
BELGESELİMİZ YAYINLANDI
Öte yandan, Devri Alem programı olarak Türkmeneli, Türkistan, ve Türk Coğrafyası ile ilgili yaptığımız araştırmalar ile hazırladığımız belgesel görüntüler programa katılan misafirler tarafından izlendi. 
TÜRKMENELİ TARİHİ
3 gün sürecek olan programın ilk gününde yapılan konuşmaları sizinle paylaştım. Türkmeneli’nin önemli bir tarihi var. 40 yıldır Kültür ve medeniyet tarihimizin kilometre taşlarını araştıran, belgesel görüntülerle birçok ulusal ve yerel kanalda yayınlayan bir gazeteci olarak bu programa büyük önem veriyorum. Bu programların genişletilerek devam etmesi gerekiyor. Sizleri Türkmeneli’nin tarihi ile baş başa bırakıyorum. Birlikte Türkmeneli tarihi ile ilgili önemli bilgileri okuyalım. 1785 yılından kalma William Guthrie yapımı bir harita "Turcomania" (Türkmeneli) yazısı Irak'taki Türkmen varlığının kanıtı olarak kullanılmıştır. Irak'ın İngiliz işgali döneminde bölge valisi olan W.R. Hay, bölge ile ilgili yazdığı bir kitapta, Türkmenlerin Irak'ta dağınık olarak değil, bölgesel şekilde yerleştiklerini tespit etmiştir ve tespitini şu satırlar ile yazmıştır:
"Belli bir şerit üzerinde bazı şehirler vardır. Bu şehirlerde yerleşik vatandaşlar Türkçe konuşurlar. Bu şerit, çoğunluğu Kürt olan bölgeyle çoğunluğu Arap olan bölgeyi birbirinden ayırır. Kerkük, Türklerin yoğun olduğu merkezdir. I. Dünya Savaşı'ndan önce nüfusu 30.000 idi. Şehrin etrafında da Türkçe konuşulan birçok köy vardır." Günümüz Türkmenelinde Musul, Kerkük ve Tel Aferde, Türkçe resmi dil olmuştur. Bölgede yaşayan Türklerin sayısı çeşitli kaynaklarda 2,5-3,5 milyon arasında bulunmaktadır. Zengin bir tarih ve kültür barındırmaktadır. Irak 2010 genel seçimlerinde Irak meclisine Musul, Kerkük ve Selahaddin illerinden 10 Türkmen milletvekili seçilmiştir.
CANLI YAYIN YAPTIK
Evet, Türkmeneli, Türk-İslam medeniyeti tarihinden önemli bir başkent. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin desteği ile düzenlenen bu önemli programı Kocaeligebze.tv adresinde dünyaya canlı olarak yayınladık. Konuşmacıların yaptığı konuşmaları, ödül töreni ve daha birçok faaliyeti Devr-i Alem kameraları ile tarihe not düşerken an ve an izleyicilerimiz ile paylaştık. Canlı Yayın’da ekrana getirdiğimiz görüntüleri www.kocaeligebze.tv adresinden izleyebilir, yorumlarınızı bizimle paylaşabilirsiniz. 
Evet, Milli kimliğin gelişmesinde büyük önem taşıyan bu programın ardından Türkmen kardeşlerimiz ile birlikte bir devlet politikası belirlemeliyiz. Programda emeği geçen herkesi tebrik edip, başarılarının devamını dilerken, Türkmenlerle ilgili hepimize büyük görev düştüğünü bir kez daha buradan kaleme alarak tüm etkili ve yetkili isimlere iletmek istiyorum.
banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

banner934